HUS

RS-viruset för åter spädbarn till sjukhus

Dela

Antalet RS-virusfynd har ökat under de senaste veckorna. På akutmottagningar och avdelningar för barn syns RS-viruset och den pågående infektionsperioden i ett ökat antal patienter. På HUS barnavdelningar vårdas nästan 20 barn på grund av RS-virus.

RSV (respiratory syncytial virus) är det vanligaste viruset som orsakar luftvägsinfektioner hos små barn.

"Även om det fortfarande konstateras mycket coronavirus bland befolkningen, belastar RS-viruset hälsovården betydligt mer än coronaviruset", säger barninfektionsläkare Tea Nieminen vid HUS Nya barnsjukhus.

RS-virus orsakar vanligen inflammation i de nedre luftvägarna hos nyfödda, spädbarn och småbarn. Under epidemin är andningssvårigheter orsakade av viruset den primära orsaken till behovet av sjukhusvård hos barn.

De som löper störst risk för allvarlig sjukdom är spädbarn under 12 veckor. Särskilt barn som är födda för tidigt löper förhöjd risk att insjukna i en allvarlig RS-infektion. Merparten av de RSV-infektioner som lett till sjukhusvård konstateras dock hos grundfriska barn.

"Det finns inget målsökande läkemedel mot RS-virusinfektion. Inom sjukhusvården sköter vi om barnets vätsketillförsel, samt vid behov stöder andningen med extra syre och olika former av andningsstöd. Andningen kan underlättas med slemsugning av de övre luftvägarna", fortsätter Tea Nieminen.

God handhygien och undvikande av folkmassor förebygger insjuknande

RS-viruset sprids genom droppsmitta. Inkubationstiden för viruset är i allmänhet 4–5 dagar. Den insjuknade utsöndrar viruset i cirka en vecka efter de första symtomen. Till symtomen hör andningssvårigheter, som kan förekomma i form av tydligt pipande eller rosslande andning samt förhöjd andningsfrekvens. Slemmighet och feber kan förekomma, hos små spädbarn kan det enda symtomet vara andningsuppehåll. Som följdsjukdom kan bland annat öroninflammationer förekomma.

"Spädbarn smittas ofta av syskon som går på daghem. Föräldrar till små spädbarn bör undvika platser där många människor rör sig, samt iaktta noggrann handhygien", konstaterar Tea Nieminen.

Om en förälder misstänker att babyn har en RS-virusinfektion och babyn till exempel har andnings- eller ätsvårigheter, ska man ringa Jourhjälpen på numret 116 117 (0 €) för ytterligare anvisningar. I nödsituationer ringer man nödnumret 112.

Nyckelord

Kontakter

Barninfektionsläkare Tea Nieminen, HUS Sjukvård för barn och unga, tfn 050 4287406, tea.nieminen@hus.fi

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum