Ratkaisuja sosionomikoulutuksen harjoittelujen kehittämiseksi

Ammattitaitoa edistävien harjoittelujen asema on keskeinen sosionomin ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta harjoittelujen laajuutta, osaamistavoitteita, sisältöjä tai toteutustapaa ei määritä kansalliset tai kansainväliset säädökset.
- Tällöin on merkityksellistä, että sosionomikoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyötä sosionomikoulutuksen tavoitteiden, toteutusten ja sisältöjen, kuten harjoittelujen, kehittämisessä, kertoo julkaisun toimittanut Jari Helminen.
Ammattikorkeakoulujen sosiaalialan koulutuksen verkostossa päätettiin järjestää kartoitus sosionomikoulutuksen harjoitteluista, sillä edellinen kartoitus oli vuodelta 2014. Kartoituksessa tarkasteltiin harjoitteluja kolmen eri tavoitteen kautta. Ensin päivitettiin harjoittelujen määrää ja sisältöä koskevat tiedot. Toiseksi kartoituksessa kerättiin ammattikorkeakouluilta näkemyksiä harjoittelujen järjestämisen hyvistä käytännöistä. Viimeisenä haluttiin selvittää ammattikorkeakouluissa työskentelevien näkemyksiä siitä, pitäisikö sosionomikoulutuksen harjoitteluille laatia valtakunnallinen laatusuositus.
Tulokset osoittavat, että sosionomikoulutuksessa harjoittelun määrä ja sisältö on melko vakiintunut, eikä korkeakoulujen käytänteissä ole suuria eroja. Harjoitteluja myös suunnitellaan ja toteutetaan vahvasti työelämätahojen kanssa yhteistyötä tehden. Muuttuva yhteiskunta asettaa kuitenkin omat vaatimuksensa harjoitteluiden kehittämiselle ja siihen vaaditaan sosionomikoulutusta järjestävien korkeakoulujen yhteistyötä.
- Sosiaalialalla tehtävien harjoittelujen valtakunnallisen laatusuosituksen tekeminen, ammattialan lähtökohdat huomioon ottaen, voisi vahvistaa ja varmistaa sosionomiopiskelijoiden käytännön oppimisen mahdollisuuksia erilaisissa työ- ja toimintaympäristöissä tulevaisuudessa. Valtakunnallinen laatusuositus voisi myös edistää harjoittelujen suunnittelun ja järjestämisen sekä ohjauksen ja arvioinnin hyvien käytäntöjen edelleen kehittämistä.
Julkaisua voidaan käyttää apuna sosionomikoulutuksen kehittämisessä. Julkaisu tarjoaa ammattikorkeakoulujen välistä vertailutietoa, mikä auttaa sosionomikoulutuksen harjoittelujen kokonaisuuden jäsentämisessä. Myös sosiaalialan työelämätahot saavat julkaisusta kokonaiskuvan siitä, mitä harjoittelu on ja miten sen toteutuu ammattikorkeakoulujen sosionomikoulutuksessa.
Julkaisu
Helminen, J. (2021). Harjoittelu ammattitaitoa edistämässä – kartoitus ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta sosionomikoulutuksessa. (Diak Puheenvuoro 37). Diakonia-ammattikorkeakoulu.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-381-0
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme