Aluehallintovirasto

Saramojoen Louhikosken vesivoimalaitoksen purkamiselle lupa

Jaa

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n Louhikosken voimalaitoslupa raukeaa. Luvansaajan pitää purkaa nykyiset voimalaitoksen rakenteet ja rakentaa uusi pohjapato tulvauomaan sekä tarkkailla purku- ja rakennustöiden aikaisia vaikutuksia.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n Saramojoessa sijaitsevan Louhikosken vesivoimalaitoksen lupa on raukeaa Itä-Suomen aluehallintoviraston 30.4.2021 tekemällä päätöksellä. Luvan raukeamisen myötä voimalaitoksen kaikki rakenteet puretaan ja voimalaitoksen ylä- ja alakanava täytetään. Lisäksi nykyiseen tulvauomaan rakennetaan pohjapato. Pohjapadolla ohjataan pääosa Saramojoen virtaamasta luonnonuomaan, joka toimii jatkossa kalaston vaellusreittinä.Luvansaajan tulee tarkkailla purku- ja rakennustöiden aikaisia vaikutuksia Saramojoen veden laatuun.

Voimalaitoksen ja sen patorakenteiden purkaminen poistaa Saramojoesta vaellusesteen ja siten edistää merkittävästi vaelluskalojen nousumahdollisuuksia. Erityisesti vaellusesteen poistuminen hyödyttää Vuoksen vesistön erittäin uhanalaista vaeltavaa järvitaimenta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston tekemä lupapäätös nro 45/2021 on nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (ylupa.avi.fi). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen numeron.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksiannetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.

Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Lupia myöntäessään virasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Hennamaarit Korhonen, p. 0295 016 501
ympäristöneuvos Kati Manu, p. 0295 017 027
ympäristöylitarkastaja Tomi Puustinen, p. 0295 016 873

etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Hyvästä maailman paras Rohkeita ratkaisuja hallinnon uudistamiseen – Pohjois-Suomen aluetilaisuus perjantaina 7.5.6.5.2021 08:52:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto järjestää yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa kaikille avoimen julkisen hallinnon strategian aluetilaisuuden perjantaina 7.5. Alueemme toimijat ovat tilaisuudessa vahvasti edustettuina, ja keskustelua käydään verkostoista ja osallisuudesta koronapandemian näkökulmasta. Tilaisuuden avaa kuntaministeri Sirpa Paatero.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme