Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK: Työttömien palvelut turvattava muutoksessa yhdenvertaisesti koko Suomessa

Jaa

SAK:n hallitus vaatii uudistuviin työttömien palveluihin lisää joustavuutta. Työttömien erilaisiin tilanteisiin ja palvelutarpeisiin on vastattava nykyistä paremmin.

Työttömien palvelut ovat isossa myllerryksessä. Toukokuun alussa tuli voimaan pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Maan hallitus valmistelee lisäksi työvoimapalveluiden siirtoa kuntien vastuulle vuoden 2024 alusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää pohjoismaista työvoimapalveluiden mallia monimutkaisena ja kankeana. Mallissa työttömän työnhakijan tulee hakea joka kuukausi lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa. Kun työttömyys on kestänyt vähintään kuusi kuukautta, voi TE-toimisto lähettää myös niin sanottuja velvoittavia työtarjouksia.

– Työttömien erilaisiin tilanteisiin ja palvelujen tarpeisiin pitäisi vastata joustavammin. TE-toimistot ja kunnat tarvitsevat enemmän mahdollisuuksia muokata palveluja ja työnhakuvelvoitetta ihmisten tarpeiden mukaan, Jarkko Eloranta korostaa.

SAK on huolissaan myös pohjoismaisen työvoimapalvelumallin toimeenpanon onnistumisesta. Riittävätkö TE-toimistojen ja kuntien resurssit järjestämään uuden mallin mukaiset palvelut työttömille?

Uudessa mallissa työttömyysturvan karenssit lievenevät nykyiseen verrattuna. Esimerkiksi ensimmäisestä sovitusta tapaamisesta pois jäämisestä tai tahattomasta työnhaun virheestä seuraa jatkossa vain muistutus.

– Karenssien porrastaminen ja lyhentäminen on kauan odotettu uudistus, jota SAK on vaatinut jo pitkään. Myös työttömän oman valinnanvapauden lisääminen työnhaussa työttömyyden alussa on myönteinen muutos aikaisempaan, Jarkko Eloranta toteaa.

Vahva työllisyyspohja on ehdoton edellytys TE-palvelujen kuntiin siirron onnistumiselle

Hallitus valmistelee lisäksi toista suurta työvoimapoliittista uudistusta, jossa työ- ja elinkeinopalvelut siirretään vuonna 2024 valtiolta kuntien vastuulle. Uudistuksen kantava ajatus on tuoda TE-palvelut lähemmäs asiakkaita sekä kannustaa rahoituksen kautta kuntia tehokkaaseen työllisyyden edistämiseen.

Kuntien mahdollisuudet ottaa TE-palvelut hoitaakseen ovat hyvin vaihtelevia. Työllisyyden edistämisen ministeriryhmä linjasikin syyskuussa 2021, että TE-palvelut siirretään kunnalle tai useammasta kunnasta muodostuvalle yhteistoiminta-alueelle, jonka työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä.

SAK korostaa, että vahva työllisyyspohja on ehdoton edellytys uudistuksen onnistumiselle.

– Työttömien palvelut on turvattava yhdenvertaisesti koko Suomessa. Ei pidä myöskään unohtaa, että toimivilla TE-palveluilla on suora yhteys työttömyysturvan saamiseen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa.

SAK tähdentää, että TE-palveluiden siirrossa valtiolta kuntiin siirtyvien työntekijöiden asemasta on huolehdittava.

– Siirtoa pitää valmistella yhdessä työntekijöiden kanssa muutosohjelmalla. Kuntien on myös huolehdittava, että TE-palveluiden hoitoon varataan riittävät resurssit, Eloranta sanoo.

Uudistuksella on syytä etsiä tehokkaita toimintatapoja eri viranomaisten välille. Esimerkiksi kuntien velvollisuudet ovat laajenemassa työmarkkinatuen kustannuksista osin perus- ja ansiopäivärahaan. SAK:n mielestä ansiopäivärahaan liittyvän rahoitusosuuden perintä on toteutettava ilman turhaa hallinnollista taakkaa ja henkilötietojen siirtelyä työttömyyskassojen kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Jarkko Elorannan haastattelupyynnöt: viestinnän asiantuntija Pauli Vento, puh. 040 522 3611

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s måttstock på ett gott arbete: Arbetstagarna mår bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman18.5.2022 07:00:22 EEST | Tiedote

Kvaliteten på arbetslivet försämras av en allt högre arbetstakt och strävan efter att maximera effektiviteten, även om arbetsförhållandena som helhet har förbättrats under de senaste åren. Arbetslivskvaliteten är bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman. Det här framgår av FFC:s måttstock på ett gott arbete, som visar hur arbetsförhållandena i FFC:s branscher utvecklas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme