Rektor Sari Lindblom: Forskningsbaserad kunskap bidrar till lösningar och hjälper oss genom kriser
I sitt årsfesttal lyfte Helsingfors universitets rektor fram hur viktig den vetenskapligt baserade kunskapen är för att vi ska lyckas utveckla ett hållbart samhälle och finna lösningar på vår framtids svåraste utmaningar. Hon poängterade också nödvändigheten av långsiktig forskningsfinansiering.
– Vi vill skapa välfärd i Finland på ett hållbart sätt. En långsiktig och tryggad forskningsfinansiering är nyckeln till det. Vi vill se till att det arbete för samhället som har fortgått vid universitetet i århundraden kan fortsätta, sa rektor Sari Lindblom i sitt festtal inför universitetets 382-årsdag.
Lindblom betonar att både beslutsfattare och forskarsamhället har ett gemensamt ansvar i att sörja för kompetensen i vårt samhälle. När samhället skakar är den forskningsbaserade kunskap som universitetsvärlden alstrar en pålitlig och stabil grund att bygga på.
– Vi har färsk erfarenhet av snabb utveckling av coronavacciner och kan nu bättre identifiera nya virus. Vi har tagit steg mot utsläppssnål energiproduktion tack vare att forskarna har lyckats producera mer fusionsenergi än någonsin tidigare. Vi kan skapa fred när vi förstår hur bubblorna i sociala medier och informationspåverkan påverkar oss, sa Lindblom.
Långsiktig forskningsfinansiering är nyckeln till hållbar välfärd
I sitt tal tog Lindblom ställning till en aktuell forskningsfinansiell fråga: om några veckor inleder regeringen sina förhandlingar om budgetramarna där såväl Finlands Akademis finansiering som forsknings-, utvecklings- och innovationsfinansieringen i sin helhet kommer att behandlas.
– Jag har stark tilltro till budskapet om att det inte skärs i Finlands Akademis finansiering. Genom satsningar på vetenskap och på innovationer som bygger på toppforskning kan Finland nå sitt mål om att forsknings- och utvecklingsinvesteringarna ska vara fyra procent av BNP före 2030. Det är bara åtta år dit, därför måste vi agera nu.
Universitetet och staden i nära samarbete
Lindblom underströk att universitetet är en oskiljaktig del av samhället, staden och vår gemensamma livskrets. Helsingfors universitetet har verksamhet på flera ställen runtom i Finland men det är förstås i Helsingfors som universitetets inflytande är som störst. Samarbetet mellan staden och universitetet syns konkret till exempel i utvecklingen av skolorna och utbildningen.
– Samarbetet mellan Campus Mejlans och universitetet bidrar till stadsinvånarnas välfärd. Hälso- och sjukvården gynnas av den medicinska forskningen vid campus och av universitetssjukhusets akademiska gemenskap. Vid Campus Vik bygger universitetet och staden tillsammans upp ett innovationscenter där man söker lösningar på världens hållbarhetsproblem – till exempel kring den nuvarande matproduktionen – genom samarbete mellan forskningen, undervisningen och företagen.
Helsingfors naturvetenskapsgymnasium flyttar snart till Campus Gumtäkt.
– Gymnasieundervisningen kan lätt berikas med de senaste vetenskapliga rönen, och om man vill, kan man också smidigt avlägga universitetskurser som en del av gymnasiestudierna.
**
Rektor Sari Lindbloms festtal kan ses på universitetets YouTube-kanal fredag 25.3 kl. 11 och senare som inspelning. https://www.youtube.com/user/universityofhelsinki. Festtalet kan också läsas i sin helhet på universitetets webbsidor cirka 11.15.
För mera information: rektor Sari Lindblom, sari.lindblom@helsinki.fi , tel. 02941 22210 (rektors assistent Maija Roitto)
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiOm

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet återkommande bland de 100 bästa universiteten i världen.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Hänförande undervattensmiljöer och passionerade havsforskare - Tvärminne firar 120 år av Östersjöforskning med fotoutställning19.5.2022 15:27:13 EEST | Tiedote
Tvärminne zoologiska station i Hangö är en av de äldsta forskningsstationerna vid Östersjön. På jubileumsutställningen ”Passion för Östersjön” kan man upptäcka de sagolikt vackra undervattensmiljöerna som finns i Östersjön. Utställningen pågår på Naturhistoriska museet i Helsingfors 17.5-30.10.2022.
Enbart välmenande mångkulturell pedagogik räcker inte för att motverka ojämlikhet3.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Aktuell doktorsavhandling om mångkulturell pedagogik hävdar att invandrare och finländare ses som varandras motsatser.
Information om pandemin kommunicerades mer direkt till folket av THL, Folkhälsomyndigheten i Sverige förmedlade auktoritet22.4.2022 09:02:00 EEST | Tiedote
Sätten att handskas med och tänka kring coronapandemin i olika länder har varierat i enlighet med situation och samhällssystem. Förfaringssätten har påverkats bland annat av det politiska klimatet, folkhälsomyndigheternas samhälleliga mandat samt mediernas roll.
Ansvarsfull placeringsverksamhet gav 24 procents avkastning för Helsingfors universitet år 202121.4.2022 13:56:19 EEST | Tiedote
År 2021 placerades alla placeringstillgångar enligt principerna för ansvarsfulla placeringar för första gången. Universitetet gjorde stora framsteg inom impact investing.
Forskare i rymdväder får pris för informationsspridning24.3.2022 11:30:00 EET | Tiedote
Helsingfors universitet har tilldelat professorn i beräkningsmässig rymdfysik Minna Palmroth J. V. Snellman-priset för informationsspridning. Denna ledare av en spetsforskningsenhet, som bl.a. skrivit en sagobok och en guide över norrsken, vill satsa på kommunikation om vetenskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum