Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ruiskumestarin talo täyttää 200 vuotta

Jaa

Kantakaupungin vanhin puinen asuintalo Kristianinkatu 12:ssa Kruununhaassa on ollut pystyssä vuodesta 1818, mitä juhlitaan 1800-luvun hengessä sunnuntaina 3.6.2018 klo 12–15. Samalla alkaa Ruiskumestarin talon kesäisten pihasoittojen sarja. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Ruiskumestarin talon 200-vuotisjuhlassa mennyt aika sekoittuu nykyiseen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio
Ruiskumestarin talon 200-vuotisjuhlassa mennyt aika sekoittuu nykyiseen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio

Juhlapäivänä voi tehdä pienen aikamatkan 1800-luvun Helsinkiin. Talon rakennuttaja, merimiehen leski Christina Wörtin kehrää kamarissaan ja antaa muidenkin kokeilla karstaamista. Klo 13 rovasti saapuu ruustinnoineen pitämään lukusia vanhasta katkismuksesta. Marttojen puhvetista voi ostaa vanhanajan leivonnaisia, jotka herättävät menneen eloon myös kielen päällä. Mukulakiveyksellä liehuvat pitkät helmat, posetiivi soi kadulla, ja pihalla kaikuvat perinteiset sävelet: klo 12 Sibbo spelmanslag soittaa uusmaalaista kansanmusiikkia, klo 13 lauluryhmät Kiehinä ja Kera laulavat 200 vuoden kansanlauluja ja klo 14 Balalaikkaorkesteri Kalinka luo venäläistä tunnelmaa.

Pihasoittoa puutalopihalla

Juhlapäivä tarjoaa esimakua pihasoitosta, perinteestä, joka virkoaa tänä kesänä Ruiskumestarin talon tunnelmallisella pihalla. Musiikista nautitaan kauniilla säällä taivasalla istuen ja sateen sattuessa porttikäytävän suojissa. Intiimillä puutalopihalla soi lähes joka kesälauantai klo 14 kansanomainen musiikki läheltä ja kaukaa: vanhoja ja uusia kansanlauluja ja iskelmiä, soittimia viulusta ja harmonikasta kanteleeseen ja buzukiin. Tarkat ohjelmatiedot saa osoitteesta www.ruiskumestarintalo.fi tai paperilla Ruiskumestarin talosta.

Pieni puutalo Kristianinkadulla

Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuonna 1812. Uuden asemakaavan pohjalta kaupunki alkoi laajeta eri suuntiin, myös Kruununhaan aiemmin laidunmaina olleeseen pohjoisosaan. Karun Siltavuoren rinteille, silloisen Helsingin syrjäiselle pohjoislaidalle, pienporvarit, käsityöläiset ja pikkuvirkamiehet rakensivat kodeikseen vaatimattomia puutaloja.

Niistä ainoana on nykyaikaan säilynyt Kristianinkatu 12, kantakaupungin vanhin puinen asuinrakennus. Sen rakennutti merimiehen leski Christina Wörtin. Tarkkaa rakennusaikaa ei tiedetä, mutta vuonna 1818 se on ollut jo paikoillaan. Talon huonejärjestys vastasi nykyistä, mutta ulkoseinät oli alun perin punamullattu ja talossa oli aumakatto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija-tuottaja Jere Jäppinen puh. 050 325 5440 tai jere.jappinen@hel.fi

Kuvat

Ruiskumestarin talon 200-vuotisjuhlassa mennyt aika sekoittuu nykyiseen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio
Ruiskumestarin talon 200-vuotisjuhlassa mennyt aika sekoittuu nykyiseen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Mari Valio
Lataa
Helsingin kantakaupungin vanhin puinen asuintalo Kristianinkatu 12:ssa on nyt 200-vuotias. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Maija Astikainen
Helsingin kantakaupungin vanhin puinen asuintalo Kristianinkatu 12:ssa on nyt 200-vuotias. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Maija Astikainen
Lataa
Ruiskumestarin talossa voi eläytyä arkeen ja asumiseen 1800-luvun Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Maija Astikainen.
Ruiskumestarin talossa voi eläytyä arkeen ja asumiseen 1800-luvun Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Maija Astikainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Ruiskumestarin talo

Kruununhaan jyhkeiden kivilinnojen kätköissä sijaitsee pieni keltainen puutalo, Ruiskumestarin talo. Se valmistui vuonna 1818 ja on kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus. Ruiskumestarina toiminut Alexander Wickholm osti talon 1859 vaimonsa Erikan ja perheen kolmen lapsen kodiksi. Talon huoneet on entisöity ja sisustettu perunkirjoista saatujen tietojen pohjalta kuvaamaan varakkaan pikkuvirkamiesperheen elämää. Ruiskumestarin taloon on aina vapaa pääsy.

Ruiskumestarin talo on osa Helsingin kaupunginmuseota. Samaan organisaatioon kuuluvat myös Hakasalmen huvilaTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Chinese New Year to be celebrated in Helsinki at Kansalaistori and in Oodi on 4 February 201921.1.2019 09:01Tiedote

Dancing dragons and lions abound in the Chinese New Year outdoor event on Monday 4 February 16:00–20:00 as the Year of the Dog changes to the Year of the Pig in accordance with the Chinese zodiac. In addition to dragons and lions, the celebrations at Kansalaistori and in Helsinki Central Library Oodi will feature performances from skilled groups of artists arriving from Beijing. Naturally, the wintry festivities will also include a Chinese New Year market, complete with food stalls. During the event, participants will also have the opportunity to watch a live broadcast of the Chinese New Year’s celebration in Beijing. The festivities culminate in fireworks at Töölönlahti.

Det kinesiska nyåret firas i Helsingfors på Medborgartorget och i Ode 4.2.201921.1.2019 09:00Tiedote

Måndagen den 4 februari kl. 16–20 dansar drakar och lejon för att fira det kinesiska nyåret i ett utomhusevenemang, då Hundens år byter till Grisens år enligt det kinesiska horoskopet. Festen sprider sig från Medborgartorget till centrumbiblioteket Ode och utöver de dansande drakarna och lejonen ser vi också uppträdanden av skickliga konstnärsgrupper från Peking. Det kinesiska nyårets marknad med sina matstånd är också en väsentlig del av denna vinterkarneval. Vid evenemanget kan man också följa med de kinesiska nyårsfestligheterna i direktsändning från Peking. Festligheterna kulminerar i fyrverkeri vid Tölöviken.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Helsingissä Kansalaistorilla ja Oodissa 4.2.201921.1.2019 08:59Tiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat kiinalaisen uudenvuoden ulkoilmatapahtumassa maanantaina 4. helmikuuta klo. 16–20 kun Koiran vuosi vaihtuu Sian vuodeksi kiinalaisessa horoskoopissa. Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin levittäytyvässä juhlassa nähdään tanssivien lohikäärmeiden ja leijonien lisäksi Pekingistä saapuvien taidokkaiden taiteilijaryhmien esityksiä. Kiinalaiset uudenvuoden markkinat ruokakojuineen ovat nekin olennainen osa talvista karnevaalia. Tapahtumassa voi myös seurata kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Pekingistä. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme