Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Restonomiopiskelijat: Koronalla negatiivisia vaikutuksia työllistymiseen – myös palkkaukseen ja työoloihin toivotaan muutoksia

Jaa

Haaga-Heliassa tutkittiin syksyllä 2021 restonomiopiskelijoiden näkemyksiä koronan vaikutuksesta työllistymiseen. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti työskentelyyn ja myös kiinnostukseen työskennellä matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla.

Haaga-Helian restonomitutkinnon opinnäytetyöstä selvisi, että Haaga-Helian ja Laurean restonomiopiskelijat uskovat koronapandemian vaikuttavan negatiivisesti valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen. Positiivista kuitenkin on, että keskimäärin alalle haluttiin työllistyä ja omaan työllistymiseen uskottiin.

Puolet restonomiopiskelijoista pohtii alanvaihtoa

Korona on aiheuttanut haasteita matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan yrittäjille sekä työntekijöille. Työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan tai irtisanomaan, ja töiden jatkuminen on ollut epävarmaa.

Tilanne on vaikuttanut myös alan opiskelijoihin. Vaikka restonomiopiskelijoiden näkemyksissä oli eroja, tutkimus osoitti, että koronapandemia on vähentänyt opiskelijoiden kiinnostusta työskennellä alalla keskimäärin. Koronan uskottiin vaikuttavan negatiivisesti valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen.

Puolet vastanneista opiskelijoista oli harkinnut alan vaihtoa koronapandemian takia. Tästä huolimatta restonomiopiskelijat olivat kiinnostuneita työskentelemään alalla tulevaisuudessa. Myös omasta työllistymisestä oltiin enemmän varmoja kuin epävarmoja. Alan uskotaan siis tarjoavan uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia koronapandemian jälkeen.

Palkkaukseen ja työoloihin kaivataan muutoksia

Tutkimuksen mukaan nykyistä parempi palkkaus lisäisi alan kiinnostavuutta merkittävästi. Koronan takia muille aloille hakeutuneet ovat havainneet eroja palkoissa toimialojen välillä, mikä on vähentänyt matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan houkuttelevuutta.

Rajoitusten purkamisen jälkeen osa lomautetusta työvoimasta ei palannut enää töihin matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalle, jolloin pula työvoimasta kasvoi entisestään. Tämä on näkynyt työn määrän ja kuormittavuuden lisääntymisenä.

Toisena alan kiinnostavuutta lisäävänä tekijänä restonomiopiskelijat mainitsivat nykyistä paremmat työolot. Lisäksi restonomiopiskelijat toivoivat varmuutta siitä, että töitä on tarjolla tulevaisuudessa ja ala on olemassa vielä koronan jälkeen.

Tutkimuksen toimeksiantaja oli HALI-hanke, joka toimii Haaga-Heliassa ja Laurea-ammattikorkeakoulussa restonomiopiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amanda Heikkinen, opinnäytetyön tekijä, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, amanda.heikkinen@myy.haaga-helia.fi, puh. 050 420 9123

Outi Rekola, opinnäytetyön ohjaaja, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, outi.rekola@haaga-helia.fi, puh. 029 447 1391

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, liiketoiminnan palveluratkaisut ja kielet, journalismikoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.

Meille on tärkeää, että opiskelijoillamme on heti valmistuttuaan vahvat siteet työelämään. Panostamme toiminnassamme yrittäjyyteen, yhteistyöhön, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tule mukaan liikunta-, urheilu- ja matkailualan yritysten maksuttomaan Ponnahduslauta rohkeuteen -kehitysohjelmaan28.1.2022 09:14:05 EET | Tiedote

Hei urheilu-, liikunta- tai matkailualan mikroyrittäjä! Ole rohkea ja tule mukaan kehittämään itseäsi ja yritystäsi Ponnahduslauta rohkeuteen -ohjelmaan! Maaliskuussa starttaavassa ohjelmassa pääset hyödyntämään Haaga-Helian asiantuntijapalveluita, jotka auttavat sinua kehittämään liiketoimintamahdollisuuksiasi palvelumuotoilun ja itsensä johtamisen menetelmin täysin maksutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme