Ruuan alkuperä esiin, myös ravintolassa kiitos
Toteutuessaan asetus velvoittaa ravintolat ilmoittamaan kuluttajille näkyvästi sekä lihan että kalan alkuperämaan.
– Iloitsen siitä, että maa- ja metsätalousministeriö lähti reippaasti edistämään vaatimusta alkuperän ilmoittamisesta, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi sanoo.
– Faktaa on, että ruoka ja sen alkuperä kiinnostavat tutkitusti kuluttajaa enenevässä määrin. Ruokaskandaalit ja -huijaukset ovat maailmalla kasvava ilmiö, Syväniemi jatkaa.
MTK katsoo, että kuluttajilla on oikeus tietää syömänsä ruuan alkuperä. Tätä mieltä ovat myös Kuluttajaliitto sekä monet ravintoloitsijat ja ravintolaketjut.
MaRa vaatii tiedotteessaan läpinäkyvyyttä koko ketjulle: jos ravintoloilta vaaditaan alkuperätietoja, täytyy niiden olla selvillä myös tukussa ja koko ketjussa ylipäätään.
– Tässä MaRa on oikeassa: koko ketjussa alkuperä tulee olla selvillä, itsestään selvästi myös tukuissa, josta raaka-aineet ravintoloihin pääsääntöisesti tulevat, Syväniemi korostaa.
Jo EU-asetus kuluttajainformaatiosta (2011) lähtee siitä, että kuluttajaa ei saa johtaa harhaan. Kansallinen EU:ssa notifioitavana oleva asetus ei aseta kovin suuria vaatimuksia alkuperän ilmoittamistavalle. Muutos tulee olemaan ravintoloiden näkökulmasta hallinnollisesti kevyt. Asetuksen mukaan riittää, että tieto löytyy näkyviltä esimerkiksi liitutaululle tai vaikkapa tabletille kirjoitettuna. Lainmukaista on kertoa, että esim. kypsennetyn lihan tai lihavalmisteen alkuperä on EU tai useat EU-maat.
– Jo nykyisellään tarjoilijan on kysyttäessä pitänyt kertoa, mistä kala tai liha on peräisin, Syväniemi muistuttaa.
On yllättävää, että MaRa tulee ulos näin voimakkaalla kannanotolla, sillä meillä Suomessa on ravintoloita ja jopa ketjuravintoloita, jotka pystyvät ilmoittamaan selkeästi tarjoamansa ruuan alkuperän. Nämä ravintolat näkevät ruuan alkuperän ilmoittamisen yhtenä parhaista kilpailueduistaan.
– MaRa:n uhkailu siitä, että lihan tai muun raaka-aineen osto suoraan tuottajilta loppuu, on ihan turhaa. Katson, että meidän tulee yhdessä miettiä, miten parannamme alkuperätiedon saatavuutta myös ravintoloissa. Teemme kaikki tahoillamme intohimoisesti työtä suomalaisen ruuan eteen, pellolta pöytään, Syväniemi korostaa.
Suomalaisen ruuan vahvuus on laatu ja jäljitettävyys aina maatilalle asti. Suomalainen ruoka on monella mittarilla maailman parasta: maukasta ja maailman puhtainta. Lisäksi ruokamme on salmonellatonta ja parhaimmillaan antibiootitonta. Erityisesti suomalaisen ruuan alkuperä ansaitsee tulla kerrotuksi ravintola-asiakkaalle.
Lisätietoja: ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, puh. 050 511 8909
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
www.kasvutarinoita.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK-Vähäkyrö on Vuoden Helmi24.4.2024 12:06:17 EEST | Tiedote
MTK-Vähäkyrö on valittu Vuoden 2023 Helmeksi. Palkinto luovutettiin MTK-Vähäkyrölle MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 24.4. Espoossa. Vuoden Helmi on MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdistykselle, joka on osoittanut erityistä ansioitumista maaseudun kehittämisessä ja yhteisöllisyyden edistämisessä. MTK-Vähäkyrö ansaitsi tunnustuksen erityisesti ideoimalla ja järjestämällä maaseutuaiheisen valokuvanäyttelyn keväällä 2023. Näyttely koottiin Viljelijä välittää -valokuvakilpailun kuvista.
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. ja MTK:n tulevaisuusseminaari 23.4.18.4.2024 13:54:20 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat myös tervetulleita valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
MTK: Laajat sopeutustoimet kohdistuvat myös maa- ja metsätaloustuottajiin16.4.2024 18:58:55 EEST | Tiedote
Hallitus esitteli kehysriihensä päätökset 16. huhtikuuta. Kolmen miljardin sopeutukset koskettavat kaikkia suomalaisia, eivätkä maa- ja metsätaloustuottajat ole leikkauksien ja sopeutuksien ulkopuolella. MTK pitää kuitenkin tärkeänä, että hallitus on etsimässä ratkaisuja, joilla estetään Suomen ajautuminen liiallisen alijäämän menettelyyn.
EU:n maaperädirektiivin valmistelussa askeleita oikeaan suuntaan – “Direktiivi ei saa heikentää maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä”12.4.2024 15:53:04 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi maaperän seurantaa koskevan direktiivin heinäkuussa 2023. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa terve maaperä viimeistään vuonna 2050. MTK on korostanut direktiivin valmistelussa sitä, että kansalliset olosuhteet otettaisiin kattavasti huomioon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme