Jyväskylän yliopisto

Ravintolisästä mahdollisesti apua rasvamaksan parantamisessa

Jaa

Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa on onnistuttu osittain parantamaan rasvamaksa rotilta. Rasvamaksaa sairastaneille rotille syötettiin ravintolisää, joka lisää hyvien bakteerien kasvua suolistossa. Bakteerien määrän kasvaessa rasvamaksa väheni rotilla selkeästi. Myös ihmiskokeissa on saatu alustavasti lupaavia tuloksia.

Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Arvioiden mukaan jopa neljänneksellä suomalaisista on rasvamaksa. Rasvamaksa on vakava aineenvaihdunnallinen sairaus, joka hoitamattomana voi kehittyä maksakirroosiksi tai jopa maksasyöväksi.

Akatemiatutkija Satu Pekkala tutkimusryhmineen oli aiemmin kyennyt hoitamaan rottien rasvamaksaa yhden terveysvaikutteisen suolistobakteerin (Faecalibacterium prausnitzii) avulla. Tuoreessa tutkimuksessa rottien ruokavalioon lisättiin ravintolisää, joka paransi eläinten rasvamaksaa.

- Koska tällaisia terveysvaikutteisia suolistobakteereja ei ikävä kyllä välttämättä saada apteekin hyllyille, halusimme tässä tutkimuksessa selvittää, voidaanko sen määrää suolistossa lisätä luonnollisesti prebioottisen kuidun avulla, Pekkala kertoo.

Prebiootilla tarkoitetaan hyvien bakteerien, kuten maitohappobakteerien kasvua lisäävää ravintotekijää. Tutkijat havaitsivat laboratoriossa, että yllä mainittu terveysvaikutteinen Faecalibacterium prausnitzii -bakteeri käytti ravinnokseen prebioottisia ksylo-oligosakkarideja (XOS) ja sen kasvu lisääntyi.

Positiivisten tulosten jälkeen tutkimusryhmä teki rotille ravitsemusintervention, jossa rotat, joilla oli rasvamaksa saivat ravinnossaan XOS:ia 12 viikon ajan. XOS on ravintolisä, jota myydään useissa luontaistuotekaupoissa ja verkkokaupoissa.

- Tutkimuksessa selvisi, että XOS lisäsi suolistossa terveysvaikutteisen suolistobakteerin määrää ja samalla vähensi merkittävästi rasvan määrää maksassa rotilla, Pekkala tiivistää tutkimuksen tuloksista.

Rasvaisuuden vähenemisen taustalla olivat suotuisat muutokset maksan rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa XOS:illa on osoitettu olevan tällaisia vaikutuksia. Vaikka tutkimus tehtiinkin rotilla, ovat tutkijat jo tehneet XOS-intervention ihmisille, joilla on rasvamaksa. Ihmistutkimus loppui kesäkuussa ja osa tuloksista näyttää lupaavalta, Pekkala kertoo. Tutkimusryhmä odottaa julkaisevansa lisää tuloksia ensi vuonna.

Lensu, S.; Pariyani, R.; Mäkinen, E.; Yang, B.; Saleem, W.; Munukka, E.; Lehti, M.; Driuchina, A.; Lindén, J.; Tiirola, M.; Lahti, L.; Pekkala, S. Prebiotic Xylo-Oligosaccharides Ameliorate High-Fat-Diet-Induced Hepatic Steatosis in Rats. Nutrients 2020, 12, 3225.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Satu Pekkala, satu.p.pekkala@jyu.fi, 045 3582898  

Kuvat

Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tie auki tehtaisiin - piirilevyjätteestä huuhdotaan arvometallit talteen uudella laitteistolla23.11.2020 09:49:52 EETTutkimus

Kulta ja muut arvometallit eivät jää jatkossa enää elektroniikan jätekasoihin. Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella hyrähtää käyntiin lähipäivinä ainutlaatuinen laitteisto, joka viitoittaa tietä suuremmille teollisille ratkaisuille. Kemian laitoksen hydrometallurginen laitteisto soveltuu jalometallien ja harvinaisten metallien talteenottoon. Se toimii kuuden litran mittakaavassa, mutta tulevaisuudessa siintää jo teollinen konsepti. Jätteestä talteen otettujen metallien hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan kymmenesosa maankuoresta louhimiseen verrattuna.

Opiskelijan Kompassi kasvattaa ”mielenmuskeleita” – JYU ja JAMK tekevät yhteistyötä opiskelijoiden hyvinvoinnin kohentamiseksi23.11.2020 09:37:19 EETTiedote

Viimeaikaisten selvitysten mukaan neljäsosa suomalaisista opiskelijoista viihtyy koulussa heikosti. Lisäksi opiskelijoiden hyvinvointierot ovat huomattavia ja kasvaneet viime vuosina. Psyykkinen ja henkinen hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys vaan taito, joka saattaa olla hukassa – erityisesti haastavien elämäntilanteiden edessä. Onneksi hyvinvointia tuottavia ”mielenmuskeleita” voidaan harjoittaa. Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tämä on ymmärretty: koulut tarjoavat oppilailleen verkko-ohjelmaan liittyviä opintojaksoja, mutta ohjelmaa voi käyttää myös itsenäisesti hyvinvoinnin tukena.

Virtuaalitodellisuus apuna väkivallan ehkäisyssä23.11.2020 07:30:00 EETTiedote

Keskiviikkona 25.11. vietetään Kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan pitää laajuutensa vuoksi yhtenä suurimmista ihmisoikeusrikoksista maailmassa. Joka kolmas tyttö tai nainen kokee elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja useimmiten tekijänä on oma kumppani. Suomessa on raportoitu, että jopa 37 % naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa entisessä parisuhteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme