Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korset vädjar under Hungerdagen till människor att ge bidrag för att hjälpa de mest utsatta

Jaa

Jemen lider av konflikter och torka, och behovet av hjälp är stort. Med medlen som samlas in under Hungerdagen hjälper man offer för naturkatastrofer, konflikter och plötsliga olyckor i Finland och ute i världen. Bössinsamlingen för Hungerdagen ordnas den 14–16 september.

Finlands Röda Kors skickar en biståndsarbetare till Jemen i oktober. Medarbetaren kommer att jobba som operationssjukskötare på Röda Korsets internationella kommitté (ICRC).

– Vi börjar renovera ett tomt sjukhus vid landets norra gräns där man kommer att vårda i huvudsak krigsskadade människor. I landets norra delar är det brist på sjukhustjänster och särskilt på lokala experter med kännedom om vård av krigsskador, berättar biträdande chefen för ICRC:s hälsoprogram Päivi Laurila.

Internationella Röda Korset verkar överallt i Jemen och stöder flera sjukhus med varuleveranser. Arbetet är livsviktigt då staden Hodeida vid Röda havskusten är en viktig handelshamn som drabbas av strider. Jemen är beroende av importen men på grund av embargon råder det brist på vatten, mat och läkemedel.

– Vi levererar vätskor, mat, förbrukningsartiklar och läkemedel, men också utrustning till dialysavdelningen eftersom Jemens hälsoministerium inte kan, säger Laurila.

I år och förra året har Finlands Röda Kors understött jemeniter med totalt 200 000 euro ur katastroffonden. Pengarna styrs till ICRC. Det har getts vård till över 61 300 patienter på vårdanstalterna som stöds av kommittén. Man har lyckats stoppa den värsta epidemin men enligt bedömningar får fortfarande 36 000–40 000 människor kolera varje vecka. Reningen av avloppsvattnet är bristfällig vilket är den huvudsakliga orsaken till att sjukdomen sprids.

– Vi har arbetat aktivt för att förbättra saniteringen och vattenförsörjningen, till exempel genom att klorera förorenade vattenkällor och hjälpa hushållen med vattenreningen.

Det finns över 20 miljoner människor i Jemen som behöver hjälp. Utöver av kolera dör cirka 20 människor varje dag av även andra skador och sjukdomar som kunde behandlas.

Färdighet att skicka hjälp till förödelsen som orkanen Irma förorsakar

Finlands Röda Kors har beredskap att hjälpa ur sin katastroffond efter förödelsen som orkanen Irma, som härjar i Karibien, förorsakar. Tusentals frivilliga från lokala Rödakorsföreningar finns i området för att hjälpa.

– Vi tackar ja ifall internationella Röda Korset ber oss om hjälp till exempel angående logistiken, säger Andreas von Weissenberg, chef för internationell katastrofhjälp.

Efter nödhjälpen börjar ett långt återuppbyggande. Det finns områden där till och med över tredjedelen av byggnaderna är antingen förstörda eller fått allvarliga skador. Enligt uppskattningarna har 1,2 miljoner människor drabbats av förödelsen som Irma förorsakar. Man antar att antalet fortfarande stiger.

Katastroffonden bistår vid akuta kriser i Finland

Med medel som samlas in under Hungerdagen utbildar man frivilliga i psykiskt stöd för att vara på plats i krissituationer, såsom i Åbo i slutet av augusti. Utbildade frivilliga är till stor hjälp vid stora olyckor eller kriser och ger de professionella möjlighet att fokusera på sina egna uppgifter.

– Färdigheterna i psykiskt stöd kan anses som medborgarfärdigheter, i likhet med första hjälpen. Man kan hjälpa sig själv men även andra som behöver hjälp, säger Leena Kämäräinen, chef för Röda Korsets beredskapsverksamhet i Finland. 

Totalt cirka 120 frivilliga inom psykiskt stöd patrullerade på Salutorget i Åbo centrum under en vecka och erbjöd över 2 400 personer diskussionshjälp och ett lyssnande öra. Utöver patrulleringen hade de även jour i Åbo stads kristelefon.

Röda Korsets beredskapsgrupp av psykologer får också finansiering ur katastroffonden. I Åbo arbetade 16 psykologer som stöd för myndigheterna.

Den största bössinsamlingen i Finland inleds – kom med!

Under Hungerdagen samlar vi in icke-öronmärkta medel till katastroffonden så att vi kan agera snabbt i krissituationer. Ute i världen behöver offren för konflikter och naturkatastrofer bistånd.

– Vi förväntar oss än en gång ett stort antal insamlare. Förra året satte Hungerdagen över 15 000 frivilliga i rörelse överallt i Finland, säger insamlingschef John Ekelund från Röda Korset.

Alla är välkomna som bössinsamlare och någon tidigare erfarenhet behövs inte. Du kan samla in pengar när det bäst passar dig och redan en halv timme spelar en roll. I de största städerna i Finland kan du bli insamlare utan att anmäla dig på förhand. Den närmaste utdelningspunkten för insamlingsbössor hittar du på hungerdagen.fi.

 

Du kan ge ditt bidrag till Hungerdagen

  • genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • på nätet på hungerdagen.fi
  • genom att ringa 0600 12220 (20,12 € + lna/msa)
  • via MobilePay eller Pivo till numret 1001
  • via giro till kontot FI06 2219 1800 0680 00, referens 5173

#Hungerdagen

Röda Korsets bilder får laddas ned avgiftsfritt bara man registrerar sig i Röda Korsets bildarkiv på http://aineistopankki.punainenristi.fi

Insamlingstillstånd: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243

Mer information:

Biträdande chefen för ICRC:s hälsoprogram Päivi Laurila besöker Finland och ger intervjuer den 15–16 september. Intervjubegäran till informatör Mari Mäkinen, tfn 020 701 2223, mari.makinen@punainenristi.fi.

Chefen för den internationella biståndsverksamheten Kalle Löövi, tfn 040 8280 880, kalle.loovi@punainenristi.fi

Chefen för internationell katastrofhjälp Andreas von Weissenberg, tfn 020 701 2035, andreas.weissenberg@punainenristi.fi

Chefen för beredskapsverksamheten i Finland Leena Kämäräinen, tfn 020 701 2120, leena.kamarainen@punainenristi.fi

Medelinsamlingschef John Ekelund, tfn 020 701 2022, john.ekelund@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme