Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitoksessa hyvät työllistymisnäkymät koulutetulle henkilöstölle

Jaa

Rikosseuraamuslaitoksessa työskentelee noin 2600 rikosseuraamusalan ammattilaista, joista keskimäärin puolet tekevät töitä valvonta- ja vartiointitehtävissä vankiloissa. Rangaistusten täytäntöönpanotehtävissä tarvitaan muun muassa vartijoita.

Rikosseuraamuslaitoksessa on tarjolla monipuolisia tehtäviä ja pitkät työurat ovat henkilöstölle tyypillisiä.

– Työn merkittävyys on tärkeää henkilöstölle, koska teemme viranomaistehtävää rikosoikeusketjussa. Työllistymisnäkymät koulutetulle vartijalle ja muille ammattiryhmille ovat erinomaiset eri puolilla Suomea. Erityisesti valvontatehtävissä Etelä-Suomessa, siellä on työpaikkoja tarjolla, sanoo HR-johtaja Marko Oresmaa.

Rikosseuraamuslaitoksessa on vuosittain avoinna noin 250 työpaikkaa eri puolilla Suomea. Erityisesti vartijoista on pula. Rikosseuraamuslaitoksessa vartijoiden eläke- ja muu alalta poistuma on noin 5 prosenttia vuodessa. Taustalla on vuosina 2006–2016 toteutettu talouden tuottavuusohjelma, jonka vuoksi jouduttiin vähentämään yli 500 henkilötyövuotta.

Myös esimerkiksi vankiloiden koko, osastointi, vankien siirtely ja velvoite pitää vankeja erillään sitoo vankilan henkilökuntaa. Vaikka vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä on laskenut, on samalla intensiivistä valvontaa edellyttävien vankien osuus kasvanut. Henkilöstövähennysten seurauksena vankituntemuksen kehittämiseen jää vähemmän aikaa, mikä heijastuu vankilaturvallisuuteen, toteaa Oresmaa.

Vartijan työn rinnalle koulutetaan rikosseuraamustyöntekijöitä

Vartijat vastaavat vankilan henkilökunnan ja vankien turvallisuudesta. Ammatin pääpainopiste on valvonta- ohjaustehtävissä, mutta työssä korostuu yhä enenevissä määrin myös vuorovaikutus vangin kanssa. Vuorovaikutteista työotetta sekä laaja-alaista vangin rangaistusajan suunnitelman mukaista työskentelyä kutsutaan lähityöksi.

Rikosseuraamuslaitoksessa on otettu käyttöön uusi rikosseuraamustyöntekijän virkanimike vankiloissa vuonna 2018. Rikosseuraamustyöntekijätoimii vartijoiden rinnalla vankiloiden valvonta- ja turvallisuustehtävissä ja työ painottuu lähi- ja verkostotyöhön.

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus kouluttaa vartijoita vankiloihin ja järjestää täydennyskoulutusta

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus on ainoa oppilaitos Suomessa, joka kouluttaa vartijoita valvonnan ja ohjauksen tehtäviin vankiloissa. Koulutuskeskus järjestää rikosseuraamusalan tutkintokoulutusta, josta valmistuneet sijoittuvat Rikosseuraamuslaitoksen eri yksiköihin ympäri Suomea.

Vartijan viran kelpoisuusvaatimuksena on vankeinhoitoalan ammatillinen tutkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto ja rikosseuraamustyöntekijän virkaan soveltuva korkeakoulututkinto. Muille kuin rikosseuraamusalan ammattikorkeakoulutkinnon suorittaneille järjestetään erillinen alalletulokoulutus valvonta- ja turvallisuustehtäviin. Koulutuspolku voi jatkua aina korkeakouluopintoihin saakka.

Seuraava haku rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen käynnistyy 1.1.2021. Koulutus kestää 16 kuukautta, minkä aikana opiskelijat harjoittelevat työtä vankiloissa palkallisella harjoittelujaksolla.

Lisätiedot:

Marko Oresmaa
HR-johtaja
Rikosseuraamuslaitos
puh. 050 566 6260
marko.oresmaa(at)om.fi

Hannu Kiehelä
Johtaja
Rikosseuraamusalan koulutuskeskus
puh. 050 068 7923
hannu.kiehela(at)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Leijona Catering Ab och Brottspåföljdsmyndigheten stärker sitt strategiska partnerskap – Leijona tar över kiosktjänsterna i fängelserna inom ramen för mathållningstjänsterna25.11.2020 11:03:08 EETTiedote

Brottspåföljdsmyndigheten och Leijona Catering Ab har stärkt sitt partnerskapsavtal genom att utvidga servicehelheten till att även omfatta kiosktjänsterna. Avtalet har undertecknats den 24 november 2020. Målet är att utveckla Brottspåföljdsmyndighetens riksomfattande kioskverksamhet på ett kostnadseffektivt sätt samt att bidra till likabehandling av fångarna och rikta resurserna till kärnfunktionerna.

Leijona Catering Oy ja Rikosseuraamuslaitos vahvistavat strategista kumppanuuttaan - Leijona järjestää jatkossa osana ruokapalvelukokonaisuutta myös kanttiinipalvelut vankiloissa25.11.2020 11:02:45 EETTiedote

Rikosseuraamuslaitos ja Leijona Catering Oy ovat vahvistaneet kumppanuussopimustaan laajentamalla palvelukokonaisuutta käsittämään lisäksi kanttiinipalvelut, joista on allekirjoitettu sopimus 24.11.2020. Tavoitteena on kehittää Rikosseuraamuslaitoksen valtakunnallista kanttiinitoimintaa kustannustehokkaasti, sekä parantaa vankien yhdenvertaista kohtelua ja kohdentaa resursseja ydintoimintoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme