Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Saarijärven reitillä kahdelle Natura-lammelle pohjapato (Keski-Suomi)

Jaa

Sekä Karstulan Kilpisuolla että Kyyjärven Peuralamminnevalla on alkamassa pohjapadon rakennushanke, jolla korotetaan suoympäristössä olevan lammen vedenpintaa. Kunnostus on osa Metsähallituksen vetämää valtakunnallista Freshabit-hanketta. Patojen rakennuttajana on Keski-Suomen ELY-keskus.

Kilpilampi Karstula. Kuva Lauri Kaisto
Kilpilampi Karstula. Kuva Lauri Kaisto

Karstulan Kilpilammella on olemassa vanha heikkokuntoinen pohjapato. Uusi rakennelma valmistuu alemmas lammen laskupuroon. Muutamien kymmenien senttien veden nousun toivotaan hidastavan lammen umpeenkasvua. Kilpilammen patoa yritettiin rakentaa jo viime talvena, mutta hyvin lauhan talven vuoksi työmaauraa ei saatu riittävän kantavaksi. Kuluvana talvena ura linjattiin uudelleen, ja sääkin on ollut kunnostustyön puolella.


Kyyjärven Peuralammen pohjapadolle saatiin vesilupa vuodenvaihteen jälkeen. Työmaan valmistelu alkoi välittömästi, ja patorakentaminen etenee maaliin tällä viikolla. Suunnittelun yhteydessä sovittiin Kyyjärven kalastuskunnan kanssa, että lammen vesijätöistä muodostetaan luonnonsuojelualue ja vesijätön puuston arvo korvataan tässä yhteydessä. Kunnostushankkeen seurauksena rantapuustoa kuolee jonkin verran, koska keskivesi nousee 62 cm.

– Kummankin lammen vedenpinta on ollut selvästi alempana kuin se luonnontilassa olisi. Näilläkään rakennelmilla ei saavuteta täyttä luonnontilaa, mutta sitä lähestytään kyllä. Lampien vedentason nostaminen auttaa jossain määrin myös ympäröivien suojelusoiden vesitaloutta. Ennen kaikkea tavoitellaan voimakkaasti taantuneen vesi- ja rantalinnuston elinolojen paranemista, sanoo kunnostussuunnittelusta vastannut biologi Tomi Hakkari Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Tomi Hakkari, puh. 0295 024 731, tomi.hakkari@ely-keskus.fi
Lauri Kaisto, puh. 0295 024 752, lauri.kaisto@ely-keskus.fi

Kuvat

Kilpilampi Karstula. Kuva Lauri Kaisto
Kilpilampi Karstula. Kuva Lauri Kaisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Vaikuta nyt! Vesienhoidolla Keski-Suomen vedet hyvään tilaan13.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Avovesikausi koittaa pian! Sen myötä tulevat ajankohtaisiksi kysymykset muun muassa järvien veden laadusta, sinilevien esiintymisestä ja veden korkeudesta. Vedet – niin pinta- kuin pohjavedet – ovat kiinteä osa elämäämme. Pohjavesi on maakunnassamme laadultaan pääosin hyvää. Myös suurin osa järvistä ja joista on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Haasteita kuitenkin riittää, jotta EU:n vesienhoidon tavoite järvien, jokien, rannikkovesien ja pohjavesien hyvästä tilasta saavutetaan vuoteen 2027 mennessä. Vesien käyttäjien näkemyksiä kysytään nyt!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme