Ruokakaapin jämistä pizzaa tai kaikkien tähteiden buffa – ruokahävikkiä voi vähentää suunnitelmallisuudella ja mielikuvituksella

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toteutti keväällä 2018 asukaskyselyn biojätteen lajittelusta ja ruokahävikistä. Vastauksista selvisi, että kyselyyn osallistuneet ovat enimmäkseen hyvin tietoisia tavoista, miten vähentää ruokahävikkiä.
- Tarkista jääkaapin sisältö ennen kauppaan lähtöä. Käytä kaapeista aina ensiksi vanhentuvat pois – parasta ennen päivän jälkeen voi syödä lähes kaikkea. Suunnittele viikon ruokailut ja kirjoita kauppalista. Älä osta liikaa kerralla vain ostamisen vuoksi, HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen antaa esimerkkejä vinkeistä, joita kyselyyn osallistujat antoivat.
Lähes kaikki, yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pyrkivät vaikuttamaan erittäin tai melko paljon siihen, ettei syömäkelpoista ruokaa päätyisi jätteeksi. 29 prosenttia vastaajista kertoi, ettei heidän taloudessaan heitetä ruokaa pois.
Yli 60-vuotiaat heittivät kyselyn perusteella selvästi vähemmän ruokaa pois kuin muut ikäluokat. Eniten ruokaa päätyi jätteeksi lapsiperheissä. Varsinkin niissä perheissä, joissa lapset ovat vielä pieniä, ruoan hävikki on suurempaa. Nuorimpia ikäluokkia ja lapsiperheitä ruokahävikin määrä myös vaivasi eniten.
- Vastaajat tiedostavat myös, että jokainen roskiin heitetty ruoka on roskiin heitettyä rahaa, Tuominen toteaa.
Yleisin syy ruoan poisheittämiseen oli ruoan pilaantuminen (43 prosenttia vastaajista). Noin neljännes vastaajista mainitsi syyksi myös lautaselle jääneet tähteet ja tuotteen viimeisen käyttöpäivän ylittymisen.
Ruokahävikistä on haittaa ympäristölle
Hävikkiviikko.fi-sivuston mukaan ruuan ja ruokaketjun osuus kaiken kulutuksemme ympäristövaikutuksista on noin 40 prosenttia, joten turhaan tuotettu ruoka kuormittaa kukkaron lisäksi ympäristöä.
Ruuan tuottaminen, prosessointi, pakkaaminen, kuljetus, säilyttäminen ja lopulta syömättä jääneen ruoan käsittely vaatii paljon: ketjussa kuluu energiaa, vettä, kemikaaleja ja maapinta-alaa. Samalla syntyy päästöjä ilmaan ja vesiin.
Huhti–toukokuussa toteutettu kysely oli osa ”BIORENT – biojätteen lajittelun tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen vuokra-asuntokiinteistöissä" -hanketta. Siihen vastasi 537 Kojamo Oyj:n ja SATO Oy:n vuokra-asukasta ympäri Suomea. Hankkeessa ovat mukana HSY:n, Kojamon ja Saton lisäksi From Waste to Taste ry ja Rhea Solutions Oy. Ympäristöministeriön rahoittama hanke pyrkii tehostamaan biojätteen lajittelua ja vähentämään ruokahävikkiä vuokra-asuntokiinteistöissä.
Vuotuista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 10.–16.9. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja tuoda esiin ruokahävikin vähentämisen tärkeyden. Viikon taustalla on Kuluttajaliitto.
Lue lisää Biorent-hankkeesta: www.hsy.fi/biorent
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen www.saasyoda.fi
Lisää tietoa ruokahävikin ympäristövaikutuksista ja hävikin vähentämisestä https://havikkiviikko.fi/
Sitäsuntätä-ateriaan voi upottaa useamman päivän ruuat – asukkaiden vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen
Ylijäämäruokien pakastaminen ja hyödyntäminen tulevien aterioiden osana olivat suosittuja tapoja hävikin ehkäisyyn. Pizzat, munakkaat ja pyttipannu olivat tyypillisiä riperuokareseptejä.
“Meillä pidetään usein sitäsuntätä-päiviä eli yhdistellään useamman päivän ruuat ja jokainen saa valita mieleisensä yhdistelmän.” (Nainen 41 v.)
“Kerran viikossa ns. jääkaapin siivouspizza tai pyttipannu, niihin voi laittaa makkarat, lihat, kasvikset ja vaikkapa kuivuneet juustonkannikat.” (Nainen 63 v.)
“Jos ruokaa jää, niin se syödään iltapalaksi. Perunoita keitetään niin paljon, että seuraavana päivänä ne voidaan paistaa.” (Mies 61 v.)
“Kastikeruoasta seuraavana päivänä keitto. Tarvittaessa voi jatkaa vihanneksilla tai juureksilla.” (Nainen 47 v.)
“Juustonkannikat laatikoiden päälle/munakkaisiin. Keitetyt makaronit laatikoihin. Leipää, jos on paljon, tehdään lämpimiä voileipiä. Yritetään juurikin kaikenlaisia "kippojen ja kuppien" pohjia hyödyntää tehtävään ruokaan.” (Nainen 32 v.)
“Paksu maha ja ohut lompakko.” (Mies 32 v.)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Leena Tuominen, 050 5336627, sähköposti leena.tuominen@hsy.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY ja Espoon kaupunki palauttavat yhdessä kalojen vaellusreittejä – tärkeää esimerkiksi uhanalaiselle taimenelle4.12.2025 09:46:16 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Espoon kaupunki ovat yhteisessä hankkeessaan palauttaneet kalojen vaellusreittejä Espoossa. Yhteishanke tukee vesiluonnon monimuotoisuutta ja palauttaa erityisesti uhanalaisen taimenen vaellusreittejä.
Koivukylän Sortti-pienasema suljetaan 15.2.20263.12.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Vantaan Koivukylässä sijaitseva Sortti-pienasema on avoinna viimeisen kerran 15.2.2026, koska Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n vuokrasopimus päättyy maaliskuun lopussa. HSY vie Sortti-pienaseman siirrettävät rakenteet purun jälkeen Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen välivarastoon odottamaan mahdollista jatkokäyttöä.
HSY avasi Jäteoppaan datan - tavoitteena lajittelun lisääminen26.11.2025 08:39:00 EET | Tiedote
HSY avasi Jäteoppaan datan vapaasti kaikkien hyödynnettäväksi. Avoimen datan avulla kuka tahansa voi kehittää uusia ratkaisuja, pelejä ja sovelluksia, jotka kannustavat ihmisiä lajittelemaan jätteitä entistä paremmin. Jäteopas on HSY.fi-sivustolla toimiva lajitteluohjeiden hakupalvelu. Jäteoppaan avoin data löytyy HSY:n verkkosivulta.
Puunpolton päästöjä ja ilmanlaatuhaittoja voidaan vähentää oikeilla puunpolttotavoilla20.11.2025 09:20:57 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseudun asukkaat hallitsevat vähäpäästöisemmän puunpolton jo melko hyvin, mutta vielä on parantamisen varaa, kertoo HSY:n julkaisema raportti. Vähäpäästöisemmillä puunpolttotavoilla voi vaikuttaa omaan ja läheisten terveyteen ja parantaa lähialueen ilmanlaatua. Lisäksi puunpolton energian saa paremmin talteen, ja tulisija pysyy paremmassa kunnossa.
HSY:n syksyn Sortti-keräysautokierroksella vastaanotettiin 8 100 kiloa kodin vaarallista jätettä18.11.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti syys-lokakuussa viiden viikon mittaisen Sortti-keräysautokierroksen kodin vaaralliselle jätteelle. Sortti-keräysauto kiersi pääosin Helsingissä ja Espoossa, lisäksi mukana oli muutamia pysähdyspaikkoja Kirkkonummella ja tänä vuonna myös Vantaalla. Asukkaat toivat keräysautoon yhteensä noin 8 100 kiloa vaarallista jätettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

