Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Eloranta edustajistossa: Työnantajien on aika osoittaa vastavuoroista solidaarisuutta palkansaajille

Jaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa ostovoimasopimusta, jolla työnantajat tulisivat vastaan sivukuluissa samalla tavalla kuin työntekijäpuoli teki kilpailukykysopimuksessa.

Nopeasti kohonneet energian ja ruoan hinnat, korkea inflaatio sekä nousseet korot ovat vaikeuttaneet monien palkansaajien ja heidän perheidensä elämää.

– SAK on ehdottanut niin sanottua ostovoimasopimusta. Siinä sovittaisiin palkansaajien sivukulujen alentamisesta ja siirrosta työnantajille. Koska kyse ei ole palkoista, työmarkkinoiden keskusjärjestöt voisivat sopia tästä. Ammattiliitot puolestaan sopisivat edelleen normaalisti omat työehtosopimusratkaisunsa, Eloranta ehdotti torstaina SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä.

Sivukulujen siirto palkansaajilta työnantajille helpottaisi vaikeita palkankorotusneuvotteluita eli keventäisi palkankorotuspaineita. Elorannan mielestä työnantajien olisi nyt syytä tulla palkansaajia vastaan sivukuluissa, sillä palkansaajat auttoivat työnantajia 2016 niin sanotussa kilpailukykysopimuksessa (kiky).

SAK:n puheenjohtaja on huolissaan eri alojen työehtosopimusneuvotteluiden etenemisestä.

– Työnantajapuoli luopui keskitetymmästä sopimisen mallista perustellen sitä alakohtaisilla tarpeilla. Nyt kun alakohtaisia sopimuksia voisi tehdä, uskallusta ratkaisuihin ei ole. Suoraan sanottuna työnantajat piiloutuvat toistensa selän taakse, Eloranta sivaltaa.

Hänen mukaansa työnantajapuoli pyrkii toteuttamaan työehtoneuvottelumallia, joka on vielä jäykempi kuin heidän kovin kavahtamansa keskitetty palkkasopiminen, jossa siinäkin palkankorotusvara mitoitettiin viennin kilpailukyvyn mukaan.

Eloranta muistuttaa, että suomalainen ay-liike on edelleen niin vahva, ettei sitä voi ohittaa. Sitä ei voi pakottaa sen paremmin työmarkkinapöydässä kuin politiikassakaan.

– Suomella on paljon haasteita. Uskon, ettei kukaan halua, että niiden keskellä työmarkkinatilanne kriisiytyy. Hankaluudet tarkoittaisivat, että väki on toreilla mieltä osoittamassa ja yhteiskunnan rattaat enemmän tai vähemmän jumissa.

Tuleviin eduskuntavaaleihin SAK valmistautuu monin tavoin. Eloranta nostaa SAK:n eduskuntavaalitavoitteiden kärkeen tasapuolisen sopimisen sekä jokaiselle reilun työelämän.

– Kun katsoo nykyistä työmarkkinamenoa, niin näissä asioissa riittää parannettavaa, Eloranta toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme