ELY-keskukset

Ravinteiden kierrätystä edistävien investointien vauhdittamiseen paneudutaan maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön seminaarissa

Jaa
Kierrätyslannoitteiden saatavuuden ja käytön lisääminen on tärkeä huoltovarmuus- ja ilmastokysymys. Saatavuuden lisäämiseksi tarvitaan ravinteiden kierrätykseen liittyvien investointien vauhdittamista, joilla kierrätysravinnetuotteiden määrää saataisiin nostettua teolliseen tuotantoon asti.

Vauhtia ja vaikuttavuutta ravinteiden kierrätyksen investointeihin -seminaarissa 23.5. pureudutaan investointien tarpeeseen, kiertoravinnemarkkinaan ja kysymyksiin teeman ympärillä. Mikä jarruttaa ja mikä edistää ravinteiden kierrätystä edistäviä investointeja?

"Ravinteiden kiertotalous on välttämätön osa siirtymää kestävään, ilmasto- ja luontopositiiviseen ruokajärjestelmään. Ravinteiden kiertotalouden skaalaaminen entistä merkittävämpään kokoluokkaan vaatii suuria investointeja", toteaa erityisasiantuntija Sanna Tikander maa- ja metsätalousministeriöstä.

Seminaari järjestetään Tampereella 23.5. klo 9–15.00, Solo Sokos Hotel Tornissa. Tilaisuuteen ilmoittautuminen on auki 8.5. asti. Seminaari striimataan, joten etäosallistuminen on myös mahdollista.

Ohjelmassa mukana puheenvuoroja ravinteiden kierrätystä edistävistä yrityksistä ja organisaatioista. Tilaisuuden järjestävät yhteistyönä ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen ohjelma (Raki) ja maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma (RKKO)

Tietoa ravinteiden kierrätyksen ohjelmista

Ympäristöministeriön RAKI-ohjelma myöntää tukea investoinneille sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille (TKI), jotka edistävät yhdyskuntajätevesien ja -lietteiden ravinteiden kierrätystä tai talteenottoa ja/tai jätevesien käsittelyn energiatehokkuutta tai jätevesien energiapotentiaalin hyödyntämistä.

Maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta tukea myönnetään investointi- sekä tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka edistävät biomassojen ravinteiden prosessointia, kierrätyslannoitevalmisteiden tuotantoa ja tuotekehitystä, ravinteiden kierrätyksen logistiikka- ja palveluratkaisuja ja korkean jalostusasteen tuotteiden kehittämistä biomassoista. Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmaa hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Sanna Tikander, maa- ja metsätalousministeriö, sanna.tikander@gov.fi, p. 0295 162 178


Kehittämisasiantuntija Anja Norja, Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, anja.norja@ely-keskus.fi, p. 0295 027 587


Projektipäällikkö Riikka Malila, ympäristöministeriö, riikka.malila@gov.fi, p. 0295 250 160


Erityisasiantuntija Petri Nissinen, ympäristöministeriö, petri.nissinen@gov.fi, p. 0295 250 419

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye