Helsingin yliopisto

Ruutia oppimiseen Finna Luokkahuoneen aineistopaketeista

Jaa

Finna Luokkahuoneessa on julkaistu ennätysmäärä valmiita aineistopaketteja, jotka tarjoavat helpon tavan elävöittää oppimista peruskoulussa ja lukiossa. Museoiden, arkistojen ja opettajien koostamien aineistopakettien äärellä oppilaat pääsevät kokemaan historiaa ja kulttuuriperintöä omakohtaisesti.

Maunulaa katsottuna hiihtomäeltä, etualalla lapsia. Hulkkonen, valokuvaaja.  
1957 - 1958. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Maunulaa katsottuna hiihtomäeltä, etualalla lapsia. Hulkkonen, valokuvaaja. 1957 - 1958. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.

Yksi tuoreiden aineistopakettien tarjoajista on Lahden museot, jonka aineistopaketti tarjoaa näkökulmia Lahden torin alta arkeologisissa kaivauksissa löytyneeseen esineistöön.

”Tarinoita torin alta -aineistopakettimme luo oppilaille runsaasti samastumispintoja menneeseen. Lähialueen asukkaille lisämielenkiintoa tuo myös se, että esineet on löydetty tutusta paikasta”, toteaa Anna-Rikka Vaden Lahden museoista.

Aineistopaketti tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi entisaikojen arjen ja yhteiskunnallisen muutoksen hahmottamiseen. Rahoja maan alta -osiossa oppilaat pääsevät selvittämään oikean arkeologin tavoin löytyneiden rahojen ajoitusta ja alkuperää.

Anna-Riikka Vaden kertoo aineistopaketin olevan osa Lahden museoiden pedagogista työtä. Finna Luokkahuone tarjosi paketille luontevan kodin, sillä aineistojen kokoaminen saman katon alle tekee niiden hyödyntämisestä nopeaa ja antoisaa.

”Alkuperäislähteiden äärellä oppilaat pääsevät tutustumaan konkreettisesti niihin asioihin, joista tunneilla puhutaan. Valmiiksi valikoidut aineistot tarjoavat mahdollisuuksia oivaltamiseen ja esimerkiksi nykypäivän vastineiden keksimiseen.”

Alla katsaus Finna Luokkahuoneen muihin uusiin aineistopaketteihin, jotka soveltuvat esimerkiksi käsityön, historian, yhteiskuntaopin tai äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineisiin. Opetusta helpottavat myös valmiit tehtäväideat.

Mainoskuvastoa sotien jälkeen

Aineistopaketti esittelee suomalaisia mainoksia alkaen sotien jälkeisestä ajasta aina 1970-luvulle. Mainoksissa näkyy, miten toisen maailmansodan päättyminen, elintason nousu, vapaa-ajan lisääntyminen ja kansainvälistyminen 1960-luvulla vaikuttivat suomalaisten arkeen. Paketista löytyy esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin herkullisia mainosvideoita, joiden avulla voi sukeltaa sotien jälkeiseen ajankuvaan. Mikä mainonnassa on muuttunut ja mikä on pysynyt ennallaan?

Ruokalistojen kertomaa

Hotelli- ja ravintolamuseon aineistopaketti tarjoaa näkymiä ruokakulttuurin muutoksiin 1860-luvulta tähän päivään. Ruokalistat ovat kiinnostavia historiallisia lähteitä, sillä niillä on erottauduttu ja viestitty yrityskuvaa. Niistä voi myös tutkailla yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia.

Metsä ja ihminen

Suomen Metsämuseo Lusto esittelee metsiin liittyvää kulttuuriperintöä, joka on muodostunut metsän ja ihmisen vuorovaikutuksesta. Pakettiin tutustuessa voi pohtia omaa suhdettaan metsään ja miettiä metsän vaikutuksia suomalaisten elämään, harrastuksiin ja arvoihin ennen ja nyt.

Arkea asumalähiössä 1950-luvulla

Helsingin kaupunginmuseon kokoamat kuvat heijastavat 1950-luvun yhteiskunnallisia muutoksia. Monet maaseudun nuoret muuttivat kaupunkiin paremman toimeentulon toivossa. Yhteiskunnallisesti ristiriitaista aikaa leimasivat myös monet yhdistävät kokemukset, kuten olympialaiset 1952 ja Armi Kuuselan valinta Miss Universumiksi.

Ruotsinkielisiä murteita Suomessa

Svenska litteratursällskapetin kokoama aineistopaketti koostuu lyhyistä haastatteluista eri-ikäisten ja eri puolelta Suomea olevien suomenruotsalaisten kanssa. Ääninäytteet tarjoavat makupaloja suomenruotsin paikallisista ja alueellisista eroista. Aineistoa voidaan käyttää esimerkiksi keskusteluissa kielellisestä vaihtelusta, identiteetistä sekä suomenruotsin historiasta.

Kaupunkimaisema muutoksessa

Aineistopaketti tarjoaa mahdollisuuden tutkia kaupunkien kasvua, kaupunkimaiseman muutoksia ja muutoksen syitä kuvaparien avulla. Helsingissä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa sekä Vaasassa 1960-luvulla otettuja kuvia voi vertailla samasta paikasta otettuihin uudempiin valokuviin. Svenska litteratursällskapetin kokoaman paketin ideaa voi hyödyntää myös etsimällä vastaavanlaisia kuvapareja omasta ympäristöstä Finna Streetin kuvahaun kautta.

Tutustu Finna Luokkahuoneeseen ja sen aineistopaketteihin.

Yhteyshenkilöt

Taru Kuhalampi
Suunnittelija, Kansalliskirjasto
Puh. 0294 144 376
taru.kuhalampi@helsinki.fi

Anna-Riikka Vaden
Maakuntamuseotutkija, Lahden museot
Puh: 050 3985 492
anna-riikka.vaden@lahti.fi

Kuvat

Maunulaa katsottuna hiihtomäeltä, etualalla lapsia. Hulkkonen, valokuvaaja.  
1957 - 1958. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Maunulaa katsottuna hiihtomäeltä, etualalla lapsia. Hulkkonen, valokuvaaja. 1957 - 1958. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Lataa
Astian palat; kaivauslöytö. Lahden museot, CC BY-ND 4.0.
Astian palat; kaivauslöytö. Lahden museot, CC BY-ND 4.0.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät kulttuurin ja tieteen aarteet yhdellä haulla. Kaikille avoimet sisällöt tarjoavat arjen löytöretkiä, oppimisen mahdollisuuksia ja lähteitä tutkimukseen. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
 
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
 
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kasvitieteelliset puutarhat tarjosivat hengähdyspaikan koronavuonna2.3.2021 15:31:49 EETTiedote

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2020 aikana yhteensä noin 233 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Koronavuosi koetteli Luomusta, mikä näkyi kävijämäärien hiipumisena. Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisten puutarhojen ulkopuutarhat kuitenkin houkuttelivat runsaasti kävijöitä kasvien pariin, ja Kumpulan puutarhassa tehtiin jopa kävijäennätys.

Tutkijat löysivät mekanismin, jonka avulla solut rakentavat "minilihaksia" tumansa alle2.3.2021 10:42:17 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmät selvittivät, miten lihaksien supistumisesta vastaava moottoriproteiini myosiini toimii muissa solutyypeissä muodostaen supistumiskykyisiä rakenteita solukalvon sisäpinnalle. Tämä on ensimmäinen kerta kun ”minilihasten”, jotka tunnetaan myös stressisäikeinä, on havaittu muodostuvan solun pohjalle myosiinin muokatessa solukalvon alaista aktiini-säieverkostoa. Ongelmat näiden ”minilihasten” muodostumisessa johtavat ihmisillä moniin häiriöihin, ja vakavimmissa tapauksissa syövän etenemiseen.

Tutkijat selvittivät, miksi HIV-potilaiden immuunijärjestelmä ei nykyisellä lääkehoidolla parane kaikilla tehokkaasti1.3.2021 10:00:00 EETTiedote

Uusi tutkimus osoittaa, että HIV-potilaiden immuunijärjestelmän toimintahäiriöön vaikuttavat merkittävästi proteiinikinaasit, jotka käynnistävät vastustuskykyä rapauttavan prosessin kehossa. Näitä proteiinikinaaseja salpaavat lääkkeet voivat olla ratkaisu HIV-potilaiden hoitoon, jos HI-virusta kantavan vastustuskyky ei parane ennalleen viruslääkityksen avulla.

Voimakas tupakkariippuvuus ja masennus ovat yhteydessä toisiinsa25.2.2021 09:14:07 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu uutta tietoa masennuksen ja tupakkariippuvuuden välisistä yhteyksistä. Tutkimusryhmän mukaan olisi tärkeää huomioida tupakointi yhtenä masennusta mahdollisesti ylläpitävänä tekijänä, pyrkiä ymmärtämään tarkemmin kunkin masennuspotilaan tupakkariippuvuutta ylläpitäviä syitä sekä huomioida nämä syyt tupakoinnin lopettamiseen tarjottavia tukimenetelmiä valitessa.

Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu24.2.2021 09:00:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston ja HUSin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille: heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme