Sairas suu voi sairastuttaa – suunterveys vaikuttaa koko kehoon
Iensairaudet ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa. Erityinen huolenaihe on niiden runsas esiintyminen jo varhaisessa keski-iässä 30–44-vuotiaiden ikäryhmässä 43 prosentilla naisista ja 57 prosentilla miehistä. Suun pitkäaikainen tulehdus aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia yleisterveyteen.
“Suun tulehdus voi levitä muualle kehoon verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta tai bakteerien rakenneosien välityksellä. Tulehdus voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, sydänläppien tulehduksen, nikamatulehduksen tai paiseita aivoissa, keuhkoissa, vatsaonteloissa tai maksassa”, toteaa suu- ja leukasairauksien linjajohtaja, ylihammaslääkäri Hellevi Ruokonen.
Suun tulehdus riskitekijä monille sairauksille
Suun pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena voi olla sairauden, kuten diabeteksen, hoitotasapainon heikentyminen tai muun muassa valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskin lisääntyminen.
Kun suun tulehdus pääsee leviämään verenkierron välityksellä sydämeen, bakteerit tai niiden rakenneosat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia. Ne voivat kiinnittyä valtimon sisäpintaan, joka ahtautuu ja tulehtuu. Riskinä on sepelvaltimotauti.
“Suun pitkäaikaisella tulehduksella on todettu olevan yhteys myös keuhkokuumeiden määrään vanhuksilla. Tulehdus voi olla myös reuman laukaiseva tekijä alttiilla henkilöllä”, kertoo erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala.
Krooniset suun tulehdukset usein oireettomia
Riski suuperäiselle etäkomplikaatioille, esimerkiksi sydänläpän tulehdukselle tai paiseelle muualla elimistössä, on erityisesti yleissairaalla tai potilaalla, jolla on heikentynyt immuunipuolustus. Hoitamattomat suun tulehdukset voivat kuitenkin aiheuttaa hengenvaarallisen verenmyrkytysriskin myös terveillä henkilöillä. Lisäksi edessä oleva sydänleikkaus tai syöpähoitojen aloittaminen saattaa siirtyä, jos suussa on hoitamattomia tulehduksia.
“Tulehduksen merkit on tärkeä tunnistaa. Verenvuoto ikenistä tai turvotus ovat merkkejä tulehduksesta. Tulehdus voi oireilla kipuna, lisääntyneenä hampaan liikkuvuutena, purenta-arkuutena tai suun avausrajoituksena. Krooniset suun tulehdukset eivät kuitenkaan useimmiten aiheuta minkäänlaisia oireita, minkä vuoksi hammaslääkärin tekemä säännöllinen suun tutkimus ja huolellinen suuhygienia on paras tapa ehkäistä hammassairauksia”, toteaa Helenius-Hietala.
Hoitoketjuilla sujuvampaa yhteistyötä
HUSin suu- ja leukasairauksien linja on julkaissut Terveysportissa hoitoketjuja muun muassa munuaistautia, sydänsairautta ja syöpäsairautta sairastavien potilaiden suusairauksien hoitoa koskien.
“Hoitoketjujen tavoitteena on parantaa hoidon porrastusta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä. Niiden avulla pyritään edistämään yhteistyötä suun terveydenhuollon eri toimijoiden välillä. Tulemme julkaisemaan uusia hoitoketjuja tämän vuoden aikana”, kertoo Ruokonen.
Katso Suorana HUSista -info 17.3.2023. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.
Lisätiedot medialle:
Suu- ja leukasairauksien linjajohtaja, ylihammaslääkäri Hellevi Ruokonen
hellevi.ruokonen@hus.fi, 050 427 0237
Erikoishammaslääkäri Jaana-Helenius Hietala
jaana.helenius-hietala@hus.fi, 050 427 0232
Korjattu lause 17.3.2023: “Erityinen huolenaihe on niiden runsas esiintyminen jo varhaisessa keski-iässä 20–44-vuotiaiden ikäryhmässä 43 prosentilla naisista ja 57 prosentilla miehistä.” Luku on muutettu oikeaksi eli "30–44-vuotiaiden ikäryhmässä".
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella. Meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Kön till hjärtoperationer för barn har förkortats7.6.2023 07:55:00 EEST | Tiedote
Kön till hjärtoperationer för barn vid Nya barnsjukhuset har kunnat förkortas med olika åtgärder. Enstaka familjer har för sitt barn valt hjärtoperation vid Rigshospitalet i Köpenhamn.
Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt7.6.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Lasten sydänleikkausjonoa on Uudessa lastensairaalassa onnistuttu lyhentämään erilaisin toimenpitein. Yksittäiset perheet ovat valinneet lapselleen sydänleikkauksen Kööpenhaminan Rigshospitaletissa.
Arbetsgruppen har utarbetat ett förslag till verksamhetsmodell genom vilken en del av de prematura förlossningarna styrs till andra universitetssjukhus6.6.2023 11:19:33 EEST | Tiedote
Modellen syftar till att trygga en smidig basverksamhet för HUS Neonatala intensivvårdsavdelning. Målet är att för den som föder barn kunna välja antingen den alternativa vårdplats som ligger närmast eller en annan vårdplats som annars bäst passar familjens situation.
Työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin6.6.2023 11:19:28 EEST | Tiedote
Mallilla halutaan turvata HUSin vastasyntyneiden teho-osaston perustoiminnan sujuminen. Tavoitteena on, että synnyttäjälle voidaan valita joko lähin mahdollinen vaihtoehtoinen hoitopaikka tai muu, perheen tilanteeseen muuten parhaiten sopiva hoitopaikka.
Suorana HUSista: Hur behandlas långvarig smärta efter operation?5.6.2023 12:11:39 EEST | Kutsu
HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Nästa informationsmöte ordnas den 9.6.2023 kl 10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme