Kainuun ELY-keskus

Salpalinjan merkittävimpiä kohteita halutaan suojella rakennusperintölain nojalla Kainuussa

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut tänään 11.1. yleistiedoksiannon asianosaisten kuulemisesta asiassa.

Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.

Lausuntopyyntö koskee Museoviraston rakennussuojeluesitystä Salpalinjan merkittävimpien kohteiden suojelusta rakennusperintölain nojalla Kainuussa. Kohteet ovat Kuhmossa Jyrkänkangas ja Saunajärvi sekä Suomussalmella Purasjoen puolustusasema.

Salpalinja oli sotienaikainen viimeinen puolustuslinja

Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista linnoitusketjuista Euroopassa. Salpalinja rakennettiin vuosina 1940−41 ja 1944, ja siitä muodostui lähes itärajan mittainen puolustuslinja. Linja käsitti satoja teräsbetonikorsuja, tuhansia puisia kenttälinnoitteita, reilu parisataa kilometriä monirivisiä panssariesteitä ja useampi sata kilometriä piikkilankaestettä sekä taistelu- ja yhdyshautaa.

Kainuun alueella Salpalinjaa on rakennettu Suomussalmelle ja Kuhmoon strategisille paikoille, kuten vesistöjen rannoille ja idästä tulevien teiden reuna-alueille. Kuhmon Jyrkänkankaan ja Saunajärven sekä Suomussalmen Purasjoen puolustusasemat on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY) ja ne ovat myös Museoviraston inventoinnissa otettu Salpalinjan merkittävimpien kohteiden luetteloon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueidenkäytön asiantuntija Anu Nurkkala, p. 0295 023 062, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Panssarieste Jyrkänkankaalla. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Lataa
Juoksuhauta Saunajärvellä on osa kenttälinnoitetta.  Kuva Kimmo Rauatmaa.
Juoksuhauta Saunajärvellä on osa kenttälinnoitetta. Kuva Kimmo Rauatmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Lisää soiden suojelua Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueelle21.7.2022 13:37:03 EEST | Tiedote

Suoluontotyyppien ja niiden lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Suojeltavien kohteiden täydennystä ehdotetaan tehtäväksi Kainuussa muun muassa Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueella Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme