Rektor Jari Niemelä: Finansiering av vetenskap och forskning hör till försörjningsberedskapen i vårt land

I somras fick vi konkret uppleva effekterna av klimatkrisen på människorna och naturen: Juni månad var den hetaste som någonsin uppmätts i Finlands historia, i Japan och Europa dog hundratals människor på grund av översvämningar och hettan förstörde livsbetingelser runt om i världen.
Klimatförändringen och utarmningen av naturen är en ond kombination där bägge göder varandra.
Bägge påverkar också människans och djurens gemensamma hälsa. Coronaviruskrisen är ett exempel på hur vår gemensamma hälsa har rubbats. Vi är alla ett, och vi har inte tid att gräla, säger rektor Jari Niemelä.
Han konstaterar att vi behöver vetenskap och forskningsbaserad utbildning för att hantera såväl klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald som pandemier.
– I år har de flesta av oss personligen fått uppleva vetenskapens kraft. Läkemedelsbehandling, diagnostik och vaccin mot coronaviruset har utvecklats också vid Helsingfors universitet. Vetenskapen hjälper oss förstå pandemins omfattande hälsomässiga, sociala, psykologiska och ekonomiska effekter, säger Niemelä.
Niemelä påpekar att toppforskning kräver tillräcklig finansiering.
– Ingen av oss kan förutspå vilken typ av forskning som bäst kommer att svara på samhällets behov i framtiden. Finansiering av nyfikenhetsdriven, mångvetenskaplig forskning hör till försörjningsberedskapen i vårt land. En ökad forsknings-, utvecklings- och innovationsfinansiering är en garanti för att vår nation ska klara sig också i framtiden, säger han.
Tillgängligare högskoleutbildning med konkreta åtgärder
Undervisnings- och kulturministeriet publicerade i somras en omfattande utredning med titeln ”För en tillgängligare högskoleutbildning och högskola”. Jari Niemelä konstaterar att det första steget mot bättre tillgänglighet och större mångfald är att öka medvetenheten.
– Vid vårt universitet arbetar vi aktivt för att främja kulturell medvetenhet. I höst lanserar vi utbildningar i inklusion som riktar sig särskilt till lärare och forskare. Utbildningarna ger redskap att beakta bland annat människors kulturella bakgrund, språk, kön, klassbakgrund och funktionsförmåga i studierna och på arbetsplatsen, berättar Niemelä.
Vad beträffar den regionala tillgången till högskoleutbildning anser Niemelä att antalet nya studieplatser i landskapen bör vara i proportion till antalet studentexamina som avläggs i dem.
– Av vårt lands studentexamina avläggs cirka en tredjedel i Nyland, men bara 29 procent av universitetens nybörjarplatser finns här. Antalet nybörjarplatser i landskapet måste utökas betydligt.
***
Tal av rektor Jari Niemelä vid universitetets inskription 6.9.2021
Kontakter
Rektor
Jari Niemelä
president@helsinki.fi
Ledningens assistent
Maija Roitto
tfn 02941 22210
maija.roitto@helsinki.fi
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiBilder

Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
4 700 nya studenter antogs till Helsingfors universitet – ungefär var sjunde sökande fick studieplats3.7.2025 09:42:00 EEST | Pressmeddelande
Både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande var Helsingfors universitet Finlands populäraste universitet.
Alkohol förändrar genernas funktion i embryots första celler19.6.2025 09:30:21 EEST | Pressmeddelande
Exponering för alkohol under de första veckorna av embryonalutvecklingen förändrar genfunktionen och cellmetabolismen. Odlingar på agarplatta visar att de första cellerna i nervsystemet är mest känsliga för alkohol. Forskningsresultatet stöder den nuvarande rekommendationen att sluta konsumera alkohol redan när man planerar en graviditet.
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum