Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät myönteiset

Jaa

Syksyn 2021 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen arvioiden mukaan Satakunnan teollisuuden ja muun elinkeinoelämän lähiajan näkymät ovat varsin optimistiset. Myös työttömyyden arvioidaan edelleen alenevan seuraavan vuoden aikana. Toisaalta osaavan työvoiman huono saatavuus uhkaa nousta kasvua hidastavaksi tekijäksi.

Teollisuuden liikevaihdon ja etenkin viennin kasvu näyttäisi jatkuneen Satakunnassa erittäin vahvana alkuvuoden aikana. Meriteollisuudessa on voimakasta kasvua, mm. Rauma Marine Constructions Oy:n tilauskanta ulottuu pitkälle kuluvan vuosikymmenen puoliväliin asti. Myös alueen pk-yritysten suhdannenäkymät ovat parantuneet keväästä. Silti vielä osittain epävarma tilanne jarruttaa pk-yrityksissä investointien liikkeellelähtöä. Toisaalta varsinkin suuret yritykset investoivat ja Satakunnan teollisuuspuistoissa onkin rakenteilla tai suunnitteilla monia suuria investointihankkeita mm. bio- ja kiertotalouteen sekä teknologiametallien jalostukseen liittyen.

Myös tukku- ja vähittäiskaupassa on Satakunnassa ollut kasvua, mutta muiden palvelualojen ja rakentamisen liikevaihto vielä aleni alkuvuonna. Monilla koronasta pahiten kärsineillä toimialoilla liiketoiminta ei ole vielä palautunut kriisiä edeltäneelle tasolla. Kuitenkin esimerkiksi ruokaketjun kokonaistilanne on säilynyt melko vakaana. Rahtikustannusten nousu ja mm. konttipula haittaavat erityisesti vientiyrityksiä. Turvealan alasajo lähivuosina koskettaa myös Satakuntaa. Turvetuotannon työpaikkojen arvioidaan vähentyvän Satakunnassa noin 250:llä, joista suurin osa Pohjois-Satakunnassa.

Työmarkkinatilanne on nopeasti palautumassa koronakriisiä edeltävälle tasolle. Työvoiman kysyntä on tänä vuonna ollut vilkasta. TE-toimistoon ilmoitettuja uusia avoimia työpaikkoja on tammi-elokuussa avautunut Satakunnassa yli 40 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavaan aikaan. On toisaalta odotettavissa, että rekrytointiongelmat uudestaan kasvavat koronakriisin hellittäessä. Terveydenhuollon ja sosiaalialan lisäksi työvoiman saatavuudessa arvioidaan lähiaikoina olevan vaikeuksia erityisesti teollisuuden ja rakentamisen ammattialoilla.

Työttömien työnhakijoiden määrä Satakunnassa on jo laskenut lähelle koronakriisiä edeltävää tasoa. Koronarajoitusten purkaminen on parantanut etenkin palvelusektorin työllisyystilannetta. Myös teollisuuden lomautuksia on purkautunut. Työttömyyden alenemisen jatkuminen nykyistä tahtia edellyttäisi kuitenkin myös vaikeasti työllistyvien ryhmien, kuten ikääntyneiden ja pitkäaikaistyöttömien, työllistymisen paranemista.

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2021 -raportti löytyy verkosta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat.

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111

Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan ELY-keskuksessa tehdään vaikuttavaa työtä alueen parhaaksi17.11.2021 14:01:26 EET | Tiedote

ELY-keskusten sidosryhmien tyytyväisyyttä mitattiin lokakuussa sähköisellä kyselyllä. Näkemyksiä yhteistyöstä pyydettiin viranomaiskumppaneilta, palveluntarjoajilta ja muilta kumppaneilta sekä ohjaavilta ministeriöiltä ja virastoilta. ELY-keskusten osalta tutkimus valmistui nyt kuudennen kerran. Tulosten mukaan ELY-keskukset koetaan asiantuntevina ja osaavina, yhteistyötaitoisina sekä helposti lähestyttävinä viranomaistahoina. Lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1792 asiakasta valtakunnan tasolla ja Satakunnassa 66.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme