Vaasan kaupunki - Vasa stad

Saa leikkiä! Leikkitutorit aloittavat työnsä varhaiskasvatuksessa

Jaa

Vaasan varhaiskasvatuksessa koulutetaan henkilökuntaa leikkimään. Kuulostaako hassulta? Ei sittenkään, sillä leikki on varhaiskasvatuksen keskeinen työtapa, jota nyt kehitetään muun muassa dokumentoimalla leikki- ja oppimisympäristöjä sekä kouluttamalla leikkitutor jokaiseen päiväkotiin.

Automaailma, Vindängens daghem
Automaailma, Vindängens daghem

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa on aloitettu pitkäaikainen projekti, jossa kehitetään leikki- ja oppimisympäristöjä varhaiskasvatussuunnitelman hengessä. Mukana ovat kaikki Vaasan varhaiskasvatusyksiköt eli päiväkodit ja perhepäivähoito.

- Jokaisesta päiväkodista valitaan yksi leikkitutor, joka esimiehen kanssa suunnittelee konkreettiset askeleet, miten leikkiä lähdetään kehittämään, suunnittelemaan ja toteuttamaan taloissa, kertoo kehittämispäällikkö Hanna Huhtakangas.

Tämän jälkeen tieto viedään talon jokaiseen ryhmään, joissa leikkiä suunnitellaan lapsilta lähtevien ajatusten ja mielipiteiden pohjalta.

Henkilökunnan kouluttajana toimii varhaiskasvatuksen opettaja, kouluttaja Hanne Nyman.

Rikas leikkiympäristö rikastaa myös leikkiä

Viime keväänä päiväkotien ja perhepäivähoidon leikki- ja oppimisympäristöjä kuvattiin lasten silmin, eli miltä ne tällä hetkellä näyttävät lapsen tasolta katsottuna.

- Näitä leikki- ja oppimisympäristöjä lähdetään syksyn aikana kehittämään leikkitutoreiden avulla. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että tila on jäsennelty toimintojen mukaan, leikkimateriaalit ovat lasten tasolla ja saatavilla, ja tilassa on mahdollisuus tehdä itse leikkiin rekvisiittaa, Huhtakangas kertoo.

Kouluttaja Hanne Nymanin mukaan rikas leikkiympäristö ja kokemusmaailma tuottavat myös rikasta leikkiä, ja tässä aikuinen on tärkeänä mahdollistajana.

- Erilaisia leikkiympäristöjä luotaessa huomioidaan lasten toiveet ja ideat. Kuuntelemme myös huoltajia, jotta hekin voivat tuoda esille ideoitaan ja ajatuksiaan leikistä, Huhtakangas kertoo.

Kasvattaja kannattelee leikkiä

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa tietysti leikitään nykyäänkin joka päivä, sillä leikki on varhaiskasvatuksen keskeinen työtapa. Lapsi oppii parhaiten leikkimällä.

Koulutuksilla ja leikkitutoreiden avulla haetaankin nyt vahvistusta yhteiselle leikkipedagogiikalle sekä uusia työkaluja henkilöstölle.

- Toivomme, että kasvattajamme ottavat koulutuksien ja leikkitutoreiden avulla käyttöön leikin koko voiman ja kannattelevat leikkiä. Aikuinen tukee lasten kiinnostusta suuntaamalla leikkiä, mahdollistamalla uteliaisuutta ja tutkimista, muokkaamalla ympäristöä. Kasvattaja rakentaa ympäristöä lasta kuunnellen ja huomioiden, yhdessä lasten kanssa, kuvailee varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi.

Yhteyshenkilöt

kehittämispäällikkö Hanna Huhtakangas, puh. 040 559 3281, hanna.huhtakangas@edu.vaasa.fi

Kuvat

Automaailma, Vindängens daghem
Automaailma, Vindängens daghem
Lataa
Dinosaurusleikki, Paakarin päiväkoti
Dinosaurusleikki, Paakarin päiväkoti
Lataa
Siivouspartio, Vindängens daghem
Siivouspartio, Vindängens daghem
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme