Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi

Jaa

Vankilavirkailijain liitto VVL r.y. on nostanut esille 3.12.2021 julkaisemassaan tiedotteessa Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan turvallisuuden ja rahoituskysymykset. Rikosseuraamuslaitoksessa on jo tehty paljon työtä turvallisuuden parantamiseksi ja kehittämistä jatketaan edelleen. Henkilökunnan työhyvinvoinnin parantaminen on Rikosseuraamuslaitoksen keskeinen tulostavoite.

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi.
Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi.

– Turvallisuus on Rikosseuraamuslaitokselle ykkösprioriteetti ja turvallisuusongelmien vähentämiseksi tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä. Käynnissä olevassa Rikosseuraamuslaitoksen rakenneuudistuksessa vankilaturvallisuustyötä ja vankeusaikaisen rikollisuuden torjuntaa ollaan jäntevöittämässä ja siitä tehdään organisoitua ja johdettua toimintaa, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.    

Rikosseuraamuslaitoksen alkuvuodesta 2021 teettämät turvallisuusselvitykset ovat pohja toimenpiteille, joilla parannetaan henkilökunnan turvallisuutta ja turvallisuuden järjestelyjä organisaatiossa. Erillisissä projekteissa on myös kehitetty henkilöstön maalittamiseen ja yksintyöskentelyyn toimenpide-ehdotuksia. Selvitysten valmistumisen jälkeen on perustettu työsuojelupäällikön virka. Rikosseuraamuslaitos on panostanut myös varautumis- ja valmiustoimintaan perustamalla valmiuspäällikön viran kesällä 2020. Valmiuspäällikön työpanos onkin ollut merkittävä koronatoimien hallinnassa. Laajemmilta vankilaepidemioilta on tähän mennessä vältytty.

Vuonna 2022 toteutettavassa vankipaikkauudistuksessa vankilaturvallisuutta vaarantavien aikuisvankien sijoittelu muuttuu ja perustetaan kolmetoista uutta osastoa neljään eri vankilaan, joille esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvat vangit sijoitetaan. Alkuvuodesta Turun vankilassa käynnistyi toinen valtakunnallisesti toimiva varmuusosasto, aiemmin varmuusosastoja oli vain Riihimäen vankilassa.

Lisäksi on kerätty kokemuksia henkilökunnalle ja muille vankilaan sisään tuleville henkilöille järjestetyistä turvatarkastuksista, joiden perusteella turvatarkastusten laajentamista muihin yksiköihin harkitaan. Turvatarkastusten avulla voidaan muun muassa vähentää henkilökunnan alttiutta joutua painostuksen kohteeksi.

Rikosseuraamuslaitos tiivistää yhteistyötään eri viranomaisten kanssa. Parhaillaan valmistellaan poliisin kanssa tehtävän yhteistyösopimuksen päivittämistä. Sopimuksessa huomioidaan Rikosseuraamuslaitoksen tuleva organisaatiomuutos, vankilaturvallisuuden ylläpitäminen sekä rikostorjuntaan liittyvä yhteistyö. Rikosseuraamuslaitoksessa valmistellaan myös sidosryhmäyhteistyön linjauksia verkostoyhteistyön edelleen vahvistamiseksi ja varmistamiseksi.

Rikosseuraamuslaitoksen uusi asiakastietojärjestelmä sujuvoittaa työskentelyä

Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmän uudistuksessa toteutetaan täysin uusi Roti-asiakastietojärjestelmä korvaamaan nykyään erillisinä toimivat vankitieto- ja yhdyskuntaseuraamusasiakastietojärjestelmät. Lopputuloksena Rikosseuraamuslaitoksen asiakkuuksia ja työtä hallitaan keskitetyllä tietojärjestelmällä, jolla on myös merkittävä toimintaa ohjaava rooli.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään nykyiset järjestelmät ovat tulleet elinkaarensa loppuun ja niiden uusiminen on välttämätöntä. Järjestelmien käyttöönotto yksinkertaistaa Rikosseuraamuslaitoksen prosesseja ja vähentää päällekkäistä työtä. Uuden järjestelmän kehittämistyö on osoittautunut työläämmäksi kuin ensimmäisessä kilpailutusvaiheessa osattiin arvioida. Roti otetaan käyttöön vuonna 2022.

– Rikosseuraamuslaitoksessa on tehtäviin ja laitosrakenteisiinsa nähden liian vähän henkilökuntaa. Työvuorojärjestelyjä uudistamalla me olemme kuitenkin kyenneet kohdistamaan henkilökunnan työaikaa entistä tarkoituksenmukaisemmin päivä- ja ilta-aikaan. Lisäksi taloushuoltotehtäviä uudelleen järjestämällä me olemme kyenneet siirtämään henkilöstöresursseja tukitehtävistä valvonta- ja lähityöhön, sanoo pääjohtaja Arto Kujala

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arto Kujala, pääjohtaja
p. 029 56 88500 (vaihde)

Kuvat

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi.
Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Arbetsdriften syftar till att ge färdigheter för ett liv utan kriminalitet – fängelseprodukter sitter bra till hemmet och som gåva17.12.2021 09:44:23 EET | Tiedote

Syftet med arbetsdriften i fängelserna är att hjälpa de intagna mot ett liv utan kriminalitet. Arbetsdriften schemalägger vardagen i fängelset och ger en hel del nyttiga färdigheter. Inom arbetsdriften producerar de intagna varor och tjänster som både organisationer och privatpersoner kan köpa. Gå in och ta en titt på fängelseprodukterna på vår förnyade webbplats vankilatuote.fi.

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet3.12.2021 14:47:53 EET | Tiedote

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain liitto, VVL) har lyft upp personalens säkerhet och finansieringsrelaterade frågor i ett pressmeddelande som kom den 3 december 2021. Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan vidtagit en hel rad åtgärder för att förbättra säkerheten, och dessa utvecklingsinsatser fortsätter man med. En bättre arbetshälsa hör till Brottspåföljdsmyndighetens centrala resultatmål.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme