Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Romako-hanke haastaa työelämää yhdenvertaisuuteen 

Jaa

Romanitaustaiset henkilöt kohtaavat usein syrjintää työelämässä. Opintoihin pakollisina kuuluvat harjoittelut voivat jopa estää valmistumisen, koska harjoittelupaikkoja ei löydy. Romako-hanke haastaa työelämää asennemuutokseen ja tukee romaneja ammatillisen tutkinnon suorittamisessa.

Kuvitus: Anna Salmi
Kuvitus: Anna Salmi

- On varsin tyypillistä, että romanitaustainen opiskelija ei saa harjoittelupaikkaa muiden luokkalaistensa tavoin. Kokemus on lannistava, ja se luonnollisesti vaikuttaa opiskelumotivaatioon ja luottamukseen tulevan työelämän oikeudenmukaisuudesta. Haluamme puuttua tähän epäkohtaan, taustoittaa projektipäällikkö Katri Perho Diakista. 

Opinnoistaan valmistuneillakin romanitaustaisilla on yhä vaikeuksia työllistyä, ja merkittävä osa romaneista on työelämän ulkopuolella. Romako – askeleet huomiseen -hanke pyrkii tekemään rakenteellista muutosta, jotta työelämä olisi yhdenvertaisesti myös romanien saavutettavissa.  

- Haastamme kaikki Suomen työnantajat mukaan luomaan yhdenvertaista työelämää! Tarvitsemme suurta yhteiskunnallista asennemuutosta, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet menestyä työelämässä, Perho sanoo. 

Konkreettisia tekoja työelämän muutokseen 

Konkreettisena muutostyökaluna on kehitteillä työnantajapooli, johon työnantajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa ottaa vastaan romanitaustaisia harjoittelijoita ja työntekijöitä. 

- Romaneilla on paljon annettavaa työelämälle. On turvallista hakea paikkaa, josta jo tietää, että romanihakijat ovat samalla viivalla kuin muutkin, pohtii projektityöntekijä Tamara Åkerlund Diakista. 

Hankkeen alkuvaiheessa keskitytään tukemaan romaniopiskelijoita koulutuspoluillaan. Hanke tukee pääkaupunkiseudun aikuisia romaneita ammatillisen tutkinnon suorittamisessa. Tavoitteena on myös saada hankkeessa mukana oleville opiskelijoille oman alansa mentori, joka voi tukea matkalla ammattilaisuuteen.  

Kymmeniä osallistujia jo mukana - myös korkeakouluopinnot kiinnostavat

Syksyllä käynnistynyt hanke on päässyt vauhdilla alkuun. 

- Meillä on ollut lentävä lähtö hankkeeseen, ja olemme jo suunnitelleet tulevaa opintopolkua yli kahdenkymmenen osallistujan kanssa. Heistä noin puolet on jo nyt syksyn alussa päässyt aloittamaan ammatilliset opintonsa, projektipäällikkö Katri Perho sanoo. 

Ammatillisten opintojen suosion lisäksi hankehenkilöstön on yllättänyt positiivisesti romanien laaja kiinnostus korkeakouluopintoja kohtaan.  

- Hankkeen korkeakouluryhmässä on nyt mukana reilut 20 osallistujaa, joista lähes kaikki on syksyn aikana aloittanut korkeakouluopintonsa. Lisää osallistujia tulee jatkuvasti, Perho kertoo. 

Yhteistyökumppanina Diakin hallinnoimassa hankkeessa on Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Kokemukset opiskelemaan lähtevistä romaneista ovat olleet järjestään positiivisia. 

- Aloituskeskusteluun on ehkä saapunut itsestään tulevana opiskelijana vielä epävarma ja ujo henkilö, joka poistuu varmempana, uskon- ja toivonpilkahdus silmissä ja koko olemuksessa. Mahdollisuuksien, toivon ja konkreettisten vinkkien antaminen on tässä hankkeessa parasta sekä lupaus siitä, että kuljetaan pidempi matka yhdessä, sanoo opettaja Minna Tiusanen Stadin ammatti- ja aikuisopistosta. 

Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024. 

Diak ja Romako-hanke ovat mukana #olenantirasisti -viikon sisällöissä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvitus: Anna Salmi
Kuvitus: Anna Salmi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme