Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket uppdaterar anvisningen till restaurangerna utifrån restriktionerna som träder i kraft den 22 juni - fortfarande viktigt med god hygien och säkerhetsavstånd

Dela
Från och med den 22 juni 2020 lättar man på restriktionerna i restaurangernas verksamhet, men det är fortfarande av central betydelse att sörja för en god hygien och för att säkerhetsavstånden hålls. Restaurangernas egenkontroll och ansvarsfulla agerande är också i fortsättningen centralt för att förhindra att coronaviruset sprids.

Statsrådet utfärdar den 18 juni 2020 en förordning som från och med den 22 juni innebär bland annat följande lättnader i restriktionerna av restaurangernas verksamhet: kunderna kan själva servera sig mat från stående bord, restaurangerna får ha öppet till klockan 02, utskänkning av alkohol kan ske mellan klockan 09 och 01 och antalet kunder som samtidigt befinner sig inomhus kan uppgå till högst 75 % av det maximala antalet. Restriktionerna gäller under tiden 22 juni - 12 juli 2020, varefter förordningens begränsningar av öppettider- och utskänkningstider och antalet kunder avlägsnas.

Regionförvaltningsverket uppdaterar anvisningen om begränsning och tillsyn av restaurangernas verksamhet i enlighet med den nya förordningen så att anvisningen är tillgänglig så fort som möjligt efter att de förnyade restriktionerna har trätt i kraft. Anvisningen publiceras på regionförvaltningsverkets webbplats http://www.avi.fi/sv/web/avi/ravintolat och ersätter den gamla anvisningen. Även mallen för den plan som restaurangerna ska upprätta kommer att uppdateras.

Regionförvaltningsverkets anvisning om begränsning och tillsyn av restaurangernas verksamhet ger närmare information om vad som förväntas av restaurangerna enligt lagen om smittsamma sjukdomar och den nya förordningen som har utfärdats med stöd av den. Anvisningen är avsedd för restauranginnehavare, personal och myndigheterna. 

Utgångspunkten också för de uppdaterade restriktionerna är att förhindra spridning av coronaviruset - restaurangernas egenkontroll av central betydelse

Utgångspunkten för de uppdaterade restriktionerna är fortfarande att sörja för en god hygien och tillräckliga avstånd mellan kunderna i syfte att förhindra spridning av coronaviruset. Trots att man lättar på begränsningen av antalet kunder är det viktigt att förhindra trängsel exempelvis vid bardisken och i köerna. Alla kunder måste ha en egen sittplats. Det måste finnas tydliga anvisningar för kunderna om möjligheten att tvätta eller desinficera händerna. Kunder med förkylningssymtom får inte heller komma till restaurangen.

Restaurangernas egenkontroll spelar fortfarande en central roll. Restaurangerna ska göra upp en plan för hur restriktionerna ska beaktas i verksamheten och sörja för att planen förverkligas. En sammanfattning av planen ska hållas framlagd för kunderna när de kommer till restaurangen. Om kunden inte följer anvisningarna har restaurangens personal rätt att avlägsna kunden från lokalerna.

Regionförvaltningsverket beslutar inte om innehållet i eller omfattningen av restriktionerna i restaurangernas verksamhet

Regionförvaltningsverken har inte fattat några beslut om restriktioner i restaurangernas verksamhet och kan inte påverka innehållet i restriktionerna eller deras omfattning. Restriktionerna baserar sig på regeringens beslut och fastställs i den nya, tillfälliga paragrafen 58 a i lagen om smittsamma sjukdomar och i förordningen som har utfärdats med stöd av lagen. Den nya paragrafen och förordningen har godkänts av riksdagen. Enligt lagen om smittsamma sjukdomar hör det till regionförvaltningsverket att övervaka att restaurangerna uppfyller de restriktioner och skyldigheter som anges i lagen om smittsamma sjukdomar och i förordningen som har utfärdats med stöd av den.

Mer information:

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye