Aluehallintovirasto

Sakkorangaistus raskaana olleen työntekijän irtisanoneelle työnantajalle

Jaa

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön vastuuhenkilön 50 päiväsakkoon työsyrjinnästä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.6.2021.

Tapauksessa yhtiössä työskennellyt työntekijä oli tullut raskaaksi ja ilmoittanut tästä työnantajalleen. Työntekijä oli jäänyt sairaslomalle ja palatessaan sieltä työnantaja oli irtisanonut hänet taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Käräjäoikeus totesi tuomiossaan henkilöstökulujen kiistatta rasittaneen yhtiön kannattavuutta. Työnantaja oli kuitenkin vain muutama päivä ennen työntekijän irtisanomista jatkanut määräaikaisen työntekijän työsopimusta.

Raskaana ollut työntekijä ja määräaikainen työntekijä olivat tehneet samoja töitä ja käräjäoikeus totesi, että oli ilmeistä, että työnantaja oli tietoisesti päättänyt irtisanoa raskaana olleen työntekijän sen sijaan, että olisi päättänyt olla tekemättä uutta työsopimusta määräaikaisen työntekijän kanssa. Käräjäoikeus katsoi työnantajan syyllistyneen työsyrjintään, kun se oli ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden vuoksi.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, ettei rangaistavalta syrjinnältä edellytetä nimenomaista syrjintätarkoitusta, vaan menettelyn motiivina voi olla esimerkiksi taloudellinen etu tai työn sujuvuuden turvaaminen. Oleellista on se, onko työnantaja ollut tietoinen syrjintäperusteesta ja onko sillä ollut tosiasiallinen vaikutus epäedulliseen asemaan asettamiseen, eli tässä tapauksessa työsuhteen päättämiseen.

Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/1024. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Yhdenvertaisuuden edistäminen työpaikalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, 0295 016 309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme