Etelä-Savon ELY-keskus

Saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetusta ja käsittelyä selvitettiin Etelä-Savossa

Jaa

Etelä-Savon haja-asutusalueella merkittävä osa jätevirrasta muodostuu saostus- ja umpisäiliölietteistä. Etelä-Savon ELY-keskuksen tuoreen selvityksen mukaan saostus- ja umpisäiliöiden tyhjentämisen ja käsittelyn ohjaaminen on kehittynyt viime vuosina. Lietteiden kuljetukseen ja käsittelyyn liittyy kuitenkin kehitystarpeita, joihin tulee yhteisesti panostaa.

Lietekaivon tyhjennystä. Kuva: Jarno Kotilainen. Vapaa julkaistavaksi.
Lietekaivon tyhjennystä. Kuva: Jarno Kotilainen. Vapaa julkaistavaksi.

Selvityksen mukaan yhteistyön tarve lietejätehuollon parissa on ilmeinen ja yhteistyölle tulee löytää tapa toimia. Lietetietojärjestelmien sisällöt ovat puutteelliset ja lietteen sisältämien ravinteiden ohjaamisessa hyötykäyttöön on tehostettavaa. Myös lietteen vastaanotossa puhdistamolle on kehittämisen tarvetta. Selvityksestä ilmeni myös, että kiinteistöjen haltijoilla ei ole tarpeeksi tietoa lietekaivojen tyhjentämisestä ja kaivojen kunnosta.

Jätehuoltoon liittyvien viranomaisten ja toimijoiden yhteistyötä on tarpeen kehittää vuorovaikutteisemmaksi. Kehittämisehdotuksina esitetään mm. saostus- umpisäiliölietteisiin liittyvien rekisteritietojen saattaminen ajantasaisiksi ja sähköisen siirtoasiakirjan tehokkaampi käyttöönotto. Tiedollista ohjausta tarvitaan selkeästi enemmän. Tulisi myös kohdentaa enemmän valvontaresursseja toiminnan asianmukaisuuden seuraamiseen.

Selvityksessä tarkasteltiin, kuinka saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetus ja käsittely toteutuu Etelä-Savossa sekä mitkä ovat kehittämistä vaativat ongelmakohdat. Asiaa selvitettiin yhteistyössä kuntien ympäristönsuojeluviranomaisten, jätehuoltoviranomaisten, lietteen vastaanottopaikkojen henkilökunnan sekä lietetyhjennyksiä tekevien kuljettajien kanssa. Selvityksen laati Marja Lupsakko.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristönsuojelun asiantuntija Pirjo Angervuori, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 196, pirjo.angervuori(at)ely-keskus.fi

Ympäristönsuojelun asiantuntija Esa Rouvinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 228, esa.rouvinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Lietekaivon tyhjennystä. Kuva: Jarno Kotilainen. Vapaa julkaistavaksi.
Lietekaivon tyhjennystä. Kuva: Jarno Kotilainen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla inventoidaan metsäisiä luontotyyppejä18.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kesän 2022 aikana Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla selvitetään, löytyykö alueilta suojelua vaativia metsäisiä luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat ensisijaisesti alueille, joiden toteutustapa valtioneuvoston päätöksessä on jokin muu kuin luonnonsuojelulaki. Etelä-Savossa pääpaino on Pihlajavedellä, mutta vähäisempiä selvitystarpeita on tunnistettu myös viidellä muulla Natura 2000-alueella, joita ovat Kyyvesi, Puulavesi, Lietvesi, Luonteri ja Kakonsalon järvialue.

Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtajan virkaa haki 23 henkilöä12.5.2022 11:31:50 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaa haki määräaikaan 5.5.2022 mennessä 23 henkilöä. Kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Virka täytetään enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2022 alkaen. Nimityspäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Virkaan valittava vastuualueen johtaja toimii yhdessä muiden toimijoiden kanssa alueen elinvoiman edistäjänä, yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymiskyvyn vahvistajana sekä työvoiman kohtaannon, osaamisen ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäjänä. Johtaja johtaa vastuualuetta ja vastaa erityisesti ohjaavien ministeriöiden ja keskushallinnon virastojen kanssa sovittujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Suojele harjuluonnon monimuotoisuutta - älä poimi, tallaa tai siirrä rauhoitettua kangasvuokkoa3.5.2022 09:21:02 EEST | Tiedote

Kangasvuokko on kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja, jota voit päästä ihailemaan harjuilla ja kuivilla, valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt. Viimeisimmässä Suomen lajien punaisessa kirjassa laji listattiin vaarantuneeksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokkoa uhkaa rakentaminen, tallaaminen ja edelleen myös kasvien poiminen ja siirtäminen puutarhoihin. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme