Kainuun ELY-keskus

Salpalinjan merkittävimpiä kohteita halutaan suojella rakennusperintölain nojalla Kainuussa

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut tänään 11.1. yleistiedoksiannon asianosaisten kuulemisesta asiassa.

Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.

Lausuntopyyntö koskee Museoviraston rakennussuojeluesitystä Salpalinjan merkittävimpien kohteiden suojelusta rakennusperintölain nojalla Kainuussa. Kohteet ovat Kuhmossa Jyrkänkangas ja Saunajärvi sekä Suomussalmella Purasjoen puolustusasema.

Salpalinja oli sotienaikainen viimeinen puolustuslinja

Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista linnoitusketjuista Euroopassa. Salpalinja rakennettiin vuosina 1940−41 ja 1944, ja siitä muodostui lähes itärajan mittainen puolustuslinja. Linja käsitti satoja teräsbetonikorsuja, tuhansia puisia kenttälinnoitteita, reilu parisataa kilometriä monirivisiä panssariesteitä ja useampi sata kilometriä piikkilankaestettä sekä taistelu- ja yhdyshautaa.

Kainuun alueella Salpalinjaa on rakennettu Suomussalmelle ja Kuhmoon strategisille paikoille, kuten vesistöjen rannoille ja idästä tulevien teiden reuna-alueille. Kuhmon Jyrkänkankaan ja Saunajärven sekä Suomussalmen Purasjoen puolustusasemat on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY) ja ne ovat myös Museoviraston inventoinnissa otettu Salpalinjan merkittävimpien kohteiden luetteloon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueidenkäytön asiantuntija Anu Nurkkala, p. 0295 023 062, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Lataa
Juoksuhauta Saunajärvellä on osa kenttälinnoitetta.  Kuva Kimmo Rauatmaa.
Juoksuhauta Saunajärvellä on osa kenttälinnoitetta. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun TE-toimiston johtajaksi on valittu Pauli Piilma17.1.2022 15:41:56 EET | Tiedote

Kainuun TE-toimiston johtajan virkaan on valittu OTK, varatuomari Pauli Piilma. Virka on määräaikainen ja valinta on tehty 31.12.2024 saakka. Piilma aloittaa tehtävässä 1.2.2022. Piilmalla on pitkä kokemus organisaatioiden johtamisesta sekä muutosjohtamisesta. Hän on toiminut muun muassa kunnanjohtajana, Finnveran eri tehtävissä (viimeisimmäksi aluejohtajana) sekä TE-keskuksen johtajana vastaten mm. TE-toimistojen ohjauksesta ja valvonnasta. Piilma siirtyy uuteen tehtäväänsä Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikön tehtävästä. TE-toimiston johtaja vastaa TE-toimiston palveluiden tuloksellisuudesta ja palvelulupauksen täyttämisestä, strategisesta johtamisesta, sidosryhmäyhteistyöstä, resurssien kohdentamisesta kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti tuloksellisuutta edistävällä tavalla sekä muutosten toimeenpanosta. Viran sijoituspaikka on Kajaani. Työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluva, työnantajia ja työnhakijoita palvel

Maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset valmistuneet Kainuussa21.12.2021 12:05:35 EET | Tiedote

Vuonna 2021 maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset ovat valmistuneet. Tänä vuonna Kainuussa oli 678 viljelytukien hakijaa. Eläintuotantotiloja näistä oli 244 tilaa, joista 151 kpl oli lypsykarjatiloja. Yleisin päätuotantosuunta oli heinänviljely, jota harjoitti noin puolet tiloista. Viljelytukia kaikkinensa on viime vuosina maksettu Kainuuseen yhteensä reilut 26 miljoonaa euroa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme