Riistametsän kasvatus alkaa taimikonhoidosta
Pienet kanalinnun poikaset ovat kuoriutuneet ja vipeltävät mustikanvarvikossa. Metsäkanalinnut on hyvä pitää mielessä taimikonhoidossa, josta alkaa riistametsän kasvatus.
Metsäkanalinnut ovat talousmetsien lajeja, jotka sietävät monia metsänhoitotoimia, jos ne toteutetaan oikein. Riistametsänhoito on metsäkanalinnut huomioon ottavaa talousmetsien hoitoa. Metsäkanalinnuille sopivan elinympäristön kasvatus alkaa taimikonhoidosta.
- Hyvä riistametsä tarjoaa metsäkanalinnuille runsaasti ravintoa ja suojaa. Kanalinnut menestyvät sekametsässä, jossa puuston koko ja tiheys vaihtelevat. Ihanne on vähintään kolmen puulajin metsä, jossa on runsaasti aluskasvillisuutta, riistatiheikköjä ja säästöpuuryhmiä, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Svensberg.
Metsäkanalintujen huomiointi ei estä kannattavaa puuntuotantoa, päinvastoin se muun muassa helpottaa raivaussahatyötä taimikoissa.
- Alkukesästä moni metsänomistaja hoitaa taimikoitaan. Metsäkanalintuja arvostava maanomistaja ohjaa taimikkoa kohti sekametsäisyyttä ja jättää taimikkoon kokonaan raivaamattomia riistatiheiköitä. Tiheiköt kannattaa sijoittaa hankalasti raivattaviin kohtiin kuten kosteisiin painanteisiin, Svensberg sanoo.
Riistatiheiköt tarjoavat linnuille suojaa maa- ja ilmapetoja vastaan. Lisäksi niillä luodaan puustoon riistalle tärkeää tiheys- ja kokovaihtelua. Suojan tarve korostuu karuilla kasvupaikoilla. Riistatiheiköt eivät vaikuta Kemera-tukikelpoisuuteen, jos niitä on alle 10 prosenttia kokonaisalasta.
Taimikonhoidossa säästetty sekapuusto mahdollistaa sekametsän suosimisen myöhemmissä harvennushakkuissa.
- Juhannuksen tienoilla kuoriutuville poikasille elintärkeät mustikanvarvustot otetaan riistametsänhoidossa huomioon sekametsien suosimisella ja kevyillä maanmuokkausmenetelmillä, Svensberg kertoo.
Taimikonhoitajan muistilista
- Säästä riistatiheikköjä, joiden koko vaihtelee muutaman puun ryhmästä 2 aariin
- Säästä 4–5 tiheikköä hehtaarille
- Kuusi luo tiheikköön hyvin suojaa
- Suosi sekametsäisyyttä – riistametsässä on mäntyä, kuusta ja lehtipuuta. Pääpuulajin osuus korkeintaan 80 %
- Säästä pensaita, alikasvosta ja pölyttäjille tärkeitä pajukasveja
- Jätä säästöpuuryhmät käsittelemättä
Suomen riistakeskuksen Rakkaudesta riistaan -kampanja kannustaa metsästäjiä luonnon- ja riistanhoitoon. Metsästäjät perheineen omistavat noin puolet Suomen yksityismaista.
Lisää tietoa metsäkanalintuja suosivasta metsänhoidosta www.riistametsa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko SvensbergErikoissuunnittelija
Puh:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Plantskogsvård för en viltvänlig skog20.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
De små hönsfågelungarna har kläckts och kilar omkring i blåbärsriset. Det är bra att komma ihåg skogshönsfåglarna i samband med plantskogsvården, som är starten på en viltvänlig skogsvård.
Häckningsfred för naturens djur20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Finländarna är entusiastiska över naturen. Då man rör sig i naturen ska man ta i beaktande, att man där lever under en känslig tid. För att trygga fortplantningstiden för djur i naturen måste hundar och katter hållas kopplade och skolas utan att viltet störs.
Pesimärauhaa luonnon eläimille20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat innostuneet luonnosta. Luonnossa liikkuessa tulee huomioida, että siellä eletään herkkää aikaa. Luonnon eläinten pesimärauhan turvaamiseksi koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä ja koulutettava riistaa häiritsemättä.
Locka inte björnar till gårdarna5.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Björnar som har kommit ut ur idet är hungriga. Deras fettreserver har förbrukats under den långa vintervilan, och på förvåren är det en utmaning att hitta föda i naturen. Därför kan björnar söka delikatesser i närheten av mänsklig bebyggelse. Men det går att förebygga björnbesök på gårdar.
Älä houkuttele karhuja pihoille5.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivat etsiä herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta. Karhun vierailuja pihapiirissä voidaan ennaltaehkäistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme