Readme.fi

Ranskan muukalaislegioonassa palvelee tällä hetkellä 25 suomalaista sotilasta

Jaa

Suomalaiset osallistuvat myös Operaatio Barkhanessa jihaditerroristien etsintään Pohjois-Afrikassa. Kun Ranskan puolustusministeri kertoi kesäkuussa, kuinka maan armeija liittolaisineen oli surmannut terroristijärjestö al-Qaidan Pohjois-Afrikan johtajan sotilasoperaatiossa, harva tiesi mukana operaatiossa olleen myös suomalaisia sotilaita.

Sahelin alueella Afrikassa on Operaatio Barkhanen johdosta koko ajan noin 5 000 Ranskan armeijan sotilasta. Vuonna 2020 operaation seitsemästä rykmentistä neljä tuli muukalaislegioonasta, jossa palvelee myös useita suomalaisia sotilaita. Viimeksi suomalaiset ovat olleet mukana raivaustöissä humanitäärisessä operaatiossa Beirutin sataman räjähdyksen johdosta.

Ensimmäinen Suomessa syntynyt legioonalainen oli tiettävästi Kuopiossa vuonna 1807 syntynyt Nils Gustaf von Schoultz, joka taisteli Algeriassa, mutta epäonnisena hirtettiin myöhemmin Kanadassa vapaustaistelijana. Yli 500 suomalaislegioonalaisen joukkoon mahtuvat historian saatossa niin Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen, kuin parhaillaan palvelevat nuoret suomalaismiehetkin.

– Eräs suomalainen siirtyi juuri siviiliin ja toinen lähti Ranskan Guyanaan viidakkokomennukselle. Koronaviruksen johdosta rekrytointia on rajoitettu, mutta parhaillaan noin 25 suomalaista on legioonan sotilaana, tietokirjailija Kari Kallonen laskee.

Kallonen on kirjoittanut uunituoreen teoksen ”Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa”, mittava tietopaketti selvittää niin historian vaiheet, kuin muukalaislegioonan muuttumisen moderniksi Ranskan armeijan yksiköksi. Suomalaiset ovat palvelleet legioonan riveissä muun muassa YK:n rauhanturvaajina. Ajat ovat muuttuneet vuosista, jolloin rahattomat merimiehet värväytyivät hämyisten kapakkailtojen jälkeen legioonaan tai elämässään ongelmia kohdanneet miehet pakenivat menneisyyttään.

– Yksi yllättävimmistä löydöistäni oli tieto, että suomalaisia palveli Ranskan muukalaislegioonassa vielä talvisodan aikana. Kuuluisa Bir Hakeimin taistelu vuonna 1942 koitui myös erään suomalaisen kohtaloksi.

Teos perustuu vahvasti suomalaislegioonalaisten haastatteluihin ja omiin teksteihin, mutta myös ainutkertaisiin dokumentteihin. Kallonen käy läpi Indokiinan kohtalokkaan Dien Bien Phun taistelun jälkeen vankileirillä menehtyneen Kauko Väntin kirjeet kotimaahan, kuin myös tämän päivän suomalaislegioonalaisten tuntemukset. Euroopan unionin taisteluosastoja ei ole toistaiseksi käytetty yhteenkään operaatioon, ja moni käykin hankkimassa Ranskan muukalaislegioonasta turvallisuusalan työkokemuksen, jota ei voi kyseenalaistaa.

Kirjan kustantaja: Readme.fi

Tutustu kirjaan: www.readme.fi/kirja/suomalaiset-sotilaat-muukalaislegioonassa/

Haastattelut ja lisätiedot: Kari Kallonen puh. 040 517 0659, kari.kallonen@netti.fi

Arvostelukappaleet: Readme.fi Oy, Jussi Kiilamo puh. 044 356 9937, jussi.kiilamo@readme.fi

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Kuva Forces Armées Françaises: Suomalaislegioonalainen Janne etsii harjoituksessa metallinpaljastimella tienvarsipommeja.
Kuva Forces Armées Françaises: Suomalaislegioonalainen Janne etsii harjoituksessa metallinpaljastimella tienvarsipommeja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Readme.fi
Readme.fi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 400http://www.readme.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Readme.fi

KUTSU: Lumotun metsän sisaret - Elämää Pohjois-Karjalassa amerikkalaisen silmin -kirjan julkistustilaisuus 12.11.20213.11.2021 13:53:29 EET | Kutsu

Elettyään kaksikymmentäviisi vuotta New Yorkissa Naomi Moriyama ja hänen aviomiehensä ja kirjoituskumppaninsa William Doyle muuttivat seitsenvuotiaan lapsensa kanssa Suomeen, Pohjois-Karjalaan. Hän saapui elämää muuttavaan tyyneyden, rauhan ja kauneuden maailmaan, joka on arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi. Karjalan sammalpeitteisistä metsistä ja kirkasvetisistä joista Naomi löysi herkullisen yrttien, marjojen, sienien ja kalojen maailman. Hän löysi myös jotakin, joka muutti hänen elämänsä – vahvoja naisia, joista tuli hänen sielunsisariaan.

Tervetuloa Leipäkirjan julkistustilaisuuteen torstaina 7.10.2021 klo 9.00–10.3023.9.2021 09:00:00 EEST | Kutsu

Leivontakirja muuttaa myyttejä. Leivonta on helppoa, mukavaa ja kotoisaa puuhaa, jossa näkyy kädenjälki. Leivonta on noussut trendikkääksi ja herkulliseksi hyötyharrastukseksi 2020-luvulla. Leivontagurun Arja Elina Laineen LEIVONTA-kirja on konstailematon teos, josta saa perusteet ja opit onnistuneisiin leivonnaisiin. Kokeneempi leipoja saa kirjasta uusia ideoita ja hyödyllisiä vinkkejä leivontaan. Kirjassa on huomioitu erityisruokavalioita ja vegaanisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme