Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets fältsjukhus inleder sin verksamhet i Haiti. Humanitär hjälp behövs också i Afghanistan – Röda Korsets Hungerdagsinsamling förkovrar katastroffonden för att hjälpa människor

Dela

Vid bössinsamlingen under Hungerdagen som inleds på torsdagen insamlas medel till Röda Korsets katastroffond. Medlen används också till att hjälpa på många sätt i Finland.

Hungerdagens bössinsamling ordnas 23.-25.9. Just nu behövs hjälp till exempel i Haiti. Foto: IFRC
Hungerdagens bössinsamling ordnas 23.-25.9. Just nu behövs hjälp till exempel i Haiti. Foto: IFRC

Haiti drabbades i augusti av en kraftig jordbävning, vars spår behöver tas om hand länge.  Genast efter jordbävningen sände Finlands Röda Kors biståndsarbetare till landet och senare i september ett fältsjukhus. Vid plötsliga naturkatastrofer i likhet med den i Haiti visar katastroffonden sin styrka.

– Fältsjukhuset underlättar betydligt tillgången till hälsovårdsservice på jordbävningsområdet i Haiti. I sjukhuset kan vi erbjuda hjälp i eftervården av skadorna av jordbävningen, men också till exempel till gravida och andra som behöver första hjälpen-, poliklinik- eller sjukhusvård.  Med hjälp av katastroffonden kan vi snabbt skicka hjälp dit, där den behövs, säger direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski.

Biståndsarbetet i Afghanistan fortsätter

Finlands Röda Kors hjälper med stöd av katastroffonden också i Afghanistan, där fattigdom, 40 år av krig, bristande hälsovårdsservice samt inverkningarna av klimatförändringen och coronapandemin försvårar livet.

Situationen har förvärrats under de senaste månaderna.  Redan över 18 miljoner av landets 38 miljoner invånare behöver hjälp.

I Afghanistan delar Röda Korset ut kontant- och mathjälp, levererar biståndsförnödenheter samt hjälper människor att komma till hälsovårdsservice och att få rent vatten. 

Hjälp vid olyckor och eftersökning av försvunna personer i vårt eget land

Med medlen som samlas in på Hungerdagen hjälper vi människor och stöder myndigheter i plötsliga krissituationer också i Finland.  Frivilliga räddningstjänsten Vapepa, som Röda Korset koordinerar, hjälpte myndigheterna i fjol i eftersökningarna av 265 människor som försvunnit.  Finlands Röda Kors frivilliga erbjuder psykiskt stöd till människor som drabbats av en kris och materiell hjälp åt till exempel personer som förlorat sina hem i en eldsvåda. 

Alla kan hjälpa

Alla kan hjälpa genom att delta i Hungerdagen som bössinsamlare, digiinsamlare eller genom att ge bidrag.  I höst kan man hjälpa också genom att köpa Hjälpens kedja-reflexen (5 €), som säljs vid kassorna i S-gruppens matbutiker och Tokmanni och vars inkomster styrs till katastroffonden. 

Anvisningar om bössinsamlingen och skapande av en egen webbinsamling finns på adressen hungerdagen.fi.  Hungerdagens bössinsamling ordnas 23-25.9. På webben kan bidrag samlas in och doneras till slutet av oktober.

Du kan ge ditt bidrag till Hungerdagen

- Genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
- Via MobilePay till numret 10900 eller Pivo till numret 888500
- På webben på adressen www.hungerdagen.fi
- Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, använd referens 5173

Penninginsamlingstillstånd: RA/2020/1407 & ÅLR 2020/9246/

Ytterligare upplysningar:

Direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski, tfn 040 189 4885
Kommunikationssakkunnig Aku Suomalainen, tfn 040 664 3236
Hungerdagskoordinator Hilkka Korte, tfn 040 541 8381

Nyckelord

Bilder

Hungerdagens bössinsamling ordnas 23.-25.9. Just nu behövs hjälp till exempel i Haiti. Foto: IFRC
Hungerdagens bössinsamling ordnas 23.-25.9. Just nu behövs hjälp till exempel i Haiti. Foto: IFRC
Ladda ned bild
Foto: Emilia Anundi / Finlands Röda Kors
Foto: Emilia Anundi / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Länkar

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum