Reilu Teko -keräyksessä ennätykselliset 779 000 kiloa muovia talteen
Tämän vuoden Reilu Teossa kerättiin 779 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä, mikä on yli 100 000 kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Se on myös Reilu Teko -keräyshistorian suurin määrä. Kaikki suomalaisilta maatiloilta kerätty muovi menee jatkokäsittelyn kautta uusiokäyttöön. 4H-järjestöjen ja Yara Suomen koordinoimassa keräyksessä työllistyy vuosittain iso määrä nuoria.

Poikkeustilanteesta huolimatta 4H-yhdistykset ja niiden palkkaamat nuoret ahkeroivat kesällä 2020 Reilu Teko -lannoite- ja siemensäkkikeräyksen parissa. Keräykseen saatiin huikeat 779 000 muovia jatkokäsittelyä varten. Keräysmuovista valmistetaan Lassila & Tikanojan laitoksella esimerkiksi vannenauhaa saha- ja rakennusteollisuuteen.
Kuluneen vuoden aikana säkkikeräykseen osallistui 140 suomenkielistä 4H-yhdistystä eri puolella Suomea, ja 14 Finlands svenska 4H:n yhdistystä. Keräyspisteitä oli yhteensä 240, eli monella yhdistyksellä oli useampi kuin yksi keräyspiste.
”Vuoden 2020 Reilu Teko -keräyksessä saimme jälleen kerran kunnioitettavan määrän säkkejä kasaan. Määrä on tänä vuonna suurin koko säkkikeräyksen historiassa. Keskustelu luontoon joutuneen muovin ympäristöhaitoista on osaltaan varmasti kasvattanut halua osallistua keräykseen. Haluan kiittää viljelijöitä, 4H-järjestöjä ja yhteistyökumppaneita keräyksen onnistumisesta”, Yara Suomen kaupallinen johtaja Timo Räsänen sanoo.
Nuoret työllistyvät ja tekevät konkreettisia ympäristötekoja
Vuoden 2020 keräyksen tulokset julkistettiin poikkeuksellisesti koronaepidemian takia virtuaalitilaisuudessa, jossa kuultiin Reilu Teon pitkäaikaisen suojelijan, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion tervehdys.
”Reilu Teko -säkkikeräys on ollut kiertotalouden todellinen edelläkävijä. Muovia on kerätty vuosikymmenten varrella lähes 40 miljoona kiloa. Tämän vuoden kaikkien aikojen suurimmasta kilomäärästä olen erittäin ylpeä ja se luo uskoa, että tämä tärkeä ympäristötyö tulee varmasti jatkumaan tulevinakin vuosina”, Husu-Kalliokommentoi.
Yaran Timo Räsänen paljasti tilaisuudessa 4H-järjestölle keräyksen tuoton, 160 485 € euroa. Reilu Teon tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen. Yhteensä Reilu Teon kautta työllistyi 141 nuorta vuonna 2020.
”Säkkien kierrättäminen on hyvä ja ilmainen tapa maanviljelijöille osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää nuoria. Haluamme 4H:ssa tarjota nuorille työllistymismahdollisuuksia heidän omilla asuinpaikkakunnillaan. Reilu Teko -keräys on myös erinomainen tapa lisätä nuorten ymmärrystä kiertotaloudesta”, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.
Kunniamaininnat kolmelle 4H-yhdistykselle
Yara palkitsee joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Palkintokategorioina ovat olleet suurin nousija sekä vuoden tulokas. Tänä vuonna uutena kategoriana lanseerattiin vuoden työllistäjä.
Siilinjärven 4H-yhdistyssai kunniamaininnan tultuaan uutena keräyspaikkana mukaan toimintaan. Toisen kunniamaininnan sai Lemin 4H-yhdistys, joka moninkertaisti keräysmääränsä 50 000 kiloon. Vuoden työllistäjänä palkittiin Östnylands 4H, joka työllisti Reilu Teon kautta 4 nuorta ja maksoin heille 1200 euroa palkkaa. Kaikki kolme yhdistystä palkittiin 500 euron lahjashekillä.
Säkkikeräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräykseen osallistuvat myös Hankkija Oy, Lantmännen Agro Oy, Tilasiemen Oy, Lassila & Tikanoja ja Maaseudun Tulevaisuus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Timo Räsänen, Yara Suomen kaupallinen johtaja, puh. 050 337 4514
Tomi Alakoski, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja, puh. 040 501 5307
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.
4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.
4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto
4H ja Duunitori haastavat työllistämään yhdeksäsluokkalaisia19.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Nuorisojärjestö 4H:n Kesätyöhaasteen tavoitteena on saada kaikki Suomen yhdeksäsluokkalaiset kesätöihin ja näin mahdollistaa peruskoulun päättäville nuorille tärkeä työelämäkokemus. Yhteistyössä Suomen suurimman työnhakupalvelun Duunitorin kanssa olemme julkaisseet alustan, jolla kesätöitä hakevat nuoret ja työnantajat voivat kohdata toisensa.
Kiertotalouden tuntemus ja yrittäjämäinen asenne ovat tulevaisuutta7.12.2020 14:28:27 EET | Tiedote
Suomen 4H-liiton järjestämä seminaari kokosi sadat ihmiset webinaariin kuulemaan ajankohtaista asiaa kiertotaloudesta, nuorista ja työelämästä. Tilaisuus oli osa Bio- ja kiertotalous 4H-akatemiassa -hanketta, jota rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.
SAK ja jäsenliitot työllistävät nuoria 4H:n Taimiteolla26.11.2020 08:13:19 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja sen kahdeksan jäsenliittoa ovat lähdössä mukaan 4H-järjestön Taimitekoon. Liitot ovat keränneet yhteensä 29 000 euroa, jolla istutetaan Suomeen noin kuusi hehtaaria uutta metsää kesäkuussa 2021. Taimien istuttamisessa työllistyvät paikalliset nuoret, joista monelle kyseinen kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.
4H:n Satosankarit-marjanvälitys työllisti lähes 500 nuorta vuonna 202028.10.2020 08:41:49 EET | Tiedote
4H-järjestön Satosankarit on metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa, joka käynnistyi 49 marja-asemalla kesällä 2020. Eri puolella Suomea 4H-yhdistysten ylläpitämillä marja-asemilla ostettiin ja välitettiin kotimaista mustikkaa ja puolukkaa. Paikallisesti perustettiin keruurinkejä, joissa nuoria ja muitakin ensikertalaisia opastettiin ja innostettiin ansiotulojen hankkimisessa metsämarjoja poimimalla.
Aktivistimummot ja 4H-nuoret tähtäävät 10 000 puun istuttamiseen Suomen joutomaille12.10.2020 12:50:03 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan sekä uusia kasvavia puita hiilinieluiksi että ikimetsiä elonkirjon vaalijoiksi. Aktivistimummojen ja 4H-järjestön nuorten Taimiteko-yhteistyöhön pääsee mukaan lahjoittamalla 10 euroa juuri avautuneessa verkkokaupassa.
Taimikauppa tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden hillitä ilmastonmuutosta ja työllistää nuoria8.9.2020 09:10:21 EEST | Tiedote
Kaikki voivat nyt tehdä Taimitekoja, eli lahjoittaa puuntaimia ja siten tukea nuorten työllistymistä sekä hyvittää omaa hiilijalanjälkeään. Se onnistuu 4H:n Taimikaupassa, joka toimii verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme