Ruutia oppimiseen Finna Luokkahuoneen aineistopaketeista

Yksi tuoreiden aineistopakettien tarjoajista on Lahden museot, jonka aineistopaketti tarjoaa näkökulmia Lahden torin alta arkeologisissa kaivauksissa löytyneeseen esineistöön.
”Tarinoita torin alta -aineistopakettimme luo oppilaille runsaasti samastumispintoja menneeseen. Lähialueen asukkaille lisämielenkiintoa tuo myös se, että esineet on löydetty tutusta paikasta”, toteaa Anna-Rikka Vaden Lahden museoista.
Aineistopaketti tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi entisaikojen arjen ja yhteiskunnallisen muutoksen hahmottamiseen. Rahoja maan alta -osiossa oppilaat pääsevät selvittämään oikean arkeologin tavoin löytyneiden rahojen ajoitusta ja alkuperää.
Anna-Riikka Vaden kertoo aineistopaketin olevan osa Lahden museoiden pedagogista työtä. Finna Luokkahuone tarjosi paketille luontevan kodin, sillä aineistojen kokoaminen saman katon alle tekee niiden hyödyntämisestä nopeaa ja antoisaa.
”Alkuperäislähteiden äärellä oppilaat pääsevät tutustumaan konkreettisesti niihin asioihin, joista tunneilla puhutaan. Valmiiksi valikoidut aineistot tarjoavat mahdollisuuksia oivaltamiseen ja esimerkiksi nykypäivän vastineiden keksimiseen.”
Alla katsaus Finna Luokkahuoneen muihin uusiin aineistopaketteihin, jotka soveltuvat esimerkiksi käsityön, historian, yhteiskuntaopin tai äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineisiin. Opetusta helpottavat myös valmiit tehtäväideat.
Mainoskuvastoa sotien jälkeen
Aineistopaketti esittelee suomalaisia mainoksia alkaen sotien jälkeisestä ajasta aina 1970-luvulle. Mainoksissa näkyy, miten toisen maailmansodan päättyminen, elintason nousu, vapaa-ajan lisääntyminen ja kansainvälistyminen 1960-luvulla vaikuttivat suomalaisten arkeen. Paketista löytyy esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin herkullisia mainosvideoita, joiden avulla voi sukeltaa sotien jälkeiseen ajankuvaan. Mikä mainonnassa on muuttunut ja mikä on pysynyt ennallaan?
Ruokalistojen kertomaa
Hotelli- ja ravintolamuseon aineistopaketti tarjoaa näkymiä ruokakulttuurin muutoksiin 1860-luvulta tähän päivään. Ruokalistat ovat kiinnostavia historiallisia lähteitä, sillä niillä on erottauduttu ja viestitty yrityskuvaa. Niistä voi myös tutkailla yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia.
Metsä ja ihminen
Suomen Metsämuseo Lusto esittelee metsiin liittyvää kulttuuriperintöä, joka on muodostunut metsän ja ihmisen vuorovaikutuksesta. Pakettiin tutustuessa voi pohtia omaa suhdettaan metsään ja miettiä metsän vaikutuksia suomalaisten elämään, harrastuksiin ja arvoihin ennen ja nyt.
Arkea asumalähiössä 1950-luvulla
Helsingin kaupunginmuseon kokoamat kuvat heijastavat 1950-luvun yhteiskunnallisia muutoksia. Monet maaseudun nuoret muuttivat kaupunkiin paremman toimeentulon toivossa. Yhteiskunnallisesti ristiriitaista aikaa leimasivat myös monet yhdistävät kokemukset, kuten olympialaiset 1952 ja Armi Kuuselan valinta Miss Universumiksi.
Ruotsinkielisiä murteita Suomessa
Svenska litteratursällskapetin kokoama aineistopaketti koostuu lyhyistä haastatteluista eri-ikäisten ja eri puolelta Suomea olevien suomenruotsalaisten kanssa. Ääninäytteet tarjoavat makupaloja suomenruotsin paikallisista ja alueellisista eroista. Aineistoa voidaan käyttää esimerkiksi keskusteluissa kielellisestä vaihtelusta, identiteetistä sekä suomenruotsin historiasta.
Kaupunkimaisema muutoksessa
Aineistopaketti tarjoaa mahdollisuuden tutkia kaupunkien kasvua, kaupunkimaiseman muutoksia ja muutoksen syitä kuvaparien avulla. Helsingissä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa sekä Vaasassa 1960-luvulla otettuja kuvia voi vertailla samasta paikasta otettuihin uudempiin valokuviin. Svenska litteratursällskapetin kokoaman paketin ideaa voi hyödyntää myös etsimällä vastaavanlaisia kuvapareja omasta ympäristöstä Finna Streetin kuvahaun kautta.
Tutustu Finna Luokkahuoneeseen ja sen aineistopaketteihin.
Yhteyshenkilöt
Taru Kuhalampi
Suunnittelija, Kansalliskirjasto
Puh. 0294 144 376
taru.kuhalampi@helsinki.fi
Anna-Riikka Vaden
Maakuntamuseotutkija, Lahden museot
Puh: 050 3985 492
anna-riikka.vaden@lahti.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme