Sitra

Reilu datatalous ja digitaalinen sivistys toisivat turvaa Suomelle informaatiosotien aikakaudella

Jaa

Tuoreen Digivalta-selvityksen mukaan datatalouden läpinäkymättömyys ja digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin uhkaa eurooppalaisen talouden ja demokratian kestävyyttä. Yksi keino tilanteen parantamiseksi on kansalaisten digitaalisen sivistyksen tukeminen.

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra

Datatalouden läpinäkymättömyys ja digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin uhkaa eurooppalaisen talouden ja demokratian tulevaisuutta. Samalla ne tekevät meidät alttiiksi huomaamattomalle informaatiovaikuttamiselle, uhkaavat yksityisyyttämme ja nakertavat samalla myös kyberturvallisuutemme.

Tiedot ilmenevät Sitran tuoreesta Digivalta-selvityksestä, joka myös osoittaa, että digijätit eivät noudata EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR General Data Protection Regulation). Selvityksen tavoitteena oli tutkia, miten testihenkilöinä olleisiin päätöksentekijöihin voidaan vaikuttaa heistä kerätyn datan avulla. Samalla jäljitettiin, mitkä kaikki toimijat keräävät meistä dataa käyttäessämme erilaisia verkkopalveluja.

Loppuraportti esittelee Digivalta-selvityksen tuloksia testihenkilöiden osalta ja kuvaa digitaalisen vallan eri ulottuvuuksia. Lisäksi se sisältää joukon suosituksia, joilla datataloudesta voidaan tehdä nykyistä reilumpi ja läpinäkyvämpi sekä demokratiasta kestävämpi.

Suositusten mukaan esimerkiksi yksilöiden oikeuksia, osaamista ja toimintamahdollisuuksia pitää vahvistaa monimutkaistuvassa yhteiskunnassa ja informaatioympäristössä. Datajättien vallan suitsiminen sekä yritysten välisen kilpailun ja datamarkkinoiden toimivuuden parantaminen taas levittäisi datatalouden hyötyjä nykyistä laajemmin ja reilummin.

”Ensimmäinen askel tilanteen korjaamiseksi on lisätä ymmärrystämme tästä uudesta taloudesta. Tämän lisäksi tarvitaan muutoksia rakenteisiin ja yksilöiden taitoihin. Digivalta-selvitys antaa omalta osaltaan tukea sille, että myös uutta sääntelyä, kuten data- ja digipalvelusäädös (DSA Digital Service Act) tarvitaan. Yhteiskuntina olemme vasta heräämässä siihen, että keskeiset sosiaalisen median alustat ja digitaaliset kauppapaikat ovat yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria”, Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen sanoo.

Kiristynyt turvallisuustilanne alleviivaa digitaalisen sivistyksen ja informaatiolukutaidon merkitystä

Selvityksen mukaan nykymallisen datatalouden läpinäkymättömyys on uhka yksityisyydellemme, rapauttaa luottamusta ja tekee meidät kaikki alttiiksi informaatiovaikuttamiselle. Digijätit, kuten Google ja Facebook, eivät edelleenkään myöskään noudata tietosuoja-asetusta esimerkiksi vastaamalla lain mukaisiin tietopyyntöihin. Poikkeuksena oli testissä mukana ollut sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonin kabinetin jäsenen Filomena Chiricon tekemä tietopyyntö.

Yksi käytännön esimerkki yksilöiden taitojen ja digitaalisen sivistyksen tukemisesta on Sitran kumppanuus riippumattoman suomalaisen faktantarkistuspalvelu Faktabaarin kanssa. Yhteistyö mahdollistaa osaltaan suomalaisen osaamisen kehittämisen liittyen sekä faktantarkistamiseen että digitaalisen informaatiolukutaidon opettamiseen.

Digitaalisen sivistyksen merkitys on korostunut entisestään Venäjän hyökkäyssodan ja kiristyneen turvallisuuspoliittisen tilanteen myötä. Faktabaari on mukana EDMO-NORDIS -konsortiossa (European Digital Media Observatory – Nordic consortium), joka on EU-tasolla keskeinen disinformaation torjumista tutkiva ja edistävä yhteenliittymä. Siihen kuuluu faktantarkistusorganisaatioita ja yliopistoja neljästä Pohjoismaasta. Suomesta konsortiossa ovat mukana Faktabaari ja Helsingin yliopisto.

”Alustoilla ja niiden algoritmeilla on paljon valtaa siihen, millaista informaatiota yksilöille tarjotaan. Tätä valtaa voidaan käyttää myös ihmisten manipuloimiseksi, esimerkiksi välittämällä valeinformaatiota. Tämän takia meidän on yhdessä panostettava digitaaliseen informaatiolukutaidon edistämiseen, jotta ihmisillä olisi jatkossakin edellytykset muodostaa itse omat mielipiteensä ja päätöksensä, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen sanoo.

Aiheesta keskustellaan 24.5. klo 14.00–16.00 Faktabaari-foorumissa. Ilmoittaudu mukaan! 

Sitran Digivalta-selvitys toteutettiin syksyn 2021 ja kevään 2022 välisenä aikana. Ainutlaatuisen selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikuttamisen tapoja ja parantaa datankäytön läpinäkyvyyttä. Selvitys toteutettiin yhteistyössä data-analytiikkayritys Hestia.ain kanssa.  

Sitran Demokratia ja osallisuus -teemalla huhtikuussa 2022 käynnistynyt, nelivuotinen Digitaalinen valta ja demokratia -projekti jatkaa osaltaan Digivalta-selvityksessä aloitettua työtä datan yhteiskunnallisen merkityksen avaamiseksi, digitaalisen vallan läpivalaisemiseksi sekä ymmärryksen lisäämiseksi informaatio- ja mediaympäristön murroksesta. Projektissa jatketaan Sitran Digiprofiilitestin kehittämistä. Datan keräämistä ja leviämistä on aiemmin tutkittu myös Digijälki-selvityksessä. Mediaympäristön murroksesta ja tulevaisuuskuvista Sitra on aiemmin tehnyt selvityksen Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen – murros ja tulevaisuus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristo Lehtonen, teemajohtaja, Reilu datatalous
kristo.lehtonen@sitra.fi, puh. 0294 618 525

Jukka Vahti, projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia -projekti
jukka.vahti@sitra.fi, puh. 0294 618 286

Kirsi Suomalainen, asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet
kirsi.suomalainen@sitra.fi, puh. 0294 618 243

Kuvat

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

WCEF2022 kutsuu koko maailman Afrikkaan 6.–8. joulukuuta 2022 rakentamaan kiertotalousratkaisuja22.6.2022 08:04:42 EEST | Tiedote

Globaali etelä on ensimmäistä kertaa ikinä keskipisteenä, kun maailman kiertotalousfoorumi WCEF2022 järjestetään Afrikassa 6.–8. joulukuuta. Foorumin teemana on From Africa to the World (Afrikasta maailmalle). WCEF2022 järjestetään Ruandan Kigalissa ja verkossa. Lisäksi lähiosallistumisen sekä verkkolähetykset yhdistäviä studioita pidetään useissa kaupungeissa eri puolilla Afrikkaa, ja niitä voidaan järjestää myös ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme