Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK tyrmää kokoomuksen ehdotuksen työehtosopimuksien alittamisesta

Jaa
Kokoomuksen sunnuntaina julkaisemissa yrittäjyystavoitteissa ehdotetaan, että palkoista ja työajoista voitaisiin työpaikoilla sopia työehtosopimuksia heikommin.

– Yleissitovien työehtosopimuksien turva on työntekijöille hyvin tärkeä ja kokoomuksen ehdotus romuttaisi sen. Työntekijöiden neuvotteluasema on yleensä heikompi ja valta-aseman eriparisuus korostuu juuri paikallisella tasolla. Epätasapainoinen asetelma ja ehdotus yhdessä synnyttäisivät suomalaisille työpaikoille enemmän sanelua kuin aitoa sopimista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta epäilee.

Yleissitovuus takaa Suomessa työehtojen samanlaisen lähtötason kaikille työntekijöille ja yrityksille.

– Pahimmillaan kokoomuksen ehdotus johtaisi niin sanottuun kilpajuoksuun kohti pohjaa. Nykyään työehtosopimusten minimisuoja estää sen, etteivät yritykset käy epätervettä kilpailua työehtoja polkemalla.

Eloranta muistuttaa, että monilla aloilla työehtosopimuksissa on jo määritelty mistä paikallisesti voidaan sopia toisin. Silloin se on yhdessä sovittua ja huomioi alan tarpeet molemmin puolin.

Eloranta epäilee, ettei kokoomus hahmota, kuinka suuresta ja merkityksellisestä heikennyksestä he puhuvat.

– Työehtosopimusten sitovuuden romuttaminen ehdotetulla tavalla on palkansaajille jopa raskaampi ja periaatteellisempi heikennys kuin vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus.

Jarkko Eloranta huomauttaa myös, että kokoomuksen yrittäjyystavoitteiden ehdotus työehtosopimuksien alittamisesta on räikeässä ristiriidassa samaan ohjelmaan kirjatun työrauhan edistämisen kanssa.

– Tällaiset toimet, joilla yritetään heikentää työehtoja eivät edistä luottamukseen perustuvaa sopimisen kulttuuria, vaan aiheuttavat levottomuutta ja vastustusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas1.6.2023 10:32:45 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme