Rusakkojahti vähentää puutarhavahinkoja
Erikoisviljelmille, puutarhakasveille tai rehupaaleille vahinkoja aiheuttavat rusakot ja metsäjänikset on syytä poistaa metsästysaikana. Jäniseläinten metsästys jatkuu helmikuun loppuun saakka.
Jäniseläimet aiheuttavat vahinkoja puutarhoissa. Paksun lumen aikana erityisesti rusakot kerääntyvät helppoihin ravintokohteisiin, jolloin ne voivat aiheuttaa vahinkoa marja- tai hedelmäviljelmillä.
- Maistuvimpia kohteita ovat omenapuut, nuoret vadelmat ja pensasmustikat, riistapäällikkö Jouni Tanskanen Suomen riistakeskuksesta kertoo.
Myös maataloudessa käytettävät rehupaalit ovat rusakoille mieluista ravintoa: paalit kannattaa suojata sijoittamalla ne lähelle tuotantotiloja tai aitaamalla paalit verkolla. Viljelijän tai puutarhurin kannattaa ottaa yhteyttä paikallisiin metsästäjiin hyvissä ajoin, jotta vahingot voidaan estää ennen kevään herkkää lisääntymisaikaa.
Edelliset lämpimät ja vähäsateiset kesät ovat vahvistaneet rusakkokantaa.
Metsästyksen järjestäminen
Metsästys onnistuu tehokkaasti ajometsästyksenä, jossa sopivat rusakoiden päivämakuumäet ajetaan metsästäjien ja koirien avulla.
Passien sijoittelussa pitää ottaa huomioon paitsi rusakoiden kulkureitit myös turvallisuus. Passipaikkoja suunniteltaessa on syytä muistaa, että ilman rakennuksen haltijan tai omistajan lupaa ei riistaeläintä saa ampua 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta. Rakennuksen haltijan luvalla metsästys on mahdollista lain määräämää minimiä lähempänä.
- Metsästyksestä on hyvä tiedottaa maanomistajille, näin he voivat osallistua metsästykseen. Yhdessä toteutettu metsästys tarjoaa oivan tilaisuuden jakaa tietoa metsästyksestä ja vahinkojen ennaltaehkäisystä, Tanskanen sanoo.
Ensisijaisesti vahinkoja on pyrittävä estämään metsästysaikana ja vahinkokohteet suojaamalla. Taloudellisesti merkittäviä vahinkoja aiheuttavia riistaeläimiä voidaan vähentää rauhoitusaikana vain Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla. Valtio ei korvaa rusakon tai metsäjäniksen aiheuttamia vahinkoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Suomen riistakeskuksen riistapäälliköt ja riistasuunnittelijat, ks. yhteystiedot
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Jakt på fälthare minskar trädgårdsskadorna16.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Skogsharar och fältharar som orsakar skador på specialodlingar, trädgårdar eller foderbalar avlägsnas med fördel under jakttiden. Harjakten fortsätter fram till slutet av februari.
Toppjakten på tjäder och orre startar9.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Vinterjakten på tjäder- och orrtuppar startar den 10 januari och tillåts i begränsad utsträckning fram till slutet av januari. Jägarna uppmanas beakta fågelsituationen i sitt jaktområde och jaga ansvarsfullt.
Metson ja teeren latvalinnustus alkaa9.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Urosmetson ja -teeren talvimetsästys alkaa 10.1. ja se sallitaan rajoitetusti tammikuun loppuun asti. Metsästäjiä kehotetaan huomioimaan metsästysalueensa lintutilanne ja metsästämään vastuullisesti.
Sädgåsbytet i Lappland och sydöstra Finland20.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Under det gångna jaktåret fälldes totalt 200 sädgäss, varav uppskattningsvis cirka 50 stycken var taigasädgäss.
Metsähanhisaaliit Lapista ja Kaakonkulmalta20.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Kuluneella metsästyskaudella metsähanhia ammuttiin yhteensä 200 yksilöä, joista arviolta noin 50 oli taigametsähanhia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme