HSYHSY

Ravinteet talteen ja hiili sidotuksi jätevedestä

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kehittänyt innovatiivisia menetelmiä, joiden avulla yhdyskuntien tuottamasta jätevedestä voidaan ottaa talteen elintärkeitä ravinteita sekä hiiltä. RAVITA- ja pyrolyysiteknologiat mahdollistavat jäteveden ravinteiden ja hiilen tehokkaan hyödyntämisen ja edistävät siten kiertotaloutta.
RAVITA-prosessin avulla jätevedestä poistettu fosfori jalostetaan fosforihapoksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteissa neitseellisten luonnonvarojen sijaan.
RAVITA-prosessin avulla jätevedestä poistettu fosfori jalostetaan fosforihapoksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteissa neitseellisten luonnonvarojen sijaan.

Ympäristöministeriön tukemassa kaksivuotisessa RAHI 2 -hankkeessa teknologioita edennetään kohti täyden mittakaavan prosesseja.

HSY:ssä kehitetyn RAVITATM-prosessin lähtökohtana on jäteveden sisältämän fosforin erottaminen jätevedenpuhdistamolla syntyvästä lietteestä. Fosfori otetaan talteen jätevedenpuhdistusprosessin jälkikäsittelyvaiheessa, jossa fosforia ja kiinteää ainesta poistetaan jätevedestä tavallisesti esimerkiksi kiekkosuodatuksen avulla. RAVITA-prosessin avulla jätevedestä poistettu fosfori jalostetaan fosforihapoksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteissa neitseellisten luonnonvarojen sijaan. Fosforin poisto vähentää myös vesistöihin päätyvää ravinnekuormitusta. RAHI 2-hanke jatkaa aiemman hankkeen tulosten perusteella RAVITA-teknologian skaalaamista kohti käytännön sovelluksia.

- Hankkeessa tarkastellaan mahdollisuutta hyödyntää RAVITA-teknologiaa fosforin erotteluun ja talteenottoon valtakunnallisesti. Lisäksi toisena osana hanke keskittyy mahdollistamaan RAVITA-prosessin skaalaamisen täyteen mittakaavaan kehittämällä edeltävässä hankkeessa tunnistettuja kohteita, kertoo projektipäällikkö ja HSY:n projekti-insinööri Sini Reuna.

Noin kolmasosa puhdistamolle tulevasta fosforista sitoutuu lietteeseen. HSY:n pilotoima lietteen pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan lietteen hiilestä stabiiliin muotoon.

- Hankkeen kolmannen osan tarkoitus on tuottaa tietoa lietteen pyrolysoinnin kokonaisympäristövaikutuksista ja siitä, miten prosessin käyttökustannuksia on mahdollista kattaa myymällä hiilikrediittejä vapaaehtoisella päästökauppamarkkinalla. Alustavien laskelmien mukaan lietteen pyrolysoinnin mahdollistama hiilensidontapotentiaali on merkittävä, kertoo HSY:n projektipäällikkö Linda Röman.

RAHI 2 -hankkeen kokonaisarvo on 742 275 euroa, josta ympäristöministeriön myöntämän rahoituksen osuus on 363 715 euroa. Rahoituslähteenä on Next Generation EU.

Lisätietoja:

hsy.fi/rahi

RAVITATM-teknologia: projektipäällikkö, projekti-insinööri Sini Reuna, puh. 050 4123 159, sini.reuna@hsy.fi

Lietehiilen käsittelystä pyrolyysilaitoksella: projektipäällikkö Linda Röman, puh. 050 379 5225, linda.roman@hsy.fi

Avainsanat

Kuvat

RAVITA-prosessin avulla jätevedestä poistettu fosfori jalostetaan fosforihapoksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteissa neitseellisten luonnonvarojen sijaan.
RAVITA-prosessin avulla jätevedestä poistettu fosfori jalostetaan fosforihapoksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteissa neitseellisten luonnonvarojen sijaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa jokaisen roolista globaalin vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisessa – katso HSY:n vinkit vastuulliseen veden käyttöön20.3.2023 08:36:00 EET | Tiedote

Miljardit ihmiset maailmassa elävät ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Huono hygienia ja puhtaan veden puute aiheuttavat runsaasti sekä terveydellisiä että sosiaalisia ongelmia. Kansainvälinen Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa, että muutosta maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi on nopeutettava.

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät huhti-kesäkuussa16.3.2023 08:32:00 EET | Tiedote

HSY:n uudelleen nimetyt Sortti-keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysähdyspaikalta. Näille jätelajeille ei ole paikkaa kiinteistöjen jätepisteissä, joten niiden tuominen maksuttomaan keräykseen on oivallinen ympäristöteko. Kahdentoista ajoneuvon voimin toteutuva kierros alkaa maanantaina 3. huhtikuuta Espoosta ja Helsingistä. Autot kiertävät kahdessa ryhmässä runsaan kahdeksan viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme