Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets frivilliga bistår myndigheterna vid coronavaccineringar – cirka 30 kommuner har bett om hjälp

Dela

Röda Korset har beredskap att bistå vid coronavaccineringar i hela Finland. Redan nu hjälper frivilliga som utbildats för uppgiften vid vaccineringar i Vanda.

Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / FInlands Röda Kors
Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / FInlands Röda Kors

I och med coronapandemin befinner sig Finland i en exceptionell situation, där målet är att så fort som möjligt vaccinera en stor del av människorna.Vaccineringen är på myndigheternas ansvar, men Röda Korset kan bistå med stöd vid vaccineringarna.

I Vanda finns frivilliga redan på plats och vägleder människorna som kommer för att vaccinera sig. Första hjälpen-kunniga frivilliga hjälper också till vid efterobservationen av personer som blivit vaccinerade. De frivilliga hjälper till särskilt under rusningstoppar och de ersätter inte arbetet som yrkespersonerna inom hälsovården utför. Städerna har rekryterat och sysselsatt hundratals personer i vaccineringsarbetet.

 Myndigheterna har varit synnerligen nöjda med de frivilliga som är engagerade och kan sin sak. De frivilliga har berömt den goda atmosfären, arbetstagarnas uppmuntrande attityd och den högklassiga förhandsutbildningen, berättar koordinatorn för första hjälpen-verksamheten i Helsingfors och Nylands distrikt Niina Hirvonen.

I Vanda är det cirka 80 frivilliga som har ställt upp och nya frivilliga utbildas hela tiden. Hundratals frivilliga är beredda att hjälpa runt om i Finland. Viljan att hjälpa motiverar både erfarna frivilliga och noviser inom verksamheten.

– Det här är så givande. Jag skulle gärna hjälpa här varje dag, om jag fick göra det, berättar nya frivilliga Inkeri Metsäpelto.

Röda Korsets utbildade frivilliga är beredda att hjälpa runt om i Finland

Man är nu beredd att erbjuda hjälp i cirka 30 kommuner. I Egentliga Finland börjar vaccineringarna nästa vecka. Förberedelserna är i full gång också i Pargas, Kuopio och Rovaniemi.

Det behövs nya frivilliga i hela Finland.

– Röda Korset förbereder sig och planerar sin beredskap fortgående för olika krissituationer i samhället. Jag tror att då vaccineringarna kommer i gång ordentligt, behövs det hjälpande händer för stöduppgifter, säger chefen för beredskapsarbete i hemlandet Aki Pihlaja.

Assistansen vid vaccineringar börjar i största delen av kommunerna under februari och mars. Tidpunkten för när verksamheten inleds på olika orter beror på tillgången till vaccin.

Nyckelord

Kontakter

Chef för beredskapsarbete i Finland Aki Pihlaja, 040 163 2227

Koordinator för första hjälpen-verksamhet i Helsingfors och Nylands distrikt, Niina Hirvonen, 040 042 8918

Kommunikationssakkunnig, Aku Suomalainen, 050 664 3236

Bilder

Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / FInlands Röda Kors
Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / FInlands Röda Kors
Ladda ned bild
Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / Finlands Röda Kors
Frivilliga Inkeri Metsäpelto. Foto: Leena Koskela / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild
Frivilliga Helena Heinonen. Foto: Leena Koskela / Finlands Röda Kors.
Frivilliga Helena Heinonen. Foto: Leena Koskela / Finlands Röda Kors.
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Saavutettavampaa tukea ja vahvistuvaa osallisuutta itsenäistyville nuorille3.5.2021 08:38:11 EEST | Tiedote

Itsenäistyminen on useille nuorille paineistettu ja huolten leimaava elämänvaihe. Koronan myötä riskinä on, että nuorten aikuisten hyvinvointi eriytyy entisestään. Maaliskuussa 2021 käynnistynyt Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen ja Diakonissalaitoksen Vamos nuorten palveluiden yhteishanke Eteenpäin tukee itsenäistyviä nuoria, jotka uhkaavat jäädä palveluiden ulkopuolelle.

Punainen Risti haastaa kaikki toimimaan rasismia vastaan 15.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Suomen Punainen Risti on julkaissut rasisminvastaiset toimintaohjeet, joiden avulla jokainen voi toimia rasismia vastaan. Järjestö toivoo, että ohjeita jaetaan rasisminvastaisella viikolla 15.–21. maaliskuuta. Punainen Risti myöntää viikon aikana Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia henkilöille, ryhmille tai yhteisöille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum