Suomen Reumaliitto

Reuma muuttui näkymättömäksi - Maailman reumapäivää vietetään 12.10.

Jaa

Tulehduksellisia reumasairauksia sairastaa Suomessa 118 000 ihmistä. Yleisimpiä diagnooseja ovat nivel- ja selkärankareuma. Reumasairaudet ovat kuitenkin muuttuneet osittain näkymättömäksi. Ne aiheuttavat enää harvoin pysyvää vammautumista, toisin kuin menneinä vuosikymmeninä.

 “Reumasairauksien hoidossa on menty paljon eteenpäin, mutta näistä saavutuksista pitää myös pitää kiinni. On tärkeää, että sairastunut pääsee ajoissa hoitoon ja tarvittaessa myös kuntoutukseen”, sanoo Satu Gustafsson, Reumaliiton hallituksen puheenjohtaja.  

Reuma on krooninen sairaus. Suuri osa sairastuneista tarvitsee lääkehoitoa koko loppuelämänsä ajan. Niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta on tärkeää, että sairaus todetaan mahdollisimman varhain. Kun hoito päästään aloittamaan ajoissa, tulehdukset eivät ehdi tehdä pysyviä tuhoja niveliin.   

Siksi toimiva hoitoketju on kaikkien etu. On tärkeää, että perusterveydenhuollossa osataan tunnistaa tulehduksellisten reumasairauksien oireet ja lähettää potilas eteenpäin, jotta diagnoosi ei viivästy. Varsinaisen diagnoosin tekee reumaan erikoistunut lääkäri. Hyvä hoitosuunnitelma ja tarvittaessa toimiva kuntoutus auttavat jatkamaan aktiivista elämää ja säilyttämään työkyvyn.  

Tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden kustannukset ovat vuodessa 200 miljoonan euron luokkaa. Mitä varhemmin sairauteen päästään kiinni, sen paremmin hoito yleensä onnistuu. Siksi hyvä hoito kannattaa, taloudellisestikin.  

“On myös inhimillisesti tärkeää, että ihminen voi sairautensa kanssa mahdollisimman hyvin”, Gustafsson sanoo. 

Tiesitkö tämän? 

  • Nivelreumaan sairastutaan tavallisimmin kuusikymppisenä, selkärankareumaan pari-kolmekymppisenä. 
  • Reumasairauksia on yli 200. Tulehdukselliset reumasairaudet ovat vain osa niistä. Ei-tulehduksellisia reumasairauksia ovat muun muassa osteoporoosi ja nivelrikko.  
  • Nivelrikko on yleisin nivelsairaus. 250 000 suomalaisella on toimintakyvyn heikentymistä aiheuttava polven tai lonkan nivelrikko. Lievempiasteista tai muissa nivelissä olevaa nivelrikkoa on moninkertainen määrä.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Uhtio, toiminnanjohtaja
anu.uhtio@reumaliitto.fi
p. 044 709 81 38

Satu Gustafsson, hallituksen puheenjohtaja
satu.gustafsson@reumaliitto.fi
p. 044 563 00 81

Viestintä auttaa mielellään reumasairauksia sairastavien haastateltavien etsimisessä.

Minna Elo, viestintäpäällikkö
minna.elo@reumaliitto.fi
p. 044 4932470

Tietoja julkaisijasta

Suomen Reumaliitto
Suomen Reumaliitto
Iso Roobertinkatu 20-22 A
00120 HELSINKI

(09) 476 155https://www.reumaliitto.fi

Reumaliittoon kuuluu 138 jäsenyhdistystä ja niiden 30 000 jäsentä. Reumaliitto tarjoaa tutkittua tietoa, neuvontaa ja vertaistukea reumasairauksiin liittyen, järjestää hyvinvointia tukevaa kurssi- ja koulutustoimintaa sekä tekee vaikuttamistyötä reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien puolesta.  
 
Valtakunnallista Reumaviikkoa vietetään 10.–16.10. Jäsenyhdistykset järjestävät tapahtumia ja tempauksia ympäri Suomen Vapaaehtoisuus vahvistaa -teemalla. Reumaviikon kampanjaa tukee taloudellisesti Novartis.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.