ELY-keskuksetELY-keskukset

Rekordersättning för skador orsakade av fridlysta arter 2022 – ny lag underlättar förebyggandet av skador

Dela
Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) betalade 2022 sammanlagt cirka 5,1 miljoner euro i ersättning för skador orsakade av fridlysta djur. En ny lag som trädde i kraft i februari gör det lättare att förebygga skador och söka ersättning.
© Mika Pirinen
© Mika Pirinen

Miljöministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralerna informerar

Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) betalade 2022 sammanlagt cirka 5,1 miljoner euro i ersättning för skador orsakade av fridlysta djur. En ny lag som trädde i kraft i februari gör det lättare att förebygga skador och söka ersättning.

Merparten av ersättningarna, cirka 4,1 miljoner euro, beviljades för skador på jordbruket. Orsaken till de ökade skadorna på odlingar har särskilt varit att bestånden av vitkindade gäss har vuxit och att fåglarnas flyttbeteende har förändrats. Mest ersättningar betalades för de skador som vitkindade gäss orsakat jordbruket i ansvarsområdena för NTM-centralerna i Norra Karelen (cirka 2,8 miljoner euro) och Sydöstra Finland (cirka 864 000 euro).

För skador som kungsörnar orsakat renhushållningen betalades det kalkylerat stöd till ett belopp av nästan en miljon euro och för skador som orsakats fiskodlingsanläggningar och dammar med naturligt foder betalades det ut cirka 60 000 euro. De ersättningar som betalas för skador som drabbat renhushållningen och fiskerinäringen betalas enligt hur kungsörnarnas och fiskgjusarnas häckning har lyckats.

Den nya lagen medför ändringar i ansökningsförfarandet för ersättningar och stöd

Lagen om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur, som trädde i kraft vid ingången av februari, medför ändringar i ansökningsförfarandet för ersättningar och stöd. Utbetalningen av ersättningar och stöd blir snabbare.

Med stöd av den nya lagen kan bidrag beviljas för förebyggande av skador. Bidrag kan beviljas för förebyggande av skador på odling och djur, för förebyggande av skador som kungsörnen orsakar renhushållningen och skador som fiskgjusen orsakar fiskodlingsanstalter samt för förebyggande av skador på byggnader. Bidrag kan sökas till och med den 31 mars 2023.

Stöd för skador orsakade av kungsörnen och fiskgjusen söks i fortsättningen årligen senast den 31 oktober. Ersättning ska sökas utan dröjsmål efter det att skadan har konstaterats. Med stöd av lagen kan det betalas ersättning för skador på odling och djur samt kalkylerat stöd som baserar sig på kungsörnens och fiskgjusens häckning. En ändring jämfört med tidigare är att skador på byggnader och andra skador på fiskerihushållningen än de som fiskgjusen orsakar fiskodlingsanstalter inte längre ersätts i fortsättningen.

Ytterligare information:

Mikko Kuusinen
miljöråd
miljöministeriet
tfn 0295 250144
mikko.kuusinen@gov.fi

Kundservicen för miljöfrågor

tfn 0295 020 900 (måndag–fredag kl. 9–16) 
ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Nyckelord

Bilder

© Mika Pirinen
© Mika Pirinen
Ladda ned bild

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum