Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Sadonkorjuun kasviksia lautasille

Jaa

Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden huolenpidossa kasvikset ovat kehittyneet varmasti, vaikkakin kylmyyden takia hitaasti. Joillekin kasveille viileys on jopa etu. Esimerkiksi salaateissa ei ole havaittu laatuongelmia, eivätkä kasvit ole alkaneet kukkia, kuten niille käy helteillä. Myös kukka-, parsa- ja keräkaaleille kesän lämpölukemat ovat olleet riittäviä.

Eniten kylmyys hankaloitti lämpöä vaativien kasvien, kuten avomaan kurkun, sokerimaissin ja kesäkurpitsan kasvua. Kesän sateet ovat olleet usein kuuroluonteisia. Samallakin paikkakunnalla on paikoin otettu kastelulaitteet käyttöön, paikoin sadetta on saatu riittävästi. Kuivuudesta ovat kärsineet eniten Ahvenanmaa sekä Lounais-Suomen ja Pohjanmaan rannikkoalueet. Liiasta sateesta kasvikset eivät yleensä kärsi, koska useimmiten ammattilaiset viljelevät niitä vettä läpäisevillä mailla.

Kasvisviljelijät uskovat, että loppukesällä ja alkusyksystä kasvikset vielä jatkavat kasvuaan. Jos elo- ja syyskuu ovat poutaisia ja sadetta tulee sopivasti, päästäneen määrällisestikin kohtuullisiin kasvissatoihin.

Uutuuksiin kannattaa tutustua

Joskus käy niin, että kuluttajat ottavat uusia kasviksia omikseen melko hitaasti. Osin näin on käynyt vaikkapa broccoliinin eli varsiparsakaalin ja ruusulehtikaalin kohdalla. Uusien kasvisten käyttötavat saattavat mietityttää. Sekä broccoliini että ruusulehtikaali ovat helppokäyttöisiä. Molempia voi grillata tai paahtaa kevyesti öljyttyinä uunissa tai ne voi kypsentää höyrykattilassa.

Sydänsalaatti kuuluu kotimaisiin uutuuksiin. Halkaistuna sen voi pikaisesti paistaa pannussa tai grillata. Lehtikaali on useimmille tuttu, mutta moni unohtaa lehtikaalin helposti kesän ja alkusyksyn aikana, vaikka se on juuri silloin loistava aines smoothieen ja kaikkeen muuhunkin. Ei tarvitse odottaa myöhäissyksyyn.

Kiinnostus palkokasveihin on kasvussa. Tuoreet, palkoineen syötävät pavut ja härkäpavut kuuluvat loppukesään ja syksyyn. Tuoreita herneitäkin saa edelleen. Vihreät taitepavut, keltaiset vahapavut ja litteät leikkopavut, samoin kuin härkäpapujen siemenet on kuumennettava ruokiin.

Jättisipulin kausi on lyhyt. Sitä saa kotimaisena vain elo-syyskuussa, koska se ei kestä varastointia. Jättisipuli on mietoa ja makeaa, joten se sopii hyvin salaatteihin ja voileiville. Jättisipulin etu on sekin, että yhdestä sipulista riittää sipulia kokonaiseen ruokalajiin.

Kaalivalikoimat ovat juuri nyt monipuolisimmillaan. Jos kyssäkaali on vielä kokeilematta, sitä kannattaa nyt maistaa tuttujen kerivien ja kukkivien kaalien lisäksi.
Valtakunnallisia kasvisten sadonkorjuuviikkoja vietetään 14.–27.8.2017.

Kokeillut ruokaohjeet:

Kaalilaatikko

Broccolisoppa

Sosekeitto paahdetuista kasviksista

Marinoidut vihreät pavut

Wokatut kasvikset

 Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, puh. 0400 544728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
www.kasvutarinoita.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Marttila Berliinin ruokamessuilla: Suomella on paljon tarjottavaa laatua vaativalle kuluttajalle19.1.2018 09:00Tiedote

Suomi esittäytyy ruoka- ja matkailumaana tänään Berliinissä avautuvilla, maailman suurimmilla ruoka-alan kansainvälisillä kuluttajamessuilla, Grϋne Wochella. Suomen puhdas luonto ja maukkaat elintarvikkeet ovat valttikortteja, jotka puhuttelevat maailmalla juuri nyt, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajan Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Suomen osaston avajaistilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme