Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Riihimäen vankilaan sijoitetaan jatkossa väkivaltarikollisia uudelle kuntouttavalle osastolle

Jaa

Riihimäen vankilaan avataan maanantaina 7.9. uudenlainen 7-paikkainen kuntoutusosasto. Osasto on tarkoitettu vangeille, jotka ovat tehneet vakavia väkivaltarikoksia ja haluavat vähentää riskiään syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin.

Osaston tavoitteena on luoda vankien kuntoutukselle toimintaympäristö, jossa on toisia kunnioittava, arvostava ja sovitteleva vastuullisuuden kulttuuri, jotta he oppivat ymmärtämään rikostensa laaja-alaiset seuraukset muutoksen aikaansaamiseksi.

–Tavoitteena on, että vangit oppivat kehittämään empatiaa niitä kohtaan, joita ovat vahingoittaneet ja oppivat sosiaalisia taitoja sekä ei-väkivaltaisia konfliktin ratkaisukeinoja. Lisäksi on hyvä, jos vangilla on mahdollisuus jollain tavoin hyvittää aikaisempia rikoksia, vaikka tekemällä hyvitystyötä, korjaamista. Tämä tarkoittaa myös omien perhesuhteiden parantamista, selventää mukana perustamisessa ollut psykologi Arja Konttila uudella osastolla käytettäviä menetelmiä.

–Tutkimusten mukaan tällaiset restoratiiviset kuntouttavat menetelmät toimivat parhaiten väkivaltarikollisilla ja etenkin vakavista väkivaltarikoksista tuomituilla. Yksi vaikuttavimpia keinoja on osallistuminen restoratiiviseen dialogiin eli uhrin tai henkirikoksen uhrin omaisten kohtaaminen, Konttila täydentää.

Osasto vastaa tarpeeseen kohdentaa vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneille vangeille väkivaltariskiä madaltavia toimintoja jo vankeusaikana.

–Osaston perustaminen on ollut Riihimäen vankilalta iso ponnistus ja kaikki sen perustamisessa mukana olleet ansaitsevat ison kiitoksen, sanoo Riihimäen vankilan apulaisjohtaja Susanna Schugh-Laulumaa.

Risessä on tehty yhdyskuntaseuraamuslain muutoksen edellyttämiä toimenpiteitä, joista voit lukea enemmän aiemmin julkaistusta uutisestamme (30.8.2019).

Lisätietoja:
Susanna Schugh-Laulumaa,
Riihimäen vankilan apulaisjohtaja
etunimi.sukunimi@om.fi
p. 029 568 1314

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Det finns skillnader i hur väl man känner till samhällspåföljderna - Myndigheternas medvetenhet om alternativen inom samhällspåföljderna bör ökas31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

I undersökningen kartlades regionala skillnader när det gäller påföljderna, likabehandling och vad myndighetsprocessen får för konsekvenser när det gäller användning av samhällspåföljderna. Bakgrunden till studien var en kraftig minskning i antalet påförda samhällstjänster, en mindre än förväntad användbarhet av övervakningsstraffet och regionala skillnader som konstaterats i användningen av de undersökta samhällspåföljderna under de senaste tio åren.

Yhdyskuntaseuraamusten tunnettuudessa on eroja - Viranomaisten tietämystä yhdyskuntaseuraamusten vaihtoehdoista olisi lisättävä31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

Tutkimuksessa kartoitettiin seuraamusten alueellisia eroja, yhdenvertaisuutta ja viranomaisprosessin vaikutuksia yhdyskuntaseuraamusten käyttöön. Selvityksen taustalla oli yhdyskuntapalvelurangaistusten määrän voimakas lasku, valvontarangaistusten ennustettua heikompi käytettävyys ja tutkittujen yhdyskuntaseuraamusten käytössä havaitut alueelliset erot kuluneen 10 vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme