KIASMA

Richard Serran monumentaalinen veistos palaa Kiasman pihamaalle

Jaa
Sukellus-veistos palaa Kiasman uusitulle pihamaalle kesäkuun alussa. Kahdesta valtavasta yli 12 tuhannen kilon painoisesta teräslaatasta muodostuva teos kuuluu Kouri-kokoelmaan, joka on museon kansainvälisen kokoelman ydin.
Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Yhdysvaltalaistaiteilija Richard Serran (s. 1939) veistos Sukellus (Plunge, 1983) palaa Kiasman piha-alueelle kesäkuun alussa. Monumentaaliselle teokselle on tehty huolellinen konservointityö. Teoksen teräspinnat on harjattu ja puhdistettu konservaattori Olli Perin toimesta. Myös veistosten perustukset on rakennettu uudelleen. Edellisen kerran teos oli esillä Kiasman pihamaalla vuosituhannen vaihteessa.

“Richard Serran Sukellus-veistos paikantaa muutoksen kaupunkiympäristössä Töölönlahdella: kulttuuripalveluiden, julkisen vallan ja kansalaisyhteiskunnan solmukohdassa. Veistos on kirjaimellisesti sukeltanut Kiasman pihaan ja sen ruosteinen pinta luo viitteitä alueen teolliseen historiaan ja linkittää sen museon minimalistiseen arkkitehtuuriin”, sanoo museonjohtaja Leevi Haapala.

Kahdesta säänkestävästä corten-teräslaatasta muodostuva Sukellus-veistos kuuluu Kiasman Kouri-kokoelmaan, joka on museon kansainvälisen kokoelman ydin. Kansallisgallerian Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluu kaikkiaan kymmenen Serran teosta, joista viisi on kookkaita teräsveistoksia. 1960-luvun alkupuolella Yalen yliopistossa kuvataidetta opiskellut Serra on tullut tunnetuksi suurimittakaavaisen ja paikkasidonnaisen veistotaiteen uranuurtajana.

Kiasma avatui uudelleen yleisölle yli vuoden kestäneen remontin jälkeen huhtikuussa 2022 nykytaiteen suurnäyttelyllä ARS22 - Eläviä kohtaamisia.


LISÄTIETOJA MEDIALLE

Lehdistökuvia median käyttöön

Kokoelmaintendentti Kati Kivinen, 0294 500 540, kati.kivinen@kiasma.fi

Tiedottaja Reetta Haarajoki, 050 4786 86, reetta.haarajoki@kiasma.fi

Avainsanat

Kuvat

Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Richard Serra, Sukellus (Plunge, 1983). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Keskustelu Kiasman ja työnseisaukseen osallistuvien taiteilijoiden välillä jatkuu hyvässä hengessä17.12.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Taiteilijoiden työnseisaus, jossa he pidättäytyvät yhteistyöstä Kiasman kanssa, on jatkunut kaksi viikkoa. Kiasma ja työnseisaukseen osallistuvat taiteilijat käyvät keskustelua tilanteen ratkaisemiseksi. Molemmilla osapuolilla on halu päästä jatkamaan yhdessä työskentelyä mahdollisimman pian. Kiasma tunnistaa taiteilijoiden tavoitteen luoda taidekentälle eettisiä pelisääntöjä yksityisen rahoituksen läpinäkyvyyteen ja rahoituksen alkuperään. Suhtaudumme avoimesti ajatukseen olla mukana käynnistämässä laajempaa keskustelua taiteen rahoituksesta ja taidetoimijoiden eettisistä säännöistä. Kiasman tavoitteena on rakentaa laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua ohjelmistonsa kautta sekä toimia kohtaamispaikkana, jossa erilaiset äänet tulevat kuulluiksi ja toimijat voivat käsitellä turvallisesti myös vaikeita asioita. Työnseisaus ja sen tavoitteet ovat saaneet runsaasti huomiota julkisuudessa. Työnseisauksen on oletettu olevan antisemitistisesti motivoitunut. Kiasman ja taiteilijoiden väl

Kiasman vastine taiteilijoiden vetoomukseen1.12.2022 16:11:43 EET | Tiedote

Ryhmä suomalaisia taiteilijoita on aloittanut työnseisauksen, jonka aikana he pidättäytyvät työskentelemästä Kiasman kanssa niin kauan kuin Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsenenä on Chaim ”Poju” Zabludowicz. Kansallisgallerian vastaus Kiasma Tukisäätiö on itsenäinen säätiö, joka on Kiasmasta ja Kansallisgalleriasta erillinen, riippumaton toimija. Poju Zabludowicz on Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsen. Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa säätiön hallituksen kokoonpanoon. Säätiö on määritellyt tehtäväkseen Kiasman toiminnan tukemisen. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa teos- ja rahalahjoituksin. Ehdotukset tuettavista kohteista tulevat Kiasmasta. Suomen valtion hallinnoimana toimijana Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua yksityisiin kansalaisiin kohdistuviin boikotteihin. Me osallistumme niihin boikotteihin ja sulkuihin, joihin Suomen valtio on sitoutunut ja meitä ohjaa. Taiteilijat ovat Kiasmalle tärkeitä kumppaneita. Kunnioitamme vetoomuksen tehneiden taiteilijoiden m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme