HUS

Reaktioner mot coronavaccin belastar inte den specialiserade sjukvården

Dela

Mycket få patienter som har symtom eller biverkningar på grund av coronavaccin har vårdats inom olika specialiteter på HUS. Patienter som smittats av coronavirus belastar däremot den specialiserade sjukvården.

Över 2,4 miljoner doser av coronavaccin har administrerats i HUS område.

Mycket få patienter har sökt sig till HUS jour på grund av vaccinationsreaktioner. “Under sommaren har vi haft enstaka patienter som har fått en allergisk reaktion efter vaccinationen och dessa har skötts om väl”, säger överläkare Timo Suonsyrjä från HUS Akuten. Under de senaste 30 dygnen har en patient vårdats med lindriga symtom på grund av en allergisk reaktion i samband med en coronavaccination på Mejlans samjour.

HUS rekommenderar alla gravida kvinnor att ta vaccin oavsett graviditetens längd. “En tredjedel av alla förlossningar i Finland sker på HUS sjukhus. Vi har stor erfarenhet av de problem som orsakas av en allvarlig sjukdom. Däremot känner vi inte till några fall där vaccination skulle ha orsakat problem för den gravida kvinnan, fostret eller den nyfödda, säger linjechef Aydin Tekay på resultatenheten Kvinnosjukdomar och förlossningar.

Enstaka patienter som har fått hjärtmuskelinflammation inom några veckor efter vaccination har vårdats på HUS under hösten. “Deras vårdperioder har i regel varit korta, endast några dagar. I det stora hela är hjärtmuskelinflammation som kräver sjukhusvård relativt ovanligt. Både coronavirussjukdom och coronavaccination ökar risken för hjärtmuskelinflammation. Nu har vi haft lite fler patienter som vårdas än normalt, säger Jyri Lommi, linjechef på Hjärt- och lungcentrum.

På HUS enheter för barn har enstaka patienter vårdats med lindriga symtom och fynd som tyder på hjärtmuskelinflammation efter coronavaccin. "De har alla återhämtat sig med vila utan läkemedelsbehandling eller åtgärder. Ingen har haft en allvarlig sjukdom”, säger Jaana Pihkala, avdelningsöverläkare på resultatenheten Sjukvård för barn och unga.

På HUS Hud- och allergisjukhus har man undersökt patienter som fått coronavaccin och som har haft olika symtom som misstänks ha samband med aktivering av immunförsvaret. “Det har funnits väldigt få egentliga tydliga vaccinallergier bland de här patienterna, säger överläkare Mika Mäkelä på Inflammationscentrum.

De symtom och biverkningar som orsakas av coronavirusvaccin som kräver sjukhusvård har visat sig vara mycket begränsade. “Det är uttryckligen patienter som smittats av coronavirus som inte har fått någon vaccindos alls eller vars vaccinationsskydd är otillräckligt som hotar bärkraften inom den specialiserade sjukvården”, säger stf. chefsöverläkare Jari Petäjä.

Mer information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum