Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana

Jaa
Hertog Nadler, Harvest, 2013, still-kuva HD-filmistä
Hertog Nadler, Harvest, 2013, still-kuva HD-filmistä

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia.

Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa?

Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tarjoavat meille näkymän ​moniulotteisiin lajisuhteisiin ja rohkaisevat meitä olemaan kääntämättä katsettamme muualle. Näyttely purkaa epäsymmetristä hierarkkista asennetta luontoa ja elinkumppaneitamme kohtaan ja tarjoaa empatiaa olennaisena näkökulmana, jonka kautta pohtia lajien eloonjäämiseen liittyviä eettisiä ja emotionaalisia kysymyksiä.

Taiteilijat: AGF, Mika Elo, Jack Faber, Ewa Górzna & Katarzyna Miron, Kalle Hamm, Kholod Hawash, Jakob Johannsen, Marte Kiessling, Guy Königstein, Hanna Mattes, Hertog Nadler, Alexander Semenov, Mia Seppälä, Ran Slavin, Pavel Wolberg 

Näyttely on osa Jack Faberin taiteellista tohtorintutkimusta Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan. Näyttelyyn liittyy Faberin ja Anna Shraerin toimittama kirja Eco Noir: A Companion for Precarious Times, jossa on mukana 34 lajisuhteita pohtivaa taiteilijaa, kirjoittajaa ja tutkijaa ympäri maailmaa.

Cooking for the Apocalypse järjestetään osana tämän vuoden KuvAn tutkimuspäiviä 7.–9.12. Kysymystä lajien välisistä suhteista käsitellään tutkimuspäivillä keskiviikkona 9.12. Jack Faberin vetämässä symposiumissa. Tänä vuonna tutkimuspäivät järjestetään hybridinä: osittain etäyhteyksin sekä paikan päällä Exhibition Laboratoryssa – tilanteen vaatiessa päivien ohjelma toteutetaan kokonaan etänä.  

Näyttelyä tukee Saksan Suomen suurlähetystö. Koronatilanteesta johtuen emme valitettavasti järjestä näyttelyn avajaisia.

Cooking for the Apocalypse – Interspecies Relations in Time of Crisis 

20.11.–9.12.2020

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36

Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.

exhibitionlaboratory.fi

 

KuvAn tutkimuspäivät 7.–9.12.2020

sites.uniarts.fi/fi/web/kuvaresearchdays

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hertog Nadler, Harvest, 2013, still-kuva HD-filmistä
Hertog Nadler, Harvest, 2013, still-kuva HD-filmistä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Väitös: Ohjelmistovalinnoilla merkittävä rooli kuoroidentiteetin muodostumisessa 3.5.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kuorolaulu on suosittua Tansanian evankelisluterilaisessa kirkossa. Leena Lampinen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, minkälainen merkitys ohjelmistovalinnoilla on yhden tansanialaisen hiippakunnan kuorojen identiteettien rakentumisessa. Lampisen väitöskirja ”Our Songs and Other People’s Songs. Music and Identities in a Lutheran Diocese in Tanzania” tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 10.5.2021.

Väitös: Musiikin korkeakoulutus voi vastata pakolaistilanteeseen interkulttuurisella musiikkiyhteistyöllä27.4.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Musiikkikorkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli pakolaistaustaisten muusikoiden integroitumisessa ja osallisuudessa vastaanottomaassa, selviää MuM Katja Thomsonin väitöskirjasta. Se käsittelee World in Motion -yhtyettä, joka sosiaalisena innovaationa yhdisti musiikin opiskelijat ja pakolaisina Suomeen saapuneet muusikot. Thomsonin väitöskirja Vastavuoroinen integraatio musiikillisessa kolmannessa tilassa: Etnografinen tutkimus pakolaistaustaisten muusikoiden ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden parissa tarkastetaan 7.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme