Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Ringin kevätkampanja kiinnittää huomion pakkauskierrätyksen yhteispeliin ja toimiviin pelisääntöihin

Jaa

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy kampanjoi tuottajavastuun ideaa tutuksi kuluttajille: Pakkausten kierrätys on yhteispeliä. Huolehditaan yhdessä siitä, että pakkaus kiertää.

Ringin kevätkampanjassa nostetaan tuottajavastuun ideaa tutuksi kuluttajille ja muistutetaan pakkausten kierrätyksen pelisäännöistä.
Ringin kevätkampanjassa nostetaan tuottajavastuun ideaa tutuksi kuluttajille ja muistutetaan pakkausten kierrätyksen pelisäännöistä.

Suomessa myytävien tuotteiden pakkausten kierrätyksestä huolehtivat ja sen myös suurimmaksi osin rahoittavat tuotteita pakkaavat ja pakattuja tuotteita maahantuovat yritykset. Kiertoon päätyvien pakkausten materiaalit hyödynnetään uusien tuotteiden ja pakkausten valmistuksessa.

Kuluttajien tehtävänä on puolestaan palauttaa tyhjät pakkaukset puhtaina keräykseen, joko oman taloyhtiön keräysastioihin tai lähimpään Rinki-ekopisteeseen. Kun kaikki hoitavat osansa, pakkauksiin käytetyt materiaalit saadaan takaisin kiertoon ja pakkausten ympäristökuormitus pienenee.

Kampanjassa haluamme tuoda tuottajavastuun idean kuluttajille tutuksi selkeällä tavalla. Tavoitteena on herättää oivalluksia siitä, että kaikkia tarvitaan pakkausten kierrätyksessä: sekä järjestelmän rahoittavia tuottajavastuullisia yrityksiä että kuluttajia, joiden tehtävänä on palauttaa tyhjät pakkaukset puhtaina keräykseen, kertoo RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Lajittelu ja kierrätys ovat luonteva osa suomalaisen kuluttajan arkea

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta mahdollisimman hyvin kuljetuksessa, kaupassa ja aina kotiin asti. Hyvä pakkaaminen säästää ympäristöä, kun tuotteiden säilyvyys paranee ja hävikki vähenee. Pakkausten osuus esimerkiksi elintarvikkeiden tuotannon ympäristövaikutuksista onkin vähäinen. Kun pakkaus on tehnyt tehtävänsä, se kannattaa vielä lajitella takaisin kiertoon.

Suomessa yli 70 % kaikesta pakkausjätteestä kierrätetään, joten pääosa suomalaisista on selvästi ottanut lajittelun osaksi arkeaan. Kuluttajien vapaassa käytössä on yli 1800 Rinki-ekopistettä ja lisäksi useimmilla kerros- ja rivitaloilla on omat lajitteluastiat pakkausjätteille. Rinki-ekopisteet on pyritty sijoittamaan sinne, missä kuluttajat muutoinkin liikkuvat, esimerkiksi kauppojen läheisyyteen. Kun lajittelu ja pakkausten tuominen keräykseen solahtavat arjen luontaisiin hetkiin, pakkauskierrätyksen toteuttaminen on helppoa ja mutkatonta.

Ekopisteiden siisteys kaikkien vastuulla

Huolellisesti lajitelluista pakkauksista saadaan hyvää materiaalia teollisuuden käyttöön, jolloin käytetyt pakkaukset saavat uuden elämän uusina tuotteina tai pakkauksina: kartongista tehdään muun muassa laminaattipapereita ja kartonkihylsyjä, lasista uusia lasipakkauksia, lähes ikuisesti kiertävästä metallista esimerkiksi polkupyörän runkoja ja lapioita sekä muovista muun muassa siivousvälineitä ja kukkaruukkuja.

Keräykseen tuotavien pakkausten puhtaus ja lajitteluohjeiden noudattaminen ovat tärkeitä asioita: huonolaatuista kierrätysmateriaalia ei voida hyödyntää yhtä tehokkaasti kuin oikein lajiteltua materiaalia.

Puhtaus liittyy olennaisesti myös ekopisteiden siisteyteen. Epäsiistit ekopisteet hankaloittavat kierrätystä niin kuluttajien kuin yrityksienkin näkökulmasta:

Jotta asiointi Rinki-ekopisteillä olisi sujuvaa, on keskeistä, että ekopisteisiin palautetaan vain niihin kuuluvaa kotitalouksien pakkausjätettä. Ekopisteisiin ei saa viedä sinne kuulumatonta jätettä eikä jättää mitään lojumaan keräysastioiden ulkopuolelle. Ekopisteiden siisteys onkin meidän kaikkien käyttäjien vastuulla. Jos esimerkiksi keräysastiat ovat täynnä, ekopiste on sotkuinen tai puristin epäkunnossa, kuluttaja-asiakaspalvelumme auttaa asiassa mielellään. Yhteystiedot löytyvät kätevästi keräyssäiliöiden kyljestä sekä Ringin verkkosivuilta rinkiin.fi, Tanskanen summaa.

Ringin viestintäkampanja käynnistyy kansainvälisenä kierrätyspäivänä 18.3. Kampanjan teemoihin voi tutustua Ringin verkkosivuilla osoitteessa rinkiin.fi/pakkauskierratys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ringin kuluttajakampanja:
Anni Taskinen, rinki.viestinta@rinkiin.fi, p. 050 529 2149

Ringin toiminta ja tuottajavastuu:
Juha-Heikki Tanskanen, toimitusjohtaja
juha-heikki.tanskanen@rinkiin.fi, p. 0400 814 243

Kuvat

Ringin kevätkampanjassa nostetaan tuottajavastuun ideaa tutuksi kuluttajille ja muistutetaan pakkausten kierrätyksen pelisäännöistä.
Ringin kevätkampanjassa nostetaan tuottajavastuun ideaa tutuksi kuluttajille ja muistutetaan pakkausten kierrätyksen pelisäännöistä.
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Rinkiin on liittynyt lähes 4 500 pakkausten tuottajavastuunsa hoitavaa yritystä. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. Yli 1 850 pisteessä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia, yli 600 pisteessä kerätään myös muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme