Viisi Tähteä

Ravintola Palacea ei pysäytä mikään - Etelärannan gastronomian keidas on yhä Suomen paras ravintola

Jaa
Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen Paras Ravintola 2023. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan voittajaksi jo neljännen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on ravintola Savoyn chef patron Helena Puolakka. Paras muutoksentekijä on kokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola. Vuoden tulokas on Café Savoy ja innovatiivisin ravintola Luovuus kukkii kaaoksesta. Molemmat ovat Helsingistä.

Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen ravintoloiden terävimmässä kärjessä. Palace on torstaina julkistetun Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -listan selvä ykkönen. Toisena on viime vuoden tapaan BasBas Helsingistä. Kolmas listalla on Turun ykkösravintola Kaskis.

Kymmenen kärjen muut ravintolat ovat myös Helsingistä. Neljäs on Bistro Bardot ja viides Vinkkeli. Seuraavina ovat Luovuus kukkii kaaoksesta, Savoy, Grön, Café Savoy ja Alexanderplats. Tulokset julkistettiin Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina.

Messukeskuksen jakaman Ammattilaisten Ammattilainen -tunnustuksen sai helsinkiläisen Ravintola Savoyn chef patron Helena Puolakka. Hän on yksi Suomen arvostetuimmista keittiömestareista.

"Messut ja ravintolat eivät pärjää ilman ihmisiä, joten messuilla on luontevaa palkita Ammattilaisten Ammattilainen ja antaa tunnustus alan arvostamalle osaajalle. Helena Puolakan kansainvälinen kokemus maustaa hänen visionäärisyyttään upealla tavalla. Hän antaa kädenjälkensä rohkeasti näkyä, ja kaiken ytimessä on vahva perusta eli rakkaus ruokaan, jossa läsnä ovat kaikki aistit”, perustelee Messukeskuksen liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila.

Estrella Damm -oluen nimeämä Paras muutoksentekijä on kokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola. Huippukokki on nopea käänteissään. Hän lopetti Helsinkiin perustamansa Inari-ravintolan melko pian sen saatua Michelin-tähden. Mikkola on työskennellyt esimiehenä tanskalaisessa Nomassa, jota pidetään maailman parhaana ravintolana. Nykyään hän hakee uusia haasteita Tallinnasta.

Suomen parhaiden ravintoloiden ja henkilövalintojen lisäksi äänestäjät valitsivat suosikkinsa kuudessa eri kategoriassa. Wihuri Metro-tukun nimeä kantavan Paras innovatiivinen ravintola -kategorian kärkeen ylsi helsinkiläinen Luovuus kukkii kaaoksesta.

”Luovuus kukkii kaaoksesta on täysin poikkeava miljöön, palvelun, musiikin ja kekseliään ruoan elämyskokonaisuus. Vierailu on kaikkea huvipuiston, sirkuksen ja taidenäyttelyn väliltä. Tällaista taikuutta syntyy vain intohimosta ja rakkaudesta”, äänestäjät kommentoivat.

Vuosittaisen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ja -äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat Wihuri Metro-tukku, pöytävarausjärjestelmä Quandoo ja Estrella Damm -olut.

Korona-ajan vaikutukset ja poliitikkojen päätökset näkyvät äänestyksen tuloksissa.

Helsinki vahvistaa asemaansa Suomen 50 parhaan ravintolan listalla. Pääkaupungista Top 50:een mahtuu 33 ja muualta Suomesta 17 ravintolaa. Monet maakuntien ravintoloista putosivat yllättäen pois 50 parhaan listalta. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 19.

”Ravintoloitsijoilla on ollut täysi työ pitää tonttinsa pystyssä, ja pakollisten tuumaustaukojen aikana syntyneiden ideoiden ja korjausliikkeiden integrointi on vienyt aikaa. Se on poissa vierailuista muissa ravintoloissa. Tämä selittää ravintolavalintojen keskittymisen kaupunkeihin ja mm. äänestyksissä vahvasti näkyneen Lapin edustus on harventunut”, pohtii Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Korona-ajan vaikutus näkyy myös aikaisemmin alalla vallinneen yhteishengen särkymisenä. Ravintoloiden on pidettävä puolensa saadakseen henkilökuntaa, jota ei riitä kaikille – kovista osaajista puhumattakaan.

”Tähän ei ole näköpiirissä helpotusta vuosiin. Kiitos kuuluu hallitukselle, virkamiehille ja heidän sanomaansa toistaneelle medialle, jonka mukaan juuri ravintolat olivat pandemian ongelman ydin. Kokonainen toimiala demonisoitiin vailla tutkittua näyttöä”, Rislakki jyrähtää.

Perinteisen Turku vastaan Tampere -kamppailun listalla vie nimiinsä tällä kertaa Tampere, josta mukana on kuusi ravintolaa. Turkulaisia ravintoloita on neljä. Vuosi sitten ”ottelu” meni Turulle 6–3. Turkulainen Kaskis on kuitenkin selvästi Suomen paras ravintola Helsingin ulkopuolella.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Aanaar Inarista (35.). Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kangasalta, Lahdesta, Porvoosta, Tampereelta, ja Turusta.

Viime vuosien tapaan äänestyksen järjestäjä Viisi Tähteä Media julkaisee myös sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat. Sen perusteella maakunnissa tehdään erittäin hyvää gastronomista työtä. Yhteensä 23 ravintolaa ns. bubbling under -listalla on pääkaupungin ulkopuolelta.

Sadat horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys järjestettiin nyt 15. kerran. Äänestäjinä oli lähes 400 ravintola- sekä juoma- ja ruoka-alojen ammattilaista sekä median edustajaa eri puolilta maata. Kyseessä on ylivoimaisesti maan laajin ja merkittävin ravintolalistaus.

Äänestäjät ovat joka vuosi kovan tehtävän edessä. Heidän täytyy perustella kirjallisesti listalle ehdottamansa viisi parasta ravintolaa. Lisäksi he joutuvat nimeämään voittajat kahdeksassa eri kategoriassa. Äänestäjien nimiä ei kerrota julkisuuteen, mutta he edustavat Suomen ravintolamaailman arvostetuinta kärkeä.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintoloiden konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen sekä kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Yksityiskohtaiset kommentit jokaisesta sijoille 1–50 sijoittuneesta ravintolasta on luettavissa Viiden Tähden verkkosivuilla www.viisitahtea.com. Listalla sijoille 51–100 yltäneet ravintolat ovat nähtävissä Viiden Tähden sivuilla olevassa koosteartikkelissa.

Suomen 50 Parasta Raivintolaa 2023 

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Kaskis, Turku
4 Bistro Bardot, Helsinki
5 Vinkkeli, Helsinki

6 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
7 Savoy, Helsinki
8 Grön, Helsinki
9 Café Savoy, Helsinki
10 Alexanderplats, Helsinki

11 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
12 Olo, Helsinki
13 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
14 Kuurna, Helsinki
15 Muru, Helsinki

16 Bona Fide, Helsinki
17 Nolla, Helsinki
18 Kajo, Tampere
19 Brasa, Helsinki
20 Demo, Helsinki

21 Mami, Turku
22 Smör, Turku
23 Pastis, Helsinki
24 Elm, Helsinki
25 Mat Distrikt, Helsinki

26 SicaPelle, Porvoo
27 Wellamo, Helsinki
28 Ravinteli Huber, Tampere
29 Nokka, Helsinki
30 Paulette, Helsinki

31 Kosmos, Helsinki
32 Albina, Helsinki
33 Hella ja Huone, Tampere
34 Aito, Helsinki
35 Aanaar, Inari

36 Ego, Helsinki
37 Kakolanruusu, Turku
38 Vår, Porvoo
39 Fiasco?, Helsinki
40 Bistro O Mat Tapiola, Espoo

41 LiV, Tampere
42 Ravinteli Bertha, Tampere
43 Lily Lee, Helsinki
44 Plein, Helsinki
45 Spis, Helsinki

46 Apaja, Tampere
47 Roux, Lahti
48 Ragu, Helsinki
49 Paakari, Kangasala
50 Viinibaari Apotek, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat

2023 Palace, Helsinki
2022 Palace, Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viisitahtea.com


Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com

Kuvat

Lataa
Lataa
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Heikki Kähkönen.
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lataa
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo neljännen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo neljännen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote

Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro Helsinki -messuilla maaliskuussa19.1.2024 14:19:02 EET | Tiedote

Tänä keväänä 20 vuotta täyttävä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi perjantaina Helsingin Matkamessuilla. Äänestysaikaa on kuukausi eli 18. helmikuuta saakka. Maan arvostetuimman ja luotettavimman ravintolalistauksen järjestää Viisi Tähteä -media. Ammattilaisääänestyksen tulokset julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa keskiviikkona 13. maaliskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye