Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Reilu Teko -keräyksellä 728 000 kiloa muovia kiertoon

Jaa

4H ja Yara Suomi keräsivät yhdessä kumppaneidensa kanssa tämän vuoden Reilu Teossa 728 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä. Reilu Teko on merkittävä kiertotalousteko, jota käytännössä toteuttaa paikalliset 4H-yhdistykset. Yli 40 vuotta kestäneessä Reilu Teko -säkkikeräyksessä on saatu muovia talteen yhteensä jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Vuoden 2022 Reilu Teko -säkkikeräyksessä saatiin muovia talteen 728 000 kiloa ja keräykseen työllistyi 107 nuorta.
Vuoden 2022 Reilu Teko -säkkikeräyksessä saatiin muovia talteen 728 000 kiloa ja keräykseen työllistyi 107 nuorta.

Reilu Teossa maanviljelijät tekevät ympäristötekoja tuomalla lannoite- ja siemensäkkejä 4H-yhdistysten ylläpitämiin keräyspisteisiin, joissa työskentelee paikallisia nuoria. Tänä kesänä muovia saatiin talteen 728 000 kiloa ja keräykseen työllistyi 107 nuorta.

Reilu Teko -toiminnasta 4H:lle tulevat varainhankinnan tuotot käytetään nuorten palkkoihin ja nuorisotyön tukemiseen.

”Vuoden 2022 Reilu Teko -keräyksessä saimme jälleen kerran kunnioitettavan määrän säkkejä kasaan. Keräysmäärät pysyttelevät vuodesta toiseen samalla korkealla tasolla, siitä kiitos viljelijöille, jotka tuovat säkkejä keräykseen ja ahkerille 4H-nuorille! Haluamme kiittää viljelijöitä, 4H-järjestöjä ja yhteistyökumppaneita keräyksen onnistumisesta. On hienoa, että voimme jatkaa yhteistyötä vuodesta toiseen. Reilu Teko -keräyksellähän on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 lähtien. Reilu Teko on esimerkillistä ja pitkäjänteistä toimintaa kiertotalouden eteen”, Yara Suomen kaupallinen Roland Westerberg sanoo.

Pilottikokeilussa eroteltiin muovilajeja toisistaan

Tänä kesänä Reilu Teko -toimintaa kehitettiin yhdessä Yaran kanssa käynnistämällä pilottikokeilu kahden 4H-yhdistyksen alueella, Kokemäellä ja Punkalaitumella. Pilotissa eroteltiin sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan, jolloin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

”On hienoa, että Reilu Teko -toimintaa kehitetään ja pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaalia tarkemmin. Pilotissa oli mukana neljä nuorta, jotka erottelivat säkkikeräyspaikoilla sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan. Samalla he testasivat välineitä ja menetelmiä, joilla työ sujui parhaiten. Nuoret raportoivat parhaista menetelmistä meille”, kertoo Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja.

Ranuan, Ampun ja Tammelan 4H-yhdistykset palkitaan

Yara muistaa joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Palkintokategorioina ovat Vuoden nousija, Vuoden tulokas sekä Vuoden työllistäjä. Keräykseen osallistui 126 yhdistystä, joista 113 oli suomenkielisiä 4H-yhdistyksiä ja 13 oli ruotsinkielisen Finlands svenska 4H:n alueella.

Vuoden nousijan kunniamaininnan sai Tammelan 4H-yhdistys, joka paransi kerättyjen säkkien määrää suhteessa edellisvuoteen verrattuna. Ranuan 4H-yhdistys palkittiin vuoden tulokkaana ja Ampun 4H-yhdistys sai kunniamaininnan Vuoden työllistäjänä. Kaakkois-Suomen alueella toimiva Ampun 4H työllisti tämän vuoden Reilu Teossa kuusi nuorta.

”Olemme olleet Reilu Teossa mukana jo todella pitkään ja teemme tärkeää yhteistyötä alueemme viljelijöiden kanssa. Meillä on kuuden kunnan alueella seitsemän keräyspistettä, joihin olemme työllistäneet yhteensä kuusi nuorta. Olemme iloisia kunniamaininnasta, jossa työllistettyjen nuorten määrä huomioidaan”, iloitsee Ampun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Ceder.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana toimii kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Keräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liiton ja Yaran lisäksi Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset sekä Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Anna-Kaisa Valaja, järjestöpäällikkö
Suomen 4H-liitto
anna-kaisa.valaja@4h.fi
p. +358 44 783 0310

Leena Luomajärvi
Digimarkkinointipäällikkö
Yara Suomi
leena.luomajarvi@yara.com
p. +358 50 347 2848

Kuvat

Vuoden 2022 Reilu Teko -säkkikeräyksessä saatiin muovia talteen 728 000 kiloa ja keräykseen työllistyi 107 nuorta.
Vuoden 2022 Reilu Teko -säkkikeräyksessä saatiin muovia talteen 728 000 kiloa ja keräykseen työllistyi 107 nuorta.
Lataa
Maanviljelijä Ismo Yli-Sipilä ja hänen poikansa niputtamassa lannoitesäkkejä Reilu Teko -keräykseen Huittisissa kesällä 2022.
Maanviljelijä Ismo Yli-Sipilä ja hänen poikansa niputtamassa lannoitesäkkejä Reilu Teko -keräykseen Huittisissa kesällä 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas: yli 40 miljoonaa kiloa maatalousmuovia on saanut uuden elämän4.5.2022 08:39:24 EEST | Tiedote

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme