Salaojituksen Tukisäätiö lahjoittaa 100 000 euroa Oulun yliopistolle
Salaojituksen Tukisäätiö on vuonna 1984 perustettu yleishyödyllinen apurahasäätiö, jonka toiminnan tavoitteina on salaojituksen sekä maa- ja vesiteknillisen tutkimustoiminnan ja opetuksen sekä neuvonnan tukeminen. Säätiö tukee ja harjoittaa tutkimusta liittyen esimerkiksi salaojituksen ympäristövaikutuksiin sekä taloudellisiin ja juridisiin kysymyksiin. Säätiö haluaa lahjoituksellaan tukea Oulun yliopiston tavoitteita kestävämmän ja älykkäämmän tulevaisuuden hyväksi.
”Oulun yliopisto on meille tärkeä yhteistyökumppani. Yliopistossa tehdään säätiön tarkoitukseen liittyvää merkittävää tutkimusta vesitekniikan alalla. Jaamme yhteiset tavoitteet digitaalisten ratkaisujen ja mallinnuksen hyödyntämisessä tulevaisuuden kestävien ratkaisujen löytämiseksi”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Timo Kauppi Salaojituksen Tukisäätiöstä.
Lahjoitusvarat ovat yliopistolle merkittävä lisäresurssi, joka mahdollistaa uusia tutkimusavauksia, avainrekrytointeja ja tukea esimerkiksi tutkijanuran alussa olevien tutkijoiden pitkäjänteiselle tutkimustyölle.
”Kiitän lämpimästi Salaojituksen Tukisäätiötä lahjoituksesta. Olemme useilla alueilla vesitekniikan tulevaisuuden ratkaisujen ja kestävän kehityksen johtava osaaja, ja haluamme vahvistaa tätä roolia. Lahjoitusvarat ovat merkittävässä asemassa alan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisessä ja uusissa avauksissa”, sanoo yhteistyösuhteiden vararehtori Arto Maaninen Oulun yliopistosta.
Oulun yliopistossa tehdään salaojitukseen liittyvää tutkimusta. Koekohteissa hyödynnetään satelliitti- ja droonihavaintoja, on-line mittauksia ja data-assimilaatiota uusina menetelminä maaperän kosteuden havainnointiin ja mallintamiseen. Tutkimuksella pyritään muun muassa lisäämään tietoa peltojen hydrologiasta ja tekijöistä, jotka vaikuttavat viljelyyn, ravinteiden huuhtoumiin ja kasvihuonekaasupäästöihin.
Salaojituksen Tukisäätiön lahjoitus on osa valtion vastinrahaohjelmaa. Valtio maksaa lahjoituksille vastinrahaa tietyn kertoimen mukaan ja lisää näin merkittävästi lahjoitusten vaikuttavuutta. Vastinrahakausi päättyy 30.6.2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopisto
Björn Klöve, professori, vesi-, energia- ja ympäristötekniikka
bjorn.klove@oulu.fi, puh. 0294 48 4510
Kati Ketola, yhteyspäällikkö, varainhankinta
kati.ketola@oulu.fi, puh. 0294 48 4033
Salaojituksen Tukisäätiö
Seija Virtanen, toiminnanjohtaja
seija.virtanen@tukisaatio.fi, puh. 050 4059 478
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.
Vetytutkijoilta hallitusneuvotteluihin: Suomen menestys vetykilpailussa vaatii osaajia ja tutkimusinnovaatioiden kiihdyttämistä16.3.2023 06:05:00 EET | Tiedote
Suomella on erinomaiset edellytykset menestyä kansainvälisessä vetykilpailussa, jos vetyosaajien ja -innovaatioiden lisäämistä kiihdytetään hallitusohjelmassa 2023–2027. Myös hiilidioksidipäästöjen radikaali vähentäminen vaatii siirtymää kohti vetytaloutta.
Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.
Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote
Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.
Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme