KIASMA

Richard Serran monumentaalinen veistos palaa Kiasman pihamaalle

Jaa

Sukellus-veistos palaa Kiasman uusitulle pihamaalle kesäkuun alussa. Kahdesta valtavasta yli 12 tuhannen kilon painoisesta teräslaatasta muodostuva teos kuuluu Kouri-kokoelmaan, joka on museon kansainvälisen kokoelman ydin.

Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Yhdysvaltalaistaiteilija Richard Serran (s. 1939) veistos Sukellus (Plunge, 1983) palaa Kiasman piha-alueelle kesäkuun alussa. Monumentaaliselle teokselle on tehty huolellinen konservointityö. Teoksen teräspinnat on harjattu ja puhdistettu konservaattori Olli Perin toimesta. Myös veistosten perustukset on rakennettu uudelleen. Edellisen kerran teos oli esillä Kiasman pihamaalla vuosituhannen vaihteessa.

“Richard Serran Sukellus-veistos paikantaa muutoksen kaupunkiympäristössä Töölönlahdella: kulttuuripalveluiden, julkisen vallan ja kansalaisyhteiskunnan solmukohdassa. Veistos on kirjaimellisesti sukeltanut Kiasman pihaan ja sen ruosteinen pinta luo viitteitä alueen teolliseen historiaan ja linkittää sen museon minimalistiseen arkkitehtuuriin”, sanoo museonjohtaja Leevi Haapala.

Kahdesta säänkestävästä corten-teräslaatasta muodostuva Sukellus-veistos kuuluu Kiasman Kouri-kokoelmaan, joka on museon kansainvälisen kokoelman ydin. Kansallisgallerian Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluu kaikkiaan kymmenen Serran teosta, joista viisi on kookkaita teräsveistoksia. 1960-luvun alkupuolella Yalen yliopistossa kuvataidetta opiskellut Serra on tullut tunnetuksi suurimittakaavaisen ja paikkasidonnaisen veistotaiteen uranuurtajana.

Kiasma avatui uudelleen yleisölle yli vuoden kestäneen remontin jälkeen huhtikuussa 2022 nykytaiteen suurnäyttelyllä ARS22 - Eläviä kohtaamisia.


LISÄTIETOJA MEDIALLE

Lehdistökuvia median käyttöön

Kokoelmaintendentti Kati Kivinen, 0294 500 540, kati.kivinen@kiasma.fi

Tiedottaja Reetta Haarajoki, 050 4786 86, reetta.haarajoki@kiasma.fi

Avainsanat

Kuvat

Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

ARS22-näyttelyn taiteilija Pia Camil kutsuu vaihtokauppaan16.2.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Taiteilija Pia Camil toteuttaa huhtikuussa Kiasmassa avautuvaan ARS22-suurnäyttelyyn yleisöä osallistavan veistoksellisen installaation, jossa henkilökohtainen vaihtokauppa on vaihtoehto kaupalliselle kuluttamiselle. Kaikki halukkaat voivat osallistua teokseen tuomalla siihen itselleen merkityksellisen esineen. Ensimmäinen esineiden vaihtotapahtuma järjestetään jo ennen näyttelyn avautumista Itäkeskuksen Stoassa lauantaina 5.3.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme