Jyväskylän yliopisto

Rehtori Keijo Hämäläisen avajaispuhe: Paikataan yhdessä hyvinvoinnin korjausvelkaa

Jaa

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2022–2023 avajaiset 31.8.2022

Rehtori Keijo Hämäläinen kannustaa taantuman ja inflaationkin keskellä optimismiin. Lukuvuoden 2022-2023 avajaispuheessaan hän haastaa kaikkia paikkaamaan pandemiaeristyksen tuottamaa hyvinvoinnin korjausvelkaa. Hämäläinen muistuttaa, että koulutukseen panostaminen on investointi yhteiseen tulevaisuutemme, ei vain julkisen talouden kuluerä.

-       Haluan kannustaa optimismiin. Suomi on hieno ja vahva maa, jolla on vakaa arvopohja, ja jolla on edessään hyvä tulevaisuus. Meidän tulee yhdessä vahvistaa uskoa siihen, että koulutus ja sivistys kannattaa, niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Poikkeuksellisesti myös kaikki taloustieteilijät ovat tästä asiasta samaa mieltä. Hyvinvoinnin ja talouden kasvu toisen maailmansodan jälkeen perustui yhdenvertaiseen koulutukseen ja koko kansakunnan osaamistason nostoon. Tämä resepti toimii edelleenkin myös tässä maailmantilanteessa. Minä suhtaudun optimisesti ja luottavaisesti tulevaisuuteen, koska luotan nuoriin.

Hämäläisen mukaan pandemiaeristys on tuonut esiin sosiaalisen hyvinvoinnin merkityksen.

-       Nyt meidän tulee yhdessä ryhtyä paikkaamaan hyvinvointimme korjausvelkaa. Tätä voimme jokainen tehdä arjen pienillä teoilla, kohtaamisissa. Myös yliopistotasolla etsimme keinoja ja lisävoimavaroja opiskelijoiden konkreettiseen tukeen. Olemme päättäneet varmistaa riittävän lähiopetuksen saatavuuden kaikissa kandiopinnoissa. On myös tärkeää, että uudet opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnalleen. Vain näin on mahdollista löytää opiskelukavereita, tulevia kollegoita, tutustua opettajiin, harjoitella argumentointia ja muita eri ammateissa tarvittavia metataitoja, puhumattakaan ajanvietosta ainejärjestöjen tilaisuuksissa.

Lisätietoja:

rehtori Keijo Hämäläinen, keijo.hamalainen@jyu.fi, 040 6800215

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 10.12.2022: Treenin ja palautumisen mittaamisesta saa hyötyä harjoitteluun – oman kehon kuuntelua unohtamatta7.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Harjoitus- ja palautumistiedon mittaaminen voi hyödyttää myös kuntoliikkujia, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa. Haasteena ovat tilanteet, joissa koettu palautumistila ja sykemittarin tulos eivät kohtaa. Yksittäisen mittarin sijaan palautumista kannattaakin tarkastella laajempana kokonaisuutena.

Väitös 12.12.2022: Tehokkaampia keinoja kemiallisten yhdisteiden termodynaamisten ominaisuuksia arviointiin (Vuori)5.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Kemiallisissa reaktioissa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi, jolloin energiaa joko vapautuu tai sitoutuu. Energianmuutoksien tutkimiseen tarvitaan tarkkaa tietoa aineiden termodynaamisista ominaisuuksista. FM Hannu Vuori laski väitöstutkimuksessaan näitä ominaisuuksia yli 300 fosforin, piin ja boorin yhdisteelle. Tuloksia voidaan hyödyntää monilla teknologian aloilla, kuten puolijohdeteollisuudessa, energian varastoinnissa ja vetyteknologiassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme