Rikosseuraamuslaitoksessa turvallisuus lähtee vuorovaikutuksesta

– Lähtökohtana on, että toiminnassamme toteutuu oikeusturva ja yhdenvertainen kohtelu. Huolehdimme turvallisuudesta rangaistusten täytäntöönpanossa ja edistämme yhteiskunnan turvallisuutta. Yleisesti ottaen vankilaturvallisuus on hyvällä tasolla, mutta vankien välinen väkivalta ja henkilökuntaan liittyvät uhkaukset ovat lisääntyneet, tiivistää Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.
Vuorovaikutuksella lisätään turvallisuutta
Vuorovaikutteinen kuntoutukseen tähtäävää lähityötä toteutetaan kaikessa kohtaamisessa ja arkipäivän tilanteissa vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden kanssa. Myös tänä vuonna valmistuvat rakennushankkeet, Hämeenlinnan naisvankila, Keravan avovankila ja Jyväskylän avovankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston yhdistävä kampus, on suunniteltu kuntouttavan työn ja rikoksista irti pääsemisen edistämiseksi.
– Jokainen kohtaaminen on merkityksellinen. Vuorovaikutuksella luodaan turvallinen, rauhallinen ja kuntoutumisen mahdollistava ilmapiiri. Lähityön sisältönä voi olla esimerkiksi vangin neuvominen, perehdyttäminen vankilan sääntöihin ja toimintaan, asioiden hoitamiseen sekä keskustelu ja kuuntelu. Haluamme taata jokaiselle vangille turvallisen ja kuntoutumista tukevan vankila-ajan, toteaa kehitysjohtaja Riitta Kari.
Järjestäytynyt rikollisuus luo haastetta
Järjestäytyneen rikollisuuden edustajia oli marraskuussa 2019 yhteensä 212. Heistä suurin osa on United Brotherhoodista.
Vartijahenkilökuntaan kohdistui vuonna 2019 kahdeksan pahoinpitelyä, joissa oli kohteena yhteensä 11 vartijaa. Näistä neljä tapahtui siviilissä. Tekijöiden uskotaan liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Tapauksista on tehty rikosilmoitukset.
– Kaikki tapaukset otetaan hyvin vakavasti. Perustamme mahdollisimman pian pilotin vankiloiden turvatarkastuksista, jotka koskevat kaikkia. Tarkoituksena on ehkäistä muihin vankeihin, vierailijoihin ja henkilökuntaan kohdistuvaa uhkailua ja painostusta. Muina toimenpiteinä on kiinnitetty huomiota vankien sijoitteluun, varmuusosastoihin, toimintojen järjestämiseen erillään muusta vankiyhteisöstä sekä yhteisiin linjauksiin ja toimintatapoihin, kertoo turvallisuusjohtaja Ari Juuti.
Lisäksi Rikosseuraamuslaitoksessa harkitaan pitäisikö joissain vankiloissa tai vankiloiden osastoilla kieltää omien vaatteiden käyttäminen. Jengitunnukselliset vaatteet on jo nyt kielletty, mutta omien vaatteiden käyttökiellolla pyritään vaikuttamaan siihen, että jengiläiset eivät pystyisi osoittamaan jengiin kuulumista ja asemaansa esimerkiksi pukeutumalla tietyn värin tai väriyhdistelmän vaatteisiin.
Järjestäytyneen rikollisuuden vankien vallankäytön keinoja ovat muun muassa toisten vankien painostaminen taloudellisen hyödyn tavoittelulla ja palveluksista tai rikoksista maksaminen. Huumausaineet ovat isossa roolissa, koska rikoshyöty vankilassa on moninkertainen katukauppaan verrattuna. Pelkästään Riihimäen vankilassa välillä 1.11.2018-30.4.2019 löydettyjen huumeiden taloudellinen arvo oli noin 66 000 euroa. Mukana ei ole poliisin takavarikoimia huumausaineita.
Rikosseuraamuslaitos teki viime vuonna poliisille yhteensä 286 rikosilmoitusta. Suurin turvallisuusriski on edelleen tulipalot suljetuissa selleissä yöaikaan, kun henkilökuntaa on vähiten paikalla.
Haastetta tuo myös henkilöstön määrä. Rise joutui säästämään 2006–2016 noin 500 henkilötyövuotta sopeuttamis- ja tuottavuusohjelmien aikana. Nykymuotoinen toimitilaverkosto sitoo henkilökuntaa osittain epätarkoituksenmukaisella tavalla.
Turvallisuus oli pääteemana Rikosseuraamuslaitoksen järjestämässä pääjohtajan taustatilaisuudessa oikeustoimittajille 3.3.2020.
(Korjattu 4.3.2020 kohtaa turvatarkastuksesta lisäämällä, että pilotti on tarkoitus perustaa mahdollisimman pian sekä lisätty omien vaatteiden käytön kieltämiseen liittyvää lisätietoa).
Lisätiedot:
Rikosseuraamuslaitos, viestintäasiantuntija Anna Kotaviita, anna.kotaviita@om.fi, p. 050 598 3210
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 C
00520 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Antalet fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder fortsatte att öka – statistisk årsbok 2024 har publicerats1.7.2025 12:11:13 EEST | Pressmeddelande
Brottspåföljdsmyndighetens statistikpaket för 2024 innehåller uppgifter om längden på straff som avtjänats av fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder, om de mest frekventa brottstyperna och trender som påverkat antalet personer som avtjänade påföljder. Ökningen av fångpopulationen har drivits på av faktorer som tidigare lagändringar, längre genomsnittliga fängelsestraff, brott begångna av utlänningar och en ökning av antalet häktade.
Vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien määrä jatkoi kasvuaan – tilastollinen vuosikirja 2024 on julkaistu1.7.2025 12:11:13 EEST | Tiedote
Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2024 tilastopakettiin on koottu muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä seuraamuksia suorittavien määriin vaikuttaneet trendit. Vankimäärää ovat kasvattaneet muun muassa aikaisemmat lainsäädännön muutokset, keskimääräisten vankeusaikojen pidentyminen, ulkomaalaisten tekemät rikokset ja tutkintavankien määrän kasvu.
Brottspåföljdsmyndigheten har utnämnt Johanna Huusko till enhetschef vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral fr.o.m. den 1 juni20.5.2025 12:45:35 EEST | Pressmeddelande
Doktor i militärvetenskaper, filosofie magister och pedagogie magister Johanna Huusko har utnämnts till tjänsten för viss tid t.o.m. den 31 oktober 2025, varefter hon fortsätter som ordinarie. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral svarar för ordnandet av utbildning som leder till yrkesexamen inom brottspåföljdssektorn samt för fortbildning för personalen vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Rikosseuraamuslaitos on nimittänyt Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yksikönpäälliköksi Johanna Huuskon 1.6. alkaen20.5.2025 12:44:50 EEST | Tiedote
Sotatieteiden tohtori, filosofian maisteri ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Huusko on nimitetty virkaan ensin määräaikaisesti 31.10.2025 asti, jonka jälkeen tehtävä jatkuu vakituisena. Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK) vastaa rikosseuraamusalan ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuksen sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön täydennyskoulutuksen järjestämisestä.
Vanda fängelse expanderar och blir Finlands största och rekryterar mer personal19.5.2025 12:34:54 EEST | Pressmeddelande
Vanda fängelse blir före utgången av innevarande år Finlands största fängelse. Annexet som färdigställdes i slutet av fjolåret är nu i full drift. Under våren har Vanda fängelse rekryterat nya väktare, brottspåföljdschefer och anstaltsbiträden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme