Riikka Talvitie karistaa tohtorintutkinnossaan säveltäjän työhön liittyvää mystifiointia ja laajentaa säveltämisen käytäntöjä

Talvitien tohtorintutkintoon sisältyy viisi taiteellista projektia: Omakuva (2018), Kylmän maan kuningatar (2017), Heinä (2018), Mimesis, metafora, mallintaminen (2022) ja Aaltoliike – näkökulmia luontoon (2021). Kaikki taiteelliset projektit toteutuivat erilaisissa työryhmissä tai pohtivat muilla tavoin jaettua tekijyyttä. Yhteisen tekemisen myötä esille nousivat merkittävät teemat kuten muun muassa ekologisuus, musiikin ja luonnon välinen suhde, eettisyys ja toiseus, yhdenvertaisuus ja diversiteetti sekä kriittinen taide ja aktivismi.
”Olen kadehtinut sitä, miten eri alojen taiteilijat saavat työskennellä ajankohtaisten kysymysten parissa peilaten esteettisiä ja eettisiä arvojaan suhteessa ympäröivään maailmaan. Olen kokenut säveltäjän ammatin rajoittavaksi, institutionaaliseksi, vanhanaikaiseksi ja monella tapaa elämänarvojeni vastaiseksi, ja tämä tuli esiin myös tutkimuksessani. Musiikin tekemisen ei kuitenkaan tarvitse olla maailmasta irrallista, vaan itselle tärkeät eettiset ja ideologiset arvot voi sisällyttää omaan taiteilijuuteensa”, Talvitie kertoo.
Taiteellinen tutkimus tarjoaa mahdollisuuden uudistaa säveltäjän ammattikuvaa
Tutkielmassaan Talvitie tarkastelee säveltäjän ammattia, sen historiaa ja työnkuvan muutosta suhteessa säveltämisen tutkimukseen musiikkitieteen traditiossa. Länsimaisen taidemusiikin säveltäjää on perinteisesti tarkasteltu yksilötaiteilijana, jolla on teosten kautta olennainen rooli musiikkielämän keskiössä. Säveltäjän vuorovaikutusta muiden toimijoiden kanssa sävellystyön aikana ja esitysprosessin yhteydessä on tutkittu selkeästi vähemmän. Talvitie toteaa, että säveltämistä ovat tutkineet pääasiassa alan ulkopuoliset tutkijat, mutta taiteellisessa tutkimuksessa säveltäjä voi muuttaa työnkuvaansa ja omia sävellyskäytäntöjään. Projekteissaan Talvitie halusi murtaa säveltäjän ammatin mystiikkaa muun muassa kokeilemalla erilaisia kollektiivisia työtapoja kuten yhteissäveltämistä tai sävellysprosessin avaamista esitystaiteen keinoin.
”Havaitsin, että jos voin säveltäjänä avata sävellysprosessia ja sen taustalla vaikuttavia esteettisiä valintoja työryhmälle, avautuu tilaisuus keskustella myös ajankohtaisista sosiaalisista, poliittisista ja ekologisista kysymyksistä. Avoin keskustelu tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia tasavertaisen suhteen luomiseen yleisön kanssa.”
Riikka Talvitien taiteellisen tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 12 Musiikkitalon Camerata-salissa. Tutkielman tarkastajina ovat FT Mikko Heiniöja TaT Lea Kantonen. Tarkastustilaisuuden valvojana toimii sävellyksen professori Veli-Matti Puumala. Katso tarkastustilaisuuden tarkemmat tiedot.
Yhteyshenkilöt
Riikka Talvitie
riikka.talvitie@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Skärgårdstearternin uutuuskomedia kutsuu yleisön ratkiriemukkaaseen vuosikokoukseen5.5.2025 12:35:54 EEST | Tiedote
Skärgårdsteatern lähtee jälleen kesäkuussa seilaamaan Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristoon. Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehty musiikkikomedia Bättre fäkta än illa fly! nähdään kesän aikana 16 paikkakunnalla.
Skärgårdsteatern bjuder publiken på muntert årsmöte5.5.2025 12:35:09 EEST | Pressmeddelande
Skärgårdsteatern åker igen ut på turné i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. I samarbete med Teaterhögskolan spelas musikaliska komedin Bättre fäkta än illa fly! i sommar på 16 orter.
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme