Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n kysely: Yli puolet yksityisen palvelualan luottamusmiehistä kertoo lomautusten käynnistymisestä

Jaa

Yksityisten palvelualojen SAK:laisista luottamusmiehistä 53 prosenttia kertoo, että työpaikalla on käynnistetty lomautuksia koskeva yt-menettely tai sovittu menettelyn käynnistämisestä. Lisäksi 21 prosenttia heistä kertoo, että henkilöstöä on jo lomautettu. Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamusmiehille tällä viikolla tehdystä kyselystä. Kysely tehdään jatkossa kerran viikossa.

Kaikista kyselyyn vastanneista luottamusmiehistä 39 prosenttia kertoo, että lomautuksista neuvotellaan tai neuvotteluja ollaan aloittamassa. Luottamusmiesten mukaan 13 prosentilla työpaikkoja työntekijöitä on jo lomautettu. Yksityisen palvelualan jälkeen toiseksi eniten lomautuksista kertovat kuljetusalan luottamusmiehet (44%).

– Yksityinen palveluala kärsii eniten ja ensimmäisenä koronavirusepidemian aiheuttamasta talouskriisistä, mutta tilanne näyttää heikkenevän nopeasti myös muilla aloilla, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko.

SAK onkin halunnut reagoida nopeasti ja tukea yrityksiä ja työntekijöitä heikkenevässä taloustilanteessa.

– Lomautusmenettelyä on väliaikaisesti nopeutettu, jotta työntekijöitä ei irtisanottaisi ja talouden elpyminen käynnistyisi nopeasti epidemian hellittäessä. Samalla on kuitenkin varmistettava lomautettujen toimeentulo. Työttömyysturvaa muutetaan väliaikaisesti niin, että sitä aletaan maksaa ensimmäisestä lomautuspäivästä.

SAK:n kyselyyn vastanneista luottamusmiehistä puolet arvioi, että työpaikalle on tulossa lähiaikoina yt-neuvottelut lomautuksista tai irtisanomisista, vaikka niistä ei ole vielä ilmoitettu. Yksityisen palvelusektorin luottamusmiehistä näin arvioi 58 prosenttia ja kuljetusaloilla 61 prosenttia vastanneista.

Alle 20 hengen työpaikkojen luottamusmiehistä 30 prosenttia kertoo, että työpaikalla aloitetaan tai on jo aloitettu neuvottelut lomautuksista ja 13 prosenttia kertoo, että työpaikalla on jo lomautettu työntekijöitä. Yt-menettely koskee vähintään 20 hengen työpaikkoja.

Jopa 41 prosenttia SAK:laisista luottamusmiehistä kokee, että koronavirusepidemian aiheuttamista henkilöstövaikutuksista ei ole neuvoteltu aidosti henkilöstön edustajien kanssa, eli heitä ei ole tarpeeksi kuultu eivätkä he ole voineet vaikuttaa päätöksiin.

– On ensiarvoisen tärkeää, että luottamusmiehet otetaan mukaan keskusteluun ja yhdessä henkilöstön kanssa mietitään yrityksen ja työntekijöiden kannalta parhaita ratkaisuja. Me uskomme, että talouden notkahdus on väliaikainen ja toivottavasti palaamme vielä tämän vuoden aikana kasvu-uralle, Ismo kokko sanoo.

Luottamusmiehet: Työmarkkinajärjestöjen neuvottelema kriisipaketti tarpeellinen

Luottamusmiehistä 86 prosenttia pitää työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa työmarkkinoiden kriisipakettia tarpeellisena ja hyväksyttävänä. Paketissa sovittiin väliaikaisesta työnantajien eläkemaksujen alentamisesta, lomautuskäytäntöjen nopeuttamisesta ja työttömyysturvan parantamisesta.

Luottamusmieskysely toteutettiin 23.–26.3. ja siihen vastasi 698 luottamusmiestä. SAK toistaa kyselyn jatkossa kerran viikossa.

Luottamusmieskysely Pandemian henkilöstövaikutuksista SAK.laisilla työpaikoilla.

Lisätiedot

Työehtoasiantuntija Ismo Kokko, puh. 040 732 5375

Tutkimusasiantuntija Riitta Juntunen, puh. 040 570 4408

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC-enkät: Mer än hälften av förtroendemännen i den privata servicebranschen berättar att arbetsgivaren har inlett permitteringar27.3.2020 06:00:00 EETTiedote

Sammanlagt 53 procent av de FFC-anslutna förtroendemännen i den privata servicebranschen berättar att man på den egna arbetsplatsen har inlett eller kommit överens om att inleda samarbetsförhandlingar om permitteringar. Dessutom berättar 21 procent att personal redan har permitterats. Uppgifterna framgår av en enkät bland förtroendevalda inom FFC. Enkäten har gjorts under den här veckan, och i fortsättningen kommer FFC att göra motsvarande enkät en gång i veckan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme